Ankara'daki sesimiz: Utku Çakırözer

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, deyim yerindeyse şov yaptı!

30 Kasım 2020 09:12
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Vaziyet 30 11 2020

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, deyim yerindeyse şov yaptı! Hem yerel hem de ulusal konulara ilişkin pek çok sorunu gündeme taşıdı. Bir tanesi Kırka-Seyitgazi-Afyon karayolunun bir türlü yapılamaması problemiydi. Çakırözer bu noktada dedi ki: “Son on yılda bu yolda 800 kaza meydana geldi. 30 kişi yaşamını yitirdi, bin 350 kişi yaralandı. Daha neyi bekliyorsunuz, niye yatırım programına almıyorsunuz?” Çakırözer’in gündeme getirdiği bir diğer sorun, Yenikent’te yer alan ve yapımı yılan hikayesine dönen spor salonuydu. CHP’li vekilin sorunu gündeme getirmesiyle beraber Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, söz konusu spor salonunun 2021’de bitirileceği sözünü verdi. Utku Çakırözer, Son dönemde Katar’la yapılan anlaşmalar konusunu da ihmal etmedi ve anlaşmaların şeffaf bir şekilde 83 milyon Türkiye vatandaşıyla paylaşılmasını ve Katar ile yapılan anlaşmaların TBMM’ye getirilmesini istedi. Yurttaşların Ankara’daki sesi olan Çakırözer’den, aynı performansının devamını diliyoruz.
 
 

Sanayicinin vize çilesi bitiyor!

 
Dünyanın başına bela olan Covid-19 salgını nedeniyle her ne kadar yurtdışı planlarımızı askıya alsak da, çok yakın gelecekte vaziyet düzelecek. Eh, normalleşince de bazılarımız gezi, bazılarımız eğitim, bazılarımız da ticaret için yurtdışına çıkacak. Peki, sınır dışına çıkma sürecinde bizi en çok yoran nedir? Tabii ki vize! Öyle ki, bazı meslek grupları, yurtdışına kolay çıkabilmek adına devletten bir takım imtiyazlar dahi talep ediyorlar. Vize kolaylığına en çok ihtiyaç duyan gruplardan biri de iş insanları. Evrak hazırla, şehir dışına gönder, eksik evrak peşinde koş, acenteye para harca, VİP hizmete daha fazla para harca, zaman kaybet, strese gir, vesaire… Hakikaten zor. Bu anlamda Eskişehir Sanayi Odası (ESO), nokta atış yaptı! Nasıl mı? Vize Merkezi açtı! Eskişehirli İş insanı, evraklarını Vize Merkezi’ne teslim edecek ve işi bitecek. Geri kalan her şeyi, iş insanı adına Vize Merkezi yapacak. Projenin Koordinatörü olan ESO Yöneticisi Güven Erdoğan çalışmayı şöyle özetliyor: “Zamandan ve maddiyattan tasarruf. Stressiz süreç de cabası.” Ne diyelim? Eskişehir için hayırlı olsun.
 
 

İsmail Haşim Ateş renk katacak

 
Ha kurdu ha kuracak derken Ali Babacan, DEVA Partisi’ni kurdu! Bununla beraber gözler, partinin Eskişehir lokomotifinin kim olacağına çevrildi. Bazı isimler ortaya atıldı. Günün sonunda öyle bir isim çıktı ki sahneye, “evet, DEVA partisi Eskişehir’de iddialı” dedirtti. Şehrin tanınmış politikacılarından ve Odunpazarı Belediyesi’nin eski başkanlarından İsmail Haşim Ateş, DEVA’nın kurucu il başkanı oldu! Önce, ilk il kongresine hazırlandı. Bu aşamada ekibini toparladı; ilçelerde, mahallelerde ve köylerde ne şekilde teşkilatlanabileceğinin formülü üzerine çalıştı. Kimlerle ve nasıl ittifak oluşturabileceğinin hesabını da yaptı. Nihayetinde dün, 1. Olağan İl Kongresini gerçekleştirdi. Ekibi içerisinde tanıdığımız simalar yok değil. Genel Başkan Ali Babacan da Eskişehir’e önem veriyor ki, kongrede Ateş’i yalnız bırakmadı. Bu noktada Babacan’ın, “her siyasi eğilimi temsil ediyoruz” demesi önemli. Gençlere vurgu yapması da ayrı bir mana taşıyor. Son söz: Eskişehir siyaseti renkliydi, daha da renkleneceğe benziyor.
 
 

Serbest bölge için el birliği şart

 
Eskişehir’in hiç bitmeyen, ancak bir arpa boyu yol alınamamış meselelerinden biri de ‘serbest bölge’ isteği. Bu anlamda Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin hükümet nezdinde girişimleri var. Ancak pek de etkili olduğu söylenemez. O halde ne yapılmalı? Şehirdeki etkin isim ve kurumlar ortaklaşarak konuya müdahil olmalı. Ancak nerdeeee… Eskişehir’de görülmüş şey midir tek yumruk halinde şehir menfaati için çabalamak? Öyle de olsa, bazen insan umutlanıyor. Nasıl mı? Örneğin… İYİ Partili Arslan Kabukçuoğlu, yalnız ve yalnız çalışmalarıyla gündeme gelen Eskişehir Milletvekillerimizden. Bu noktada, ‘serbest bölge’ arzusuna da el attı ve bütçe görüşmeleri sırasında Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a “Eskişehir, Türkiye’nin dört büyük şehri ile ulaşım sağlayabilen, ekonomik ve kültürel yapısıyla ön sıralarda olan, iller arası rekabette ülkemizin 8’inci şehridir. Animasyon, dijital oyun, sinema ve tasarım sektörlerini odak alan bir serbest bölge, Eskişehir’de kurulmalıdır” dedi. Kabukçuoğlu’nun girişimi yerinde. Peki, yeterli mi? Elbette hayır. Dediğim gibi, elbirliği gerekiyor.
 
 

Önce Tepebaşı, sonra Büyükşehir!

 
Covid-19 salgınıyla beraber büyük ölçüde uzaktan eğitim modeline geçildi. Televizyon ve internet aracılığıyla eğitim faaliyetleri sürdürülmeye çalışılıyor. Ancak özellikle bilgisayarı olmayanlar için, bu durum büyük bir sorun haline geliyor. Bu noktada CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç devreye girmiş ve ilçe başkanlığı olarak bir kampanya başlatmıştı. Şöyle ki: Yoksul yurttaşlarımızın da uzaktan eğitim modelinden faydalanabilmeleri için bilgisayar bağışı alınmaya başlanmıştı. Ve bu kampanya yoğun ilgi gördü, hala devam ediyor ve bilgisayarı olmayan öğrencilerimizin imdadına yetişiyor. O günlerde, benzeri kampanyaların arttırılması gerektiğini savunmuştum. Ve sevindirici bir haber geldi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de, eğitimin aksamaması için bilgisayar, tablet, televizyon kampanyası başlattı! O halde ne yapıyoruz? Hangi kurum olduğu fark etmez; ister CHP Tepebaşı İlçe Başkanlığına, ister Büyükşehir Belediyesine bağışlarımızı yapalım. Yapalım ki, geleceğimiz olan çocuklarımız eğitim hakkından mahrum olmasınlar.
 
 
 

Avrupa kentinde internet krizi!

 
Pandemiyle beraber pek çok alanda zor zamanlar yaşıyoruz; sağlık, ekonomi, eğitim, sosyal yaşam, teknoloji, vesaire… Dünyanın, olağanüstü durumlarda, özellikle ekonomi, sağlık, eğitim ve teknolojide ne kadar yetersiz olduğu görüldü. Türkiye de, söz konusu alanlarda hatırı sayılır sorunlar yaşayan ülkeler arasında denebilir. Bu noktada eğitimden bahsetmek istiyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in Anadolu Üniversitesi aracılığıyla Türkiye’ye kazandırdığı uzaktan eğitim modeline sahip olmamıza rağmen; özellikle teknolojik altyapımızın yetersiz oluşu, söz konusu sistemi geniş perspektifte kullanmamızı zorlaştırdı. Yine Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı’nın Milli Eğitim Bakanı olduğu sırada hazırladığı EBA-uzaktan eğitim sistemi de, benzer teknolojik altyapı sorunlarıyla boğuşuyor. Bu anlamda Eskişehir’den bir örnek vermek istiyorum. Yanı başımızdaki Musaözü’nde öğrenciler ile velileri isyan ediyorlar! Çünkü internet erişimi sağlanamıyor! Avrupa şehri diye adlandırılan Eskişehir’in kent merkezinde bu sorun yaşanıyorsa, varın Doğu illerimizi siz düşünün. 
 
 

Kurumlar arası işbirliği örneği

 
Şu duruma itiraz ediyor, mantıksız buluyorduk: Bir vatandaş hastaneye gitti ve Covid-19 testi oldu. Sonrasında evine dönmek üzere toplu ulaşım aracına bindi. Eğer o vatandaşın testi pozitifse, eve gidene kadar tehlike saçtı. Peki, bunun önüne nasıl geçilebilir? Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü şöyle bir uygulamanın mantıklı olacağına kanaat getirdi: Test yaptıran bireyler, onlara özel tahsis edilen toplu taşıma araçlarıyla evlerine ulaştırılsın. Hemen Büyükşehir Belediyesi ile temasa geçildi ve talepte bulunuldu. Belediye ise vakit kaybetmeden talebi karşılamaya başladı. Bununla beraber Şehir Hastanesi, Yunus Emre Devlet Hastanesi ve ESOGÜ Tıp Fakültesi önünde özel otobüsler bekleten belediye, test olmuş vatandaşları ücretsiz olarak evlerine en yakın noktaya taşıyor. Araçlarda en fazla 13 kişi taşınıyor. Ayrıca test olan vatandaşlar için araç içinde özel bölmeler yapılmış. Dahası, her sefer sonrası da araçlar dezenfekte ediliyor. Faydalı bir hizmet olduğu söylenebilir. Ayrıca söz konusu çalışma, kurumlar arası işbirliğine de iyi bir örnek.
 
 

Vali Yardımcısı ve Korona…

 
AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan. İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu. ETO Metin Güler. EOSB Başkanı Nadir Küpeli. MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak. Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl. İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge. Şehir Hastanesi Başhekimi Dr. Yaşar Bildirici.  Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce. Yunus Emre Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mustafa Karagülle, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Aslı Melek Zeytin. AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu. Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Birsen. AK Parti İl Tanıtım ve Medya Başkanı Hasan Burgaz. Okuduğunuz isimlerin hepsinin ortaklaştığı tek bir şey var! Bu isimlerin her biri, Covid-19 virüsüne yakalandılar. Sadece buradan bile görülüğü üzere, Türkiye’de olduğu gibi Eskişehir’de de durum çok ciddi. Covid-19 olmuş üst düzey bir isim daha var ve bir özelliğiyle dikkat çekiyor. Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey’den bahsediyorum! Virüse karşı şiirler yazıyor:) Mesela: Kurban olam doktor bu nasıl hesap/Bir değil beş değil tam sekiz tane hap/İçtikçe midemi eyledi harap/Karnıma sancılar saldı bu Covid.
 
 

FOTOĞRAFIN DİLİ OLSA

Yılmaz Büyükerşen - Nihat Çuhadar 30 11 2020
Yılmaz Büyükerşen: Bak evladım, seni severim. Ammaaaa… Odunpazarı Meclisinde bizim İbo’ya dokunmayacaksın.
Nihat Çuhadar: Dokunmam Hocam dokunmam, ama… O da benim damarıma basmasın. Basarsa, söz veremem. Her an dalabilirim!
 

BİR TWEET

HARUN KARACAN
Ağlamasınlar kadınlar, gülmek yakışan o gözlerden akmasın yaş... Şiddetin her türlüsünden kurtulmanın yolu, sevgiyi ve merhameti çoğaltmaktır. #ŞiddetBulaşıcıdır #KadınaŞiddeteHayır


DÜNYA İNSANLARI

Dünya İnsanları 30 11 2020
Bu güzel sonbahar fotoğrafında görülüyor ki, iskelede tek başına oturan kadın Korona günlerinde ‘nefes’ alıyor gibi… Fotoğraf: Eskişehir Cumhuriyet Savcısı Mehmet Müsebbih Ergin


AFİŞ

ÖLÜM KORKUSU

Afiş 30 11 2020

Film, 1958 ABD yapımı bir gerilim. Özgün adı Vertigo olan film, 2 Ocak 1961’de Türkiye’de sinemalarda gösterime girmiş. Fransız yazarlar Pierre Boileau ve Thomas Narcejac’ın 1954’te birlikte yazdıkları D’entre Les Morts adlı romandan uyarlanan filmi Alfred Hitchcock yönetmiş. Başrollerini ise James Stewart, Kim Novak ve Barbara Bel Geddes paylaşmışlar. Vertigo’nun, 1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesine karar verilmiş. Filmde, San Francisco polislerinden Dedektif Scottie Ferguson’un bir olayı araştırması sırasında yaşadığı enteresan gelişmeler ve bu gelişmelerle beraber akıl sağlığının bozulması anlatılıyor.

KARİKATÜR

Vaziyet - Karikatür 30 11 2020
Alain ROSMAN



 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Kemal yılmaz 30 Kasım 2020 13:37

Utku bey konuşuyorda ne oluyor . Hepsi ben dediydim garantili boş beleş laflar .

5 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi