Eskişehir’in ‘gönüllü’ şansı iki üniversite

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’in ‘gönüllü’ şansı iki üniversite
A
a

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) 22 yılda 2.5 milyona yakın çocuğun eğitim desteği aldığı bir sivil toplum kuruluşu olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin çeşitli noktalarında çocukların yanında olan TEGV’in Eskişehir’de faaliyet gösteren Eğitim Parkı yılda ortalama 3 bin çocuğa hizmet veriyor.

Sütiş Eskişehir


Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi yöneticisi Serpil Öztürk verdiği röportajda TEGV’in projelerini anlattı. Öztürk, Eskişehir’de gönüllü katılımının yüksek olduğunu, buna karşın ülkemizin gönüllü çalışmalara katılım konusunda 135 ülke arasında 132.  sırada yer aldığını belirterek, bu konu üzerinde ciddi adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.
TEGV nedir?
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), devlet tarafından verilen eğitime destek olmak amacıyla çocuklarımızın Cumhuriyet’in temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde; cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunacak okul içi ve dışı eğitim programları oluşturan ve uygulayan bir sivil toplum kuruluşudur. Suna Kıraç önderliğinde 1995 yılında Türkiye’nin önde gelen bir grup işadamı ve akademisyeni tarafından kurulan TEGV; kendine özgü ‘çocuk dostu’ mekânlarında bağışçıları, yerel destekçileri, gönüllüleri ve ilköğretim çağındaki çocukları buluşturan, çocukların yaratıcılıklarını geliştiren, özgüvenlerini artıran eğitim programlarıyla 22 yılını dolduran bir STK oldu. Türkiye’nin 31 ilinde 72 noktasında, 10 Eğitim Parkı, 38 Öğrenim Birimi ve 24 Ateşböceği ile özgün modelimizle çocuklarımıza ücretsiz eğitim desteği vermeye devam ediyoruz. TEGV olarak çocuklarımıza bilimi, okumayı, yazmayı, matematiği, sanatı ve sporu sevdirmek, onların bilimsel düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla eğitim programları hazırlıyor, etkinlikler düzenliyor. Türkiye genelinde 22 yılda 2,5 milyona yakın çocuğumuz eğitim desteği aldı.  
Eğitim programlarınızda hangi etkinliklere ve uygulamalara yer veriyorsunuz?
Eğitim programlarımız Matematik, Fen, Okuma ve Sanat olmak üzere dört ana alanda gerçekleşiyor. 10’ar hafta sürüyor. İçerikleri çocukların kademe ve sınıf düzeylerine göre farklılaşıyor. Bunlara ek olarak, okula yeni başlayan 1. Sınıf çocuklarımız için Birlikte Öğrenelim var. Gönüllülerimizin ilgi ve becerileri doğrultusunda uygulanan kulüp etkinliklerimiz var. Eğitim programlarımız, alanında uzman danışmanlar ve TEGV eğitim uzmanları tarafından çocukların ihtiyaçları merkeze alınarak “yaparak yaşayarak” ilkesinden hareketle hazırlanıyor.  
TEGV’in yeni projelerinden bahseder misiniz?
Geçen yıl Matematik Eğlenerek Öğren bu yıl da Fen Eğlenerek Öğren hayatımıza girerek çocuklarımıza eğlenceli aktivite ve deneyleriyle Matematik ve Fen’i sevdiren etkinliklerimiz oldu. Çocukların problem çözme, algoritmik düşünme, blok temelli kodlama/programlama, dijital okuryazarlık ve dijital yurttaşlık konularında becerilerini geliştirmelerine katkı sunmayı amaçlayan Google sponsorluğundaki Algo Dijital Projesi kapsamında; Kod Adım ve Dijital Kaşifler kutu oyunu üretimi ve gönderimleri yapıldı; tüm TEGV etkinlik noktalarında kısa süreli etkinlikler kapsamında uygulanmaya başladı.
Etkinliklerinizi nasıl duyuruyorsunuz?
Çoğu zaman aile içinde bile çocuklarla ilgili kararları verirken onlara sormuyoruz. Oysa çocuklar evde, okulda, hayatın içinde onları anlamamızı, tanımamızı bekliyor. Her şeyi kabullenmiş gibi görünseler de onlara gerçek fikirlerini, meraklarını, hayallerini sorduğunuzda bambaşka şeyler keşfediyorsunuz. Bize göre eğitim yolculuğu, çocukları tanımakla onların yeteneklerini, ilgi alanlarını, kişilik özelliklerini değerlendirmekle başlıyor. Bundan yola çıkarak; kurumsal iletişim departmanımız tarafından bu yıl nitelikli eğitime vurgu yapan TEGV’in yeni iletişim kampanyası “Hiç Bana Sordunuz mu” TEGV’in yer aldığı 31 ilde 72 noktada bağış kapsamında iletişim mecralarında yer aldı. Şehrimizde de yerel destekle billboard ve raketlerde yayınlandı. El broşürlerimizi dağıttık. Afişlerimiz asıldı. Belirli dönemlerde tanıtım stantlarımızı açtık.  
Eğitim Parkınıza gelen çocuklar neler yapıyor?
İlkokul ve ortaokul öğrencisi olan bütün çocuklar, kendi yaş gruplarında sınıf seviyelerine uyumlu yaz ve kış etkinliklerimizden yararlanıyor.  Sonbahar ve/veya ilkbahar döneminde haftanın 7 günü açık olan parkımızda; Okuyorum Oynuyorum Yaratıcı Yazma-Yaratıcı Okuma, Drama Atölyesi, Düşler Atölyesi, Matematik Eğlenerek Öğren, Fen Eğlenerek Öğren, Bilgi Benim İşim, Lego Robot, 1. Sınıf için Birlikte Öğren standart etkinliklerimizi gerçekleştirirken, çocukların ilgi duyduğu alanlarda ve gönüllünün o alandaki bilgi-becerisi doğrultusunda fotoğrafçılık, satranç, seramik, müzik, gazetecilik, basketbol, futbol vb. kulüp etkinlikleri başlatıyoruz. Ayrıca Trafikteyim, Çocuk Hakları, Değerler, Eğlen Öğren Hijyen vb. kısa süreli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Haziran-Temmuz aylarında ise hafta içi 09.00-13.00 saatleri arasında çocuklarımızın yaratıcılıklarını, iletişim becerilerini, araştırma yapabilmelerini, proje geliştirebilmelerini, zihinsel ve bedensel eğlenceli aktivitelerle zamanı etkin kullanabilmelerini desteklemek amacıyla düzenlediğimiz 19. Yaz etkinliklerimizde Bilim, Sanat Etkinliği, Beslenme Çantam, Spor, Müzik ve Kulüp etkinliklerimiz gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, cuma günü yaptığımız gezilerle çocuklarımızın şehrimizi daha iyi tanımalarını sağlıyoruz.
 
Eğitim Parkınızdan kaç çocuk yararlanıyor?
Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi’mize her yıl ortalama 3.000 çocuğumuz gelerek 300 aktif gönüllümüzle Kış ve Yaz etkinliklerimizden ücretsiz yararlanıyor. 2016–2017 Etkinlik Yılı’nda 65 farklı İlkokul ve ortaokuldan 4.300 çocuk üyemiz, ortalama 300 aktif gönüllümüzün desteğiyle etkinliklerimizden yararlandı. Ayrıca, MEB ve TEGV arasında imzalanan İş Birliği Anlaşması kapsamında bu yıl 20 Okul ile ortak çalışmalar yürüttük. Kuruluşumuzdan bu yana -18 yılda- Haziran 2017 raporuna göre 4.101 aktif gönüllümüzün desteği ile 66.106 çocuğumuza eğitim desteği verdik.
Kaç etkinlik odanız var?
İç mekânımızda Genç Mucitler Atölyesi, Düşler Atölyesi, Drama Atölyesi, Okuma Adası,  Bilişim ve Teknoloji Odası, 4 Etkinlik Odası, Kütüphane, Çok Amaçlı Salon; dış mekânımızda ise basketbol sahası, suni çim saha ve çocuk oyun parkımız var.
Eskişehir’in çocukları burada en çok hangi etkinliği seviyor?
Tüm etkinliklerimiz yaparak yaşayarak ilkesinden yola çıkılarak hazırlandığı için genelde tüm etkinliklere çocuklar aktif katılım gösteriyor. Çocukların geri bildirimlerine baktığımızda gerçekleştirilen yöntemlerin daha kalıcı olduğunu gördük. Oyun, Drama, Düşler Atölyesi, El Sanatları, Fen Deneyleri en çok tercih edilen etkinliklerimiz oluyor.
Gönüllülük nasıl işliyor? Nasıl gönüllü olunur? Şartları?
18 yaşını bitiren, en az lise mezunu, vakfın amaç ve çalışmalarını benimseyen herkes gönüllü olabilir. İnternet üzerinden www.tegv.org sitesinden başvurabilecekleri gibi parkımıza gelerek de gönüllü başvuru formu doldurabilirler. Her gönüllü adayı; 2 saat Vakıf Tanıtımı, 1 tam gün Temel Gönüllü Eğitimi alarak gönüllülük sürecini tamamlamakta ve seçeceği etkinliğe göre gerektiriyorsa etkinlik eğitimi de alarak aktif gönüllü olarak devam etmektedir.
Eskişehir’deki gönüllülük potansiyeli nasıl?
Şehrimizin 2 üniversiteye sahip olması gönüllü potansiyelini arttırdığı gibi iki üniversiteden Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında da öğrenci yönlendirilmesi ile gönüllü profilimizin %80’ini üniversite öğrencileri %20’sini çalışan, ev hanımı ve emekliler oluşturuyor.
Sizce Türkiye’de bu tarz gönüllülük faaliyetlerine ilgi nasıl?
Birleşmiş Milletler’in en öncelikli sorunlar olarak belirlediği, “Yoksulluk, Açlık, Sağlık, Nitelikli Eğitim, Cinsiyet Eşitliği, Temiz Enerji, Toplumsal Eşitlik, Ekonomik Büyüme, İnovasyon, Güvenli Barınma, Bilinçli Tüketim, Sudaki Yaşam, Karadaki Yaşam, İklim Dengesi, Barış ve Adalet” gibi yaşamsal sorunların çözümü için milyonlarca gönüllü mücadele ediyor. Ancak ne yazık ki; Türkiye, 2014’te yayınlanan Dünya Bağışçılık Endeksi’ne göre gönüllü çalışmalara katılım konusunda 135 ülke arasında 132. sırada yer alıyor.
TEGV için bizlerin yapabileceği şeylerin başında bağış geliyor. Nerelere, nasıl bağış yapabiliriz?
TEGV’e destek verebilmenin en basit yolu EGITIM yazıp 3353’e SMS göndererek 10 TL. bağışta bulunmaktır. Ayrıca, Vakfımızda bir çocuğumuzun bir yıl boyunca sanat, okuma, matematik veya bilim eğitiminden faydalanmasını isteyen destekçilerimiz ise kredi kartları vasıtası ile düzenli ya da tek seferde bağışta bulunabilirler.  Bunun yanı sıra logolu ürünlerimizi, özel gün kartlarımızı ve Eğitim Gönüllüleri nikâh şekerlerimizi de destekçilerimiz için web sayfamızdan ya da Vakfımızla iletişime geçerek temin edebilirsiniz. Kurumlarımız ise Eğitim Programlarımızı sahiplenebilir, etkinlik noktalarımızın yapım ve işletme sponsorluğunu üstlenebilir ya da ürün işbirliği projesi ile mal ya da hizmet satışlarının bir kısmını Vakfımıza aktarabilirler.  Ayrıca kurumlar hem de bireyler Paylaşım Sertifikası alarak TEGV’deki çocuklarımızın bir senelik eğitim giderlerini sahiplenebilirler.
 
Kaynak : RÖPORTAJ: GÖKHAN BALKIR
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi