Eskişehir için kritik tehlike çanları çalıyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir için kritik tehlike çanları çalıyor
A
a

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman Murat Dağı’nda maden aranması ile ilgili yeni bir gelişme yaşandığına dikkat çekerek, Porsuk Ve Gediz çay’ında tehlike çanlarının çaldığını söyledi.

Sütiş Eskişehir

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman yaptığı açıklamada Murat dağı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandığını söyleyerek yaşanabilecek tehlikelere dikkat çekti.  2017 Yılında  Murat Dağı'nda altın madeni aranması ile ilgili girişimin direniş ve itiraz davalarının kazanılmasıyla engellendiğini söyleyen Yurtman Anadolu Export Maden A.Ş.’nin 3 yıl aradan sonra bu kez “Altın gümüş madeni kapasite artırımı, pasa döküm ve kırma eleme tesisi” kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuruda bulunduğunu söyledi.

1 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK
Yutman şirketin hazırladığı ÇED dosyasının 18 Kasım Cuma günü Bakanlığın alt birimi İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda görüşülmeye başlandığını belirterek, “Murat Dağı Yok Olmasın Platformu’nun organizesi ile Uşak ve Kütahya’dan 20 köy muhtarı, meslek odaları başkanları ve çevre örgütlerinin de olduğu 100 kişi ile Ankara’ya gidildi.  Bakanlığın “Beş temsilci katılabilir” kararına rağmen toplantıya Gediz ve Banaz’dan 10 muhtar, 1 belde belediye başkanı, Su kooperatifi Başkanı, Banaz Ziraat Odası Başkanı, Ankara ve Uşak Tema temsilcileri ile Uşak ve Kütahya Barolarından 5 avukat toplantıya katıldı. Şirketin ruhsatlı sahası 1300 hektar olup işletme ruhsatı almak istediği ve maden arayacağı sahasında 415 hektarın tamamı ormanlardan oluşmaktadır.  Şirketin CED dosyasında 1 yıl içinde 212 bin ağaç keseceğiz demesine rağmen kesilecek ağaç sayısı 1 milyonu geçeceği hesaplanmaktadır” dedi.

"BUNUN SORUMLULUĞUNU KİM ÜSTLENECEK"
Murat Dağında Altın, Gümüş madeni aranmasıyla Başta Uşak, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Denizli, Manisa, Aydın, İzmir, Bilecik, Adapazarı illeri suya karışacak siyanür ile zehirleneceğine vurgu yapan Yurtman, Porsuk ve Gediz Çay’ı için de tehlike çanlarının çaldığını kaydetti. Yurtman, “Proje kabul edilip altın aramaya başlanılırsa, Uşak ve Banaz’ın içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan Küçükler Göleti ve Çokrağan Mağarası maden sahasının hemen altında olup ilk patlatmalarla mağaranın çökmesi ve göletin zarar görmesi, yer altı sularının kaçması veya yok olması  kesindir. Bölgenin ormansızlaştırılması ve binlerce kilo dinamitin yaratacağı toz ve duman ve moloz bölgeyi yaşanmaz bir bölgeye çevirecektir. Beş yılın ardından 2 Kışladağ büyüklüğünde oluşacak çukurların ve çöp diye yığılacak 100 milyon ton pasanın yaratacağı ağır metal kirliliğinin,  Porsuk ve Gediz çaylarının kurumasının hesabını ve sorumluluğunu kim üstlenecek” diyerek tepkisini dile getirdi.
 
 
 
 
 
 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Okur 24 Kasım 2022 15:14

Her cadde sokakta her direk ağaç diplerinde yerlerde içinde her atığın olduğu sularının akıp heryere karışıp vede koku yayılan çöp dağları sorun değil yani.

4 3 Cevap Yaz
Eski sehir

Adam ne anlatiyor sen nerdesin

0 0
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi