Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir halkının deprem önlemleri bunlar...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir halkının deprem önlemleri bunlar...
A
a

Eskişehir'de yaşayan vatandaşlara ülkemizde "asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin ardından, “Evinizde depreme yakalansaydınız ne yapardınız?” sorusunu sorduk. Eskişehirliler, evlerini terk edeceklerini ya da kapının altına gireceklerini söyledi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehirli vatandaşlara ülkemizde yaşanan yıkıcı depremlerin ardından deprem anında yapılması gerekenleri sorduk. “Evinizde depreme yakalansaydınız ne yapardınız?” sorusunu yanıtlayan Eskişehirliler, evlerini terk edeceklerini ya da kapının altına gireceklerini söyledi.
 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) web sitesinde yer alan bilgilere göre, böyle bir durumda soğukkanlı olunması, koruma sağlayacak sağlam bir eşyanın yanına çömelerek “çök-kapan-tutun” hareketi yapılması gerekiyor. Sitede ayrıca deprem bitene kadar binanın terk edilmemesi de vurgulanarak, kapı ve duvarlardan uzak durulması tavsiye ediliyor. “Evinizde depreme yakalansaydınız ne yapardınız?” sorusunu yanıtlayan Eskişehirliler, evlerini terk edeceklerini ya da kapının altına gireceklerini söyledi. Bazı vatandaşlar ise kelime-i şehadet getirmekten başka çarelerinin olmadığını dile getirerek “Tedbirimiz Allah” dedi. Deprem anında elinden bir şey gelmeyeceğini kaydeden 77 yaşındaki Nurettin Keskin, “Bir şey yapamazsın ki… Kaçabilirsen kaçacaksın. Kaçamazsan da bir yere sığınacaksın. Kurtaracak bir şey olmaz. Evimde depreme karşı herhangi bir önlem almadım. Biz köyde oturuyoruz. Köy evleri depremde yıkılabilir. Tedbir almaya da paramız yetmiyor.” diye konuştu.

KELİME-İ ŞEHADET GETİRİRİZ

Olası bir depremde kapıya yöneleceğini belirten 60 yaşındaki Hatice Bulut, “Başka ne yapalım? Ya da masanın altına gireriz. Evimiz müstakil olduğu için korkulacak bir şey yok. Depreme geçenlerde dışarda yakalandık. Olduğumuz yerde dikildik. Tedbir olarak kelime-i şehadet getiririz. Başka ne yapalım? Tedbirimiz Allah…” değerlendirmesinde bulundu.

KAPININ ALTINA GİRERİZ

Ranza ya da sandalyenin altına gireceğini dile getiren 46 yaşındaki Metin Kaya, “Bulamazsak da kapının altına gireriz. Başka yapacak bir şey yok. Biz onu görmüşüz… Marmara Depremi’ni yaşadım. Deprem beni yataktan fırlattı. Panikle kendimi dışarıya attım. Biz inşaatçıyız. Allah’tan gelmiş, bizim yapacak bir şeyimiz yok ki…” yorumunu yaptı.

ÇÖK-KAPAN-TUTUN HAREKETİ YAPILMALI

Afet sırasında “çök-kapan-tutun” hareketi yapacağını ifade eden 42 yaşındaki Devrim Akdoğan, “Bu hareketi bir kanepe ya da yatak kenarında yapabilirsiniz. Merdiven boşluklarından da uzak durmamız lazım. Depreme dışarda yakalanırsak da toplanma bölgesi gibi güvenli bir alana geçmeliyiz. Evimde şimdilik depreme yönelik bir önlem almadım fakat alacağım. Apartmanların güvenilir olmadığını düşünüyorum. Müstakil bir eve taşınmayı planlıyorum.” bilgisini verdi.

DEPREM İÇİN DEMİR RANZA YAPTIM

Depreme yönelik tedbirini aldığını söyleyen 61 yaşındaki Hasan Hüseyin Kepenek, “Bir tane ranza yaptım. Tek katlı, ahşap bir evde oturuyorum. Yatağımın üzerinde demir korunak var. Yukardan beton düşerse demire takılır, üzerime düşmez. Bunu deprem için yaptım.” dedi.

YATAĞIN YANINA DÜDÜK KOYDUM

Yatağın yanına siper alacağını belirten 46 yaşındaki Sedef Acet, “Yastık gibi bir nesneyle kafamı korumaya çalışırım. Son depremlerden sonra yanımda telefon bulundurmaya gayret ediyorum. Yatağın yanına düdük de koydum. Umarım böyle bir şey yaşamayız.” diye konuştu. 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi