Eskişehir'e meyve sebzeye bahar gelmedi!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'e meyve sebzeye bahar gelmedi!
A
a

Nisan ve mayıs aylarının kurak geçtiğini ve hava şartlarının bu şekilde gitmesi durumunda ürünlerde sıkıntı yaşanacağını söyleyen Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Bahar geldi ama sebzeye, meyveye bahar daha gelemedi. Verim düşüklüğü yaşayabiliriz” dedi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, bahar mevsiminin kurak geçtiğini söyledi. 2022 kışında yağışların iyi gittiğini fakat kış mevsiminden sonraki yağışların çok yetersiz olduğuna dikkat çeken Buluşan, mevsim koşullarının bu şekilde gitmesi üründeki verimi artıracağını ifade etti. Şeker pancarı sorununa da değinen Buluşan, 2022 yılındaki pancar ekiminin geçen yıla göre yüzde 55 daha az olduğunu belirtti.

ÜRÜNLER 10 GÜNDÜR YANIYOR
Havaların aniden ısınmasıyla ürünlerin son 10 gündür yanmaya başladığını vurgulayan Buluşan, “2022 yılında kış mevsimindeki yağışlarımız gayet iyiydi. Ama nisan ayını çok kurak geçirdik. Yağışsız geçirdik. Ilıman bir sıcak olduğu için bizim toprağımızın nemini de aldı.  Yağışlar yeterli değil. Bölgesel olarak şu an yağmur duaları olduğu için dualara katılıyoruz. Arazilere görüyoruz. Bazı bölgelerde hele hele kuru tarım yapılan yerlerde son 10 gündür çok büyük değişiklik var. Artık yanıyor. Verim düşüklüğü yaşayacağız. Üreticilerin kendi imkanlarıyla suladığı yerler çok güzel. Kuraklık böyle giderse sıkıntı olacak. Tezgahlara da yansıyacak. Bizim pazarla ilgili konumuz eğer bu ülkede planlı pazar yapılmadığı taktirde hiçbir şeyin önüne geçemeyiz. Bir ay önceki yüksek olan fiyatlar şu anda yarıya düşmüş durumda. Bir üretici sayfasına baktığınız vakitler, örneğin geçen cuma Antalya’da salatanın 1 lira olduğu söylendi. Bu pazara veya markete ne şekilde yansıyor? 1 lira ile üretici bu işin içinde nasıl çıkar? Bizim burada beklediğimiz hal yasasının bir an evvel çıkması. Çünkü artık üretemez hale gelecek üretici. Bu ekonomik sebepler artık bir nevi aldı başını gidiyor. Bir planlama, bir proje yapılması lazım” diye konuştu.

ÜRÜNLER STRES OLUYOR
“Bahar geldi ama ebzeye meyveye bahar daha gelemedi” diyen Buluşan, “ Bunun başlıca sebepleri bir sıcak bir soğuk gitmesi hava şartlarının. Aşırı derecede yükselme olması üründe de stres oluyor. Tabi ki üretici yeterince gübreleme yapamadı için haliyle gelişmede biraz zorluk çekiyor” şeklinde konuştu.

PANCAR EKİMİNDE YÜZDE 55 AZALMA
Pncar ekiminde geçen yıla oranla yüzde 55 azalma olduğunu belirten Buluşan, üreticinin pancardan vezgeçmemesi gerektiğine dikkat çekti. Buluşan, “2020-2021 sezonda verilen fiyatlardan sonra üreticimiz bir anda pancardan soğudu. Ama çok tehlikeli bir şey. Biz şunu söylüyoruz: Biz pancardan vazgeçmemeliyiz. Bunun alternatifi mısır oldu. Bunun sebebi de ekonomi ve su. Su da bile sınırlama yapıyoruz şimdi. Mısır tarlasında kendisinin kuyusu olan mısırını, ayçiçeğini suluyor. Bu nedenle verim alabiliyor. Maliyet, masraf yok. Üretici alternatif ürünlre dönü: Beklentimiz var. Şu anda verilen 1100 liranın üstündeki fiyatıb verileceğini umut ediyoruz, bekliyoruz. Her geçen gün fiyatlar artıyor. Bu nedenle yansımak zorunda. Geçen yıla oranla yüzde 55 oranında pancar ekiminde azalma var. Bu yıl ekim pancar ekimi az” ifadelerini kullandı.
Kaynak : Meltem Karakaş Kaya
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi