Bu büyük kamu zararının hesabını kim verecek!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin meclis toplantısına, ESKİ tarafından yapılan yüzde 60’lık zam damga vurdu

11 Aralık 2019 08:05
A
a
Sütiş Eskişehir
Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin meclis toplantısına, ESKİ tarafından yapılan yüzde 60’lık zam damga vurdu.
AK Parti grubu zammın geri alınmasını istedi, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise böyle bir durumun söz konusu olmadığını, hiçbir biçimde geri adım atmayacağını ifade etti.
 
*
 
Büyükerşen, zamma ilişkin tartışma yaşanırken birçok konuyla ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Açıklamaları sırasında ise AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Birsen, sık sık sözünü kesti.
Bu noktada Büyükerşen artık isyan etti ve AK Partili Birsen’e seslenerek “bu üslupta devam edersen seni dışarı atmak zorunda kalacağım” dedi.
 
*
 
Birsen’in söz kesmeleri nedeniyle, Büyükerşen’in bir türlü anlatamadığı önemli bir mesele vardı.
Neydi o?
Ilıca Barajı’nın yapımı aşamasında karşılaşılan engellemeler ve yine bu engellemeler sonucunda, Eskişehir’e söz konusu barajdan su getirilememesi meselesi!
 
*
 
Bugün, siz değerli okurlarımıza, Ilıca Barajı hususunu kısa bir özetle aktaracağım ve baraj yapımının neden geciktiğini, suyun niçin şehrimize getirilemediğini anlatacağım.
 
*
 
Ilıca Barajı, çeşitli engellemelere rağmen mahkeme kararıyla bitirilebildi ve su tutar hale geldi. Bundan sonrası, barajda biriken suyun Eskişehir’deki şebeke suyu depolarına cazibeyle gelmesini sağlayacak isale hattı için ithal malı boruların satın alınıp döşenmesinden ibaretti.
 
*
26 kilometrelik ithal borular için, 2018 yılı bütçesine yapım bedeli olarak 25 milyon TL ödenek, ESKİ tarafından bütçe teklifine konmuştu. Fakat AK Parti çoğunluğundaki Plan ve Bütçe Komisyonu, ESKİ’nin bütçe teklifinden bu ödenek miktarının tamamını çıkararak diğer kalemlere dağıtılma kararı verdi.
 
*
 
Hemen sonrasında, ESKİ Genel Kurulundaki AK Parti çoğunluğu, CHP’li üyelerin tüm itirazlarına rağmen Plan ve Bütçe Komisyonunun kararını onayladı. Bununla beraber, barajdaki suyun şehirdeki depo ve arıtma tesislerine getirilerek mevcut kullanma suyuyla karıştırılıp şebeke suyu olarak verilmesi imkanı ortadan kaldırılmış oldu.
 
*
 
Fakat bu arada, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, AK Parti çoğunluğundaki ESKİ Genel Kurulunun aldığı karara karşı dava açtı. Dava sonucunda mahkeme, Büyükerşen’i haklı buldu ve boruların alınabilmesinin önü açıldı.
 
*
 
ESKİ, 2019 bütçesinde söz konusu isale hattı yatırımına yer verdi ise de, dövizdeki beklenmedik yüksek artış sebebiyle ithal boru ve işçilik maliyetleri yaklaşık 70 milyon TL’lik bir ödenek gerektiriyordu. Keza son yıllarda AK Parti grubunun suya zam tekliflerini reddetmesi sonucu, yatırım finansmanı için dış kaynak arayışı gerekti. Bütün bunların yanı sıra Türkiye’nin ekonomik durumu ve beraberinde gelen kredibilite güçlüğü, Ilıca Barajından su getirilebilmesi işini zora soktu.
 
*
 
Ancak…
Ilıca Barajı yapım işi belli engellemelerle geciktirilmeseydi.
25 milyon TL’ye halledilebilecek boru işine, AK Partililer onay verseydi.
Bugün barajdan su geliyordu.
 
*
 
Şimdi yapmaya kalksak, tam tamına 70 milyon TL lazım.
25 milyon TL nerede, 70 milyon TL nerede!
 
*
 
Kısacası bu sürecin sonunda, büyük boyutlu kamu zararının oluştuğunu söylemek zorundayım.
Su getirme işinin yapım maliyeti bir hayli arttı; Türkiye’nin ekonomik koşullarında söz konusu işi gerçekleştirmek neredeyse imkansız.
Halk zarar gördü; zira ödediği vergilerle yapılan barajın suyundan faydalanamıyor.
 
*
 
Peki, bu kamu zararı sonucu sorumlulardan hesap sorulacak mı?
Hiç sanmıyorum!
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Esk 11 Aralık 2019 18:15

İthal boru???? Yerli ,,,

3 0 Cevap Yaz
bilek26 11 Aralık 2019 11:08

mustafa birsen konuşacağına o farkı ödesin.

8 17 Cevap Yaz
hee 11 Aralık 2019 11:00

hani demokrasi mahkemelerin vereceği kararı beklemek ne kadar zor muş iş olmayacak saldır iktidara yok öğle üç kuruşa beş köfte '''hee valla ... hak kukuk adalet çöpe

12 8 Cevap Yaz
Hani 11 Aralık 2019 10:11

İşte böyle doğrular, hakikatler ortaya çıkınca bazıları çıkıp, ama heykeller, ama müzeler, ama kültür sanat ve harcanan paralar diye kendini avutmaya, gerçekleri algı yaratmak olarak yaftalamaya alışmışlar. Kimin ne olduğunu bilen biliyor. Heykel heykel diye ağlamalarına gerek yok

9 20 Cevap Yaz
vatandaş 11 Aralık 2019 10:10

Kim verecek hesabı heralde vatandaş verecek onlar orda çocuk gibi tartışa dursunlar olan kime vatandaşa türkiyede bu boruları üreten yok mu? ben vatandaş olarak hizmet bekliyorum bahane değil kusura bakmasın kimse a partisi b partisi kimsenin bir politikası yok. O zaman kim hizmeti engelliyorsa çıkacak hergün eskişehirliye şikayet edecek hizmeti engelleyenleri .

6 17 Cevap Yaz
Sezar 11 Aralık 2019 09:35

Heykeli eleştir, şarkıyı, şiiri, resimi eleştir, müzik festivalini yasakla, tiyatroyu yak; ondan sonra kadın cinayetlerine şaşır, aile içi şiddete şaşır, çocuk istismarlarına şaşır. Getirdiğiniz yer bu, çok nadir güzel şeylere bari laf söylemeyin.

10 21 Cevap Yaz
Eskişehirli 11 Aralık 2019 09:28

Merkez AKP,nin mantığı ne kadar oy o kadar hizmet,iktidar olduğu illerde zararına, bile bile ölü yatırım yaptı,Eskişehirde hava alanı varken,Kütahya,Afyon arasına yolcu garantili hava alanı yaptı,sonuç ortalama 240 yolcu,hedeflenenin 10,da 1,i yolcuyu ancak bulabilmişiz,geri kalan 9,u cebimizden mütahitlere veriyoruz.Ne demişti bir zamanlar AKP Genel Başkan yardımcısı"Biz varsak siz varsınız,Biz yoksak sizde yoksunuz.Bizlerde seçmen olarak AKP,lilere, Biz varsak siz yoksunuz,bundan sonrada olmayacaksınız.

11 19 Cevap Yaz
DKC 11 Aralık 2019 09:17

Akp zihniyeti işte, ne bekliyorsunuz ki? Benim olmayan kimseye yar olmasın diye uğraşıyorlar

14 20 Cevap Yaz
Güray ÇAM 11 Aralık 2019 08:29

peki Eskişehirde heykelciklerin maliyeti ne kadar onlar KAMU ZARARI DEĞİL Mİ ? Lütfen objektif olun sayın ANBAR. Algı yapa yapa yaptığınız doğru habere bile inanılmıyor. süreye kurt girdi. sürüye kurt girdi. Bir gün gerçekten kurt girerse kimse inanmaz.

28 14 Cevap Yaz
ESKİŞEHİRLİ

KAMU ZARARI MI ARIYORSUN GİT Bİ AKP BELEDİYELERİNE BAK. CHP BELEDİYELERİNDEN SAYIŞTAY DENETÇİSİ HİÇ EKSİK OLUYOR İÇİN RAHAT OLSUN

7 19
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi