Eskişehir'e 2 OSB daha geliyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'e 2 OSB daha geliyor
A
a

ES TV’de canlı yayınlanan “Haber Masası” programına konuk olan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehirlilere ve sanayicilere müjdeler verdi.  Kesikbaş, şehrin batısı ve kuzeyinde yeni sanayi bölgeleri oluşturulacağının bilgisini verdi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
ESO Başkanı Kesikbaş, “Biz mevcut sanayi bölgemizin dışında 2 tane daha sanayi bölgesi yapmayı planlıyoruz. Bunlardan bir tanesi mutlaka ama mutlaka kentin batısında olacak. Ama bugün ama 6 ay sonra mutlaka olacak. Bununla ilgili projelerimizi hazırlıyoruz” dedi.
 
ESGROUP Genel Koordinatörü ve ES TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş’ın hazırlayıp sunduğu Haber Masası programının dünkü konuğu ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş oldu. Kesikbaş, programda fuardan projelere, desteklerden teşviklere kadar birçok soruya cevap verdi. Kesikbaş, Eskişehir’e iki tane yeni organize sanayi bölgesi kazandıracaklarını ve bir tasarım merkezi yapacaklarının müjdesini verdi.
 
BİRBİRİMİZİ TANIMIYORUZ
ESO’da düzenlenen fuarların fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatan Kesikbaş, “1 yıl boyunca bir ESO seçimi yaşadık ve 1 yıl boyunca üyelerimizi ziyaret ettik. O ziyaretlerde de problemlerimiz, sorunlarımız, dertlerimiz neler, hem konuştuk hem not ettik. Bunlardan en birincisi herkesteki genel şikayet birbirimizi tanımıyoruz. Ne iş yaptığımızı bilmiyoruz. Yan komşumuz ne üretiyor bilmiyoruz. Nasıl bir sinerji yaratacağız bunu bilmiyoruz. Genel başlık buydu. Sonra oturduk ne yapabiliriz diye. Malum sanayi odasının alt katı biraz farklı bir yapıdaydı. Öncelik olarak alt katta 40-50 tane firmamıza fuar alanı oluşturabilecek bir mekana kavuştuk. Bununa ilgili alt yapıyı bitirdik. Alt kat şuanda bütün sana sanayicilerimizin kullanabileceği bir ortak alan haline geldi. Fiziksel koşulları sağladıktan sonra da komitelerimizi bir araya getirelim dedik. Komitelerimizi bir araya getirirken de hazır yerimiz var. Bunlarla ilgili stantlarımızı kuralım. Her firma gelsin, hem burada ürünlerini teşhir etsinler hem birbirleriyle konuşsunlar hem kataloglarını versinler, ürünlerini göstersinler. Bazı firmalarımız fason üretim yapıyorlar. Birbirlerine ticaretler yapabilmelerini arttırmak amacıyla her meslek grubu için komite ve fuar düzenledik. Fuarlarda çok hikayeler çıkıyor. Mesela ithal ettiğimiz bir ürünü aslında biz üretiyormuşuz” ifadelerini kullandı. 

KURUMLARA KORKUYLA BAKMIŞIZ
Fuar çalışmalarını bölgesel hale getirdiklerinin altını çizen Kesikbaş, “Şehir dışından da gelen oluyor. Bunu bölgesel hale getiriyoruz. Bilecik, Kütahya, Afyon şimdi Bursa’da tanıtımlarını arttırmaya başladık. Sadece Eskişehir genelinde değil Türkiye genelinde tanıtım yapıyoruz. Gün geçtikçe daha da profesyonelleşeceğiz. Kulaktan kulağa duyuluyor. Nalburlar geliyor, satın alma yaptığımız firmalar geliyor. Bütün kamu kuruluşları burada. KOSGEB, BEBKA, SGK, Vergi Dairesi burada. Biz hep devletle aramıza mesafe koymuşuz kurumlarla ilgili. Biraz daha korkuyla bakmışız” diye konuştu.
 
YERELDE KALMAKLA İŞ BİTMİYOR
İthal edilen ürünün aslında Eskişehir’de de üretilebildiğini vurgulayan Kesikbaş, “Bu millileşme olayına da katkı sağlayacak. Bunun farkına vardık. Aralık ayının başı biliyorsunuz ‘Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı’ haftası. Ve Yerli Malı Haftası için bir fuar tanzim ettik. Bunun da duyuruları yakında başlayacak. Bütün firmalarımızı davet edeceğiz. Firmalar ithal ettikleri tüm ürünleri burada sergileyecekler. Siz diyeceksiniz ki, ‘Ben bunu üretiyorum, senin bunu ithal etmene gerek yok’ diyeceksiniz. Burada amaç ithalatın önünü kesmek. Yerli milli tabi ki bu işin sloganı. Ama şu kriz dönemlerinde ekonomik dönemlerde sanayicinin gerçekten de birbirleriyle ticaret yapması lazım. Ben hep şunu söylüyorum. Eskişehir’in parası Eskişehir’de kalsın. Biz bunu sağlamaya çalışıyoruz. Ve ciddi tasarrufları var bu işin. Yerelde kalmakla da iş bitmiyor. Amacımız yerelden nasıl globala ulaşabiliriz” dedi.

YETER Kİ İHRACATI ARTTIRIN
URGE projelerinin çok önemli olduğunu belirten Kesikbaş şöyle konuştu: “URGE projeleri çok önemli. İhracatçı olabilmek açısından. Ben bunu başından beri söylüyorum. Sanayici 1-üretcek, 2-ürettiğini ihraç edecek. Tabi ki yerli piyasa önemlidir. Ama asıl katma değeri üreterek ve ihraç ederek yakalayacağız. Şimdi bunu satmak için bazı pazarlama aktivitelerinde bulunmanız gerekiyor. Bu URGE projesi devletin önemli teşviklerinden bir tanesi. Biz bunu İstanbul’daki kendi şirketlerimizde yaptık. Bunu şimdi Eskişehir’e taşıyoruz. Bunlardan bir tanesiyle ilgili onayı aldık Ticaret Bakanlığından 1 milyon dolarlık bir bütçe. 20-30 firma bir araya gelerek bir küme oluşturuyoruz. Bu firmalarla birlikte dünyanın 10 ülkesini geziyoruz. Devlet kataloğunuzdan reklamına, uçak biletinizden otelinize, harcayacağınız tüm paraların yüzde 75’ini karşılıyor. Devlet, siz yeter ki gidin doğru ülkeleri seçin doğru firmalarla ihracatınızı arttırın diyor. Biz bu sene 4 tane yapacağız. 1- Yapı malzemeleri sektörü, 2- beyaz eşya sektörü, 3-makine sektörü, 4’üncü sektör üzerinde hala konuşuyoruz. Devlet bir de diyor ki, ‘Her kümeye 2 tane de profesyonel veriyorum.3 yıl boyunca da parasını ben ödüyorum.’ Tüm bunlar devletin imkanı. ‘ESO’nun parası yok, nasıl yapılacak’ deniliyordu. Parayla işi herkes yapıyor. Önemli olan parasız iş yapmak. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikteydik. Başkan anlattı. 22 tane URGE projeleri var. Bu da demek oluyor ki en az 22 milyon dolarlık bir bütçeyi sanayicilere veriyor. Bizde hiç yoktu. 1 tane başladık arkasından 3 tane, seneye de 4 tane koyacağız. Toplam 8 taneyle Buradan nereden bakarsanız 800 firmayı yurtdışına götüreceğiz.”
 
İŞ YAPMAK ZORUNDAYIZ
ETO ile görüşmelerini değerlendiren Kesikbaş, “Bizim kimseyle bir derdimiz yok. Hepimizi Eskişehir için çalışıyoruz. Eskişehir’in geliştirilmesi için çalışıyoruz. Bu işlere iki türlü bakmak gerekiyor. Bir kentin ekonomik olarak geliştirilmesi bir de sanayicinin verdiği katkıyla ilgili. Bu saatten sonra kimsenin kimseyle kavga edecek durumu yok. Seçimler bitti. Onu bir kenara kaldırdık. 4 sene boyunca seçim yok. Herkes rahat. Şimdi iş yapmak zorundayız. Herkesin para kazanma dönemi. Herkes işine odaklanacak. Daha fazla ekonomi konuşulacak. Eskişehir olarak 2 şeye çok önem vermek gerekiyor. Birincisi ölçek ekonomisine geçmemiz lazım. Yani seri üretim. Diğeri de Ar-ge tasarımın önde olduğu karlılığın daha yüksek olduğu işler. Böyle ortada olmakla bu işler olmuyor. Bu işbirlikleri çok önemli. Eskişehir için çivi çakan herkes değerli” ifadelerini kullandı. 

POTANSİYELİMİZ YÜKSEK
Yaşanan kriz döneminde henüz yabancı bir yatırımcının başvurmadığını söyleyen Kesikbaş, “Ama olacak. Şuanda şirket satın almak için, yatırımcı bulmak için şuan Türkiye’de çok uygun koşullar var. Rekabet gücü artı, maliyetler işçi bazında düştü. Şuan yatırımcıların gözdesi durumundayız. Hesap kitap bilen finansman yapısıyla ilgili göreceksiniz üretim yatırımcıları gelecekler. Eskişehir’e getirmek de çok önemli. O yüzden İstanbul’la işbirliği de değerli. 2 hafta sonra İzmir Sanayi Odasına ziyarete gideceğiz. Bizim Marmara havzasının parçası olmamız gerekiyor. Eskişehir’in potansiyeli yüksek. 3 üniversitemiz var. 100 bin öğrenci var. Bizim bu gençleri sanayiye entegre etmemiz gerekiyor. Müteşebbis ruhunu gençlerde de arttırıyor olmamız lazım. Kente bir master plan gerekiyor. Eskişehir’in sanayileşmesi açısından master projeye ihtiyacı var. Bu anlamda Eskişehir kısa zamanda ihracatını arttırabiliriz” dedi. Doların kurunun şirketlerin değerini düşürdüğünü belirten Kesikbaş,” Çoklu ve seri üretim yapmamız lazım. Bunu yapacak firmalar var. Devlet bunları bulacak ve bunlara pozitif ayrım yapması ve desteklemesi lazım” ifadelerini kullandı.

UÇAK DA GELECEK LOJİSTİK DE
Kesikbaş, ‘Eskişehir’de uçak olmamasının yatırımcı gelmesini etkiler mi?’ sorusuna “Onu da getireceğiz. ESO öncülük edecek. Olacak. Eskişehir bunları hak ediyor. Uçak da gelecek, lojistik de olacak, tren de gelecek… tren taşımacılığıyla ilgili de çalışmalarımız var. Raporlar hazırladık. Özellikle Gemlik bağlantı yolunun bitirilmesi gerekiyor. Özellikle Eskişehir’de değil Bursa’yı Ankara’yı da ilgilendiren hat. Yıllık 15-20 milyon Euro bize ekstra maliyet getiriyor” diye cevap verdi.

SABIRLI OLACAĞIZ
Sanayicilere, tüccara, işçilere tavsiyelerde bulunan Kesikbaş, “Bu tip ortamlarda moral bozmamak gerekiyor. Çıkış yolları arayacağız. Hepimiz maliyetlerimiz gözden geçireceğiz, lüksten kaçacağız. Üretim açısından söylüyorum. İkinci de ihracata mutlaka ve mutlaka önem vermemiz gerekiyor. Pazarlama ve satış maliyetlerinden kısmayın şuan onların en ucuz olduğu zamanlar. Finans kaynaklarımızı ciddi şekilde kullanacağız. Devletin bütün teşviklerinden faydalanın. Sabırlı olacağız” dedi.   

TASARIM MERKEZİ HALİNE GELECEK
Muttalip gibi bazı bölgelerde sanayinin dağınık olduğunu ve bunlarla ilgili çalışmalarının olduğunu vurgulayan Kesikbaş, “Eskişehir’imizin gelecek 20 yılını planlamamız gerekiyor. Ne üreteceğiz, ne tip yatırımcılar çekmeliyiz, limanlara nasıl ulaştıracağız, limanlar nerede olacak vs. Biz mevcut sanayi bölgemizin dışında 2 tane daha sanayi bölgesi yapmayı planlıyoruz. Bunlardan bir tanesi mutlaka ama mutlaka kentin batısında olacak. Ama bugün ama 6 ay sonra mutlaka olacak. Bununla ilgili projelerimizi hazırlıyoruz. Bunlar Türkiye’nin en modern sanayi bölgesi olacak. Bunun haricinde kentin kuzeyinde de bir sanayi bölgemiz olacak. Bu iki sanayi bölgesi de modern, çevreyle barışık, yeşil, kendi enerjisini kendisi üreten bir bölge oluşturacağız. Çünkü yurtdışından yatırımcı buraya gelmek zorunda. İstanbul’dan yatırımcı buraya gelmek zorunda. Buradan müjdesini vereyim. İki tane sanayi bölgesi bir tane de serbest bölge oluşturacağız. Başka bir şey daha var. Eskişehir’i tasarım merkezi haline getireceğiz. Bursa nasıl Ar-ge merkezi oldu. Eskişehir de tasarımın merkezi olacak. Bunula ilgili çalışmalara başladık. Vizyon çalışmalarını bitirdik. Bir sene sonra konuştuğumuzda bu iş oluyormuş diyeceksiniz” dedi.

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Küresel Yatırım 27 Eylül 2018 21:26

2000-3000 kişilik istihdam noktası olacak Küresel bir marka yatırımını acilen bekliyoruz. Hedef ve planlarınızda zaten bu vardı..

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi