Eskişehir depreminin eli kulağında!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir depreminin eli kulağında!
A
a

Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Can Ayday, hem ülkede hem de Eskişehir’de depremle ilgili yeterli çalışma ve hazırlık yapılmadığını söyledi. Öte yandan Ayday, sorumluları uyararak, “Eskişehir’de 70 yıl ile 90 yıl arasında bir süre var depremin. Deprem 56’da olduğuna göre eli kulağında” dedi

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Can Ayday, depreme hazırlıklı olmadığımızı ifade etti. Ayday, “Keşke yeterli çalışmalar yapılıyor diye cevap verebilsem ama mümkün değil. Hem Türkiye’de hem de Eskişehir’de doğru düzgün çalışmalar yapılmıyor. 99 depremi bizim için milat oldu. Eskiye göre biraz daha fazla çalışma yapılıyor ama istenilen seviyede değil” dedi. Depremin bir periyodu olduğunu ve bunun bilim insanları tarafından tespit edilebildiğini söyleyen Ayday, “Eskişehir’de 70 yıl ile 90 yıl arasında bir süre var depremin. Deprem 56’da olduğuna göre yaklaşık eli kulağında. 56 depreminden 66 yıl geçmiş. 70 yıl diyorsam demek ki 4 yıl var arada veya 90 yıl derseniz biraz daha uzun. Ama yine de yakın. 56 depremi Eskişehir’de Şubat ayında olmuştu ve 6.4 büyüklüğüne bir depremdi. Demek ki 70 yılla 90 yıl arasında bunun tekrarlanma periyodu var. Yalnız bu yanlış anlaşılmasın. Bu hemen 70 yıldan sonra küt diye olacak anlamında değil. Ama istatistiksel olarak böyle bir tekrarlanma periyodu var” diye konuştu.

ESKİŞEHİR İÇİNDEN AKTİF FAY GEÇEN  23 BÜYÜKŞEHİRDEN BİR TANESİ
99 depreminden sonra Eskişehir’de özellikle zemin çalışmaları yapıldığını kaydeden Ayday, olası bir Eskişehir depremini “O tabloyu düşünmek bile istemiyorum” ifadeleriyle özetledi. Ayday, “Eskişehir’de trafik bir felaket. Yollar bir felaket. Deprem olduğu an kim nereye gidecek?” diye sordu. Fay yasası getirilmesi ve Afet Bakanlığı kurulması için TBMM’ye öneri verdiklerini hatırlatan Ayday, “Eskişehir Türkiye’de içinden aktif fay geçen 23 tane büyükşehirden biri. Bu çok önemli. Ne demek bu? Eskişehir’de merkezde 750 bin kişi var desek buradan aktif fay geçiyor. Burada 6.5 büyüklüğünde bir deprem olduğunda Eskişehir ne yapacak? Oldukça riskli. Yollar tıkanık, yüksek binalar var, gerekli önlemler alınmamış. Eskişehir’de toplanma alanlarını hiç kimse bilmiyor. Bunlar için çok para pul da gerekmiyor. Mahallede millet bilinçlendirilecek, deprem sonrası millet nerelerde toplanacak… Bunlar basit ve hayat kurtarıcı işler” dedi. Depremin zararlarının azaltılabileceğini belirten Ayday, “Bilime inanacağız, hurafelere inanmayacağız, mühendislik dallarına inanacağız, onlarla sıkı bağlar geliştireceğiz. Böyle yaparsak, el ele verirsek deprem zararlarını azaltabiliriz” şeklinde konuştu. 


 
Kaynak : Hilal Köver - Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi