Eskişehir’den çıkacak, ekonomiye büyük katkı sağlayacak!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’den çıkacak, ekonomiye büyük katkı sağlayacak!
A
a

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Kaya Toryum ve diğer Nadir Toprak Elementleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Toryumu en önemli element olarak gördüğünü söyleyen Kaya, toryum elementinin daha çevreci olduğunu vurguladı.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası Türkiye’nin Nadir Toprak Element sahalarından Eskişehir Beylikova’nın dünyanın Çin’den sonra ikinci büyük rezerv alanı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı’nın müjdesi hem Türkiye’de hem de Eskişehir ve Beylikova ilçesinde büyük heyecan yarattı. İlk etapta yıllık bin 200 ton cevher işlenmesi planlanan bölgede pilot tesis kuruldu. Üretim tesisleri ile ilgili çalışmalar devam ederken 2022 yılının sonunda ise üretim aşamasına geçilmesi planlanıyor. Öte yandan yıllar önce Beylikova ilçesindeki Toryum’u ilk kez güdeme getiren Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Kaya yeni gelişmelerle ilgili değerlendirmelere bulundu.

1990’LI YILLARDA GÜNDEME GETİRDİM
Muammer Kaya, Nadir Toprak Elementinin 1950’li yılların sonlarına dayandığını dile getirerek, “Eskişehir’in Beylikova ilçesinin Kızılcaören köyü civarında bulunmuştur. Fakat o yatak ilerleyen zamanlarda çok fazla asit tüketeceği nedeniyle ilgi çekmemiştir. 1990’larda ise ben bu yatağın Türkiye için önemli olacağını düşündüm. Dolayısıyla hem yerel basında hem de ulusal basında bu yatağın içinde bulunan toryumun ön plana çıkararak yatağın Eskişehir için önemli olacağını gündeme getirdim. Yatak; Barit, Florit ve Toryum gibi mineralleri barındırıyor” dedi.

ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKISI OLACAK
Kızılcaören köyünde yataktaki en önemli mineralin toryum olduğunu düşündüğünü ifade ede Prof. Dr. Kaya bundan sonra nükleer reaktörlerin çoğunlukla toryum bazlı olacağına inandığını söyledi. Kaya, Bu sahayı özel sektör işletemez. Çünkü maden kanuna göre sahanın içerisinde toryum bulunduğundan kamu tarafından işletilmesi gerekiyor. Bölgede ciddi miktarda nadir toprak elementi bulunuyor. Yatakta 700 milyon tona yakın nadir toprak elementi rezervi tespit edildi. Eti Maden’in verilerine göre Eskişehir’de bulunan yatak Çin’den sonra en büyük nadir toprak elementi bulunan ikinci en büyük saha. Ayrıca nadir toprak elementlerinin periyodik tabloda 17 elementi kapsıyor. Ve bu elementlerden üç tanesi Beylikova sahasının içerisinde yer alıyor. NTE; Havacılık Sanayi, Uzak Sanayi, Elektronik Sanayi, Biyomedikal, Tıp, Telekomünikasyon, Yeşil enerji ve elektrikli hibrit araçlarda oldukça sık kullanılır. Herhangi bir elektrikli araç dört veya 5 kilogram NTE içerirken, günümüzde benzinli araçlar bir kilogram NTE içerir. Dolayısıyla bunların üretimi ülkemizde yapılırsa ülke ekonomisi açısından oldukça yararlı olacaktır. Ancak bu üretimi ham cevher olarak çıkarıp satmaktansa ara ürün veya uç ürün haline getirmemiz kazancımızı artıracaktır” şeklinde konuştu.

TORYUM DAHA ÇEVRECİ
Toryumu en önemli element olarak gördüğünü söyleyen Kaya, toryum elementinin daha çevreci olduğunu vurguladı. Kaya, “Toryum öncelikle daha çevreci, çıkarması daha kolay ve toryum, uranyuma göre yeryüzünden üç veya dört kat daha fazla bulunuyor. Toryum doğalgaz ve petrolden daha önemli ve ilerde evlerde toryumla ısınacağız. Bu şekilde öngörüyorum. Ayrıca toryum bazlı reaktörlerin patlama riskinin olmadığını söyleyebiliriz. Uranyum bazlı maddelerin atıklarından atom bombası yapılması mümkündür. Ancak toryum bazlı maddelerin atıklarında plütonyum bulunmadığından atom bombası yapımı olanaksızdır. Mesela Amerika, İran’ın nükleer santral yapmasını istemiyor. Çünkü nükleer santralin atıklarından atom bombası yapabilecek olmalarıdır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerin toryum elementinin kullanımını kısıtlayacaklarını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi