Eskişehir'deki TOKİ tartışması devam ediyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'deki TOKİ tartışması devam ediyor
A
a

Eskişehir'de TOKİ’nin yeni yapılacak konutlar listesindeki ilçelerin hepsinin AK Partili ilçeler olması dikkat çekmişti. AK Parti tarafı "ihtiyaca göre yapılıyor" derken CHPliler ise olayın siyasi olduğunu söyledi. Listede bulunmayan Han’ın Belediye Başkanı Erdal Şanlı, “Konut yapılabilmesi için her şeyimiz hazır. TOKİ’ye başvurumuzu yapmıştık ancak Han yok sayılıyor” dedi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir haberleri: Sivrihisar, Sarıcakaya, Çifteler, İnönü, Beylikova ve Günyüzü’ne TOKİ tarafından konut yapılacağı açıklandı. Yazarımız Ali Baş’ın gündeme getirdiği, konut listesinde olmayan Han, Mahmudiye ve Mihalıççık ile ilgili belediye başkanlarından görüşlerini aldık. Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, ilçelerinde 55 bin metrekarelik alanla ilgili plan yaptıklarını ve TOKİ’ye başvuruda bulunduklarını söyledi. Şanlı, “Biz geçen dönemde 55 bin metrekare alanı orada plan proje yaptık TOKİ’ye. 150 tane dikey konut vardı planda yatay değil. Dikey pek rağbet görmedi. 150 konutluk sayıya ulaşamadık. Hazırlamış olduğumuz 5000’lik ve 1000’lik planlar içerisinde sosyal tesisleri de olan güzel bir alan olacaktı. Bizim zamanımızı harcadığımız, maddi manevi her şeyi hazırladık, 55 dönümlük o tapuyu TOKİ aldı götürdü. Biz Han Belediyesi olarak onlara yapacak derecede projeyi hazırlamıştık. Her şeyi hazır. 55 dönüm arazi şu an arsa haline gelmiş vaziyette, yapılacak halde. Vatandaşa 100 bin konut yapacağız diyorlar, arsası belli değil. Biz aslında onlardan daha ileri bir durumdayız her şeyimiz hazır” dedi.

BİZE ÖNCELİK VERMELİYDİLER

Konunun siyasetle ilgili olduğunu belirten Şanlı, “Öbür ilçelere herhalde siyasi olarak şey yapılmış. TOKİ daha önce yaparım dedi. Bizim başvurumuz 100 bin konut olayı değil, biz kendimiz özel olarak her şeyimizi hazırlamıştık. Bizim elimizden arsayı tapuyu aldılar götürdüler. Şu an Ankara TOKİ başkanlığında. Öncelikle bize ayırmaları gerekiyordu. Cumhurbaşkanı da diyor ya; yatay konut diyor. Eski mahalle kültürünü yaşatmak için. Bizim hemşerilerimiz de kırsal kesimde oldukları için yatay mimariden hoşlanıyorlar” ifadelerini kullandı.

İLÇENİN YARISI SİT ALANI

Projeyi tekrar canlandırmak istediklerini söyleyen Şanlı, “Bir baktım ki Günyüzü’ne 50, Beylikova’ya şu kadar diye bir artık siyasi mi, gerçekleşir mi gerçekleşmez mi ayrı bir olay. Biz öteki ilçelerden avantajlıyız. Onların arsası bile yok ki. Buranın konut gereksinimi var. Bizim ilçenin yarısı zaten SİT alanı. Madem sosyal donatılı sosyal konut diyorsa getirecek yapacak, verecek anahtarlarını, orayı da boşalttıracak, biz de o sorundan kurtulacağız böylelikle. TOKİ tapuyu aldı götürdü. Biz devlete bedavadan arsa üretmiş olduk. Biz diyoruz ki yatay mimari yaptığı zaman kapış kapış gideceğine inanıyoruz. 150 değil de 75 olsun” şeklinde konuştu.

MİHALGAZİ’YE 100 KONUT

Projenin belirsizliğini koruduğu Mihalgazi ilçesi ile ilgili konuşan Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün de, “Biz 2016 yılında başvurumuzu yapmıştık. Talep ettiğimiz için de yapılacak. Mihalgazi’ye de 100 konut yapılacak. Zaten hangi ilçe talepte bulunursa bulunsun yapılıyor” şeklinde konuştu.

OLUMLU DÖNÜŞ BEKLİYORUZ

Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, konuyla ilgili, “Bizden önceki dönemlerde de TOKİ’ye müracaat edilmiş. Bu 100 bin konut projesi açıklanınca biz de müracaat ettik. Müracaatımıza henüz cevap verilmedi. Siyasi bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz. Olumlu bir dönüş bekliyoruz” dedi.

İHTİYAÇ YOK

Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, TOKİ’ye herhangi bir başvuruları olmadığını belirterek, “Açıkçası bizim bir talebimiz olmadığı için konuyla ilgili bir şey diyemem. Mahmudiye’nin zaten böyle bir ihtiyacı yok. Vatandaşlar bizden talep etmiyor, biz de TOKİ’den etmedik” ifadelerini kullandı.

EMİNE NUR GÜNAY CEVAP VERDİ

Dün Yazarımız Ali Baş’ın ‘Eskişehir’in Üvey İlçeleri’ başlıklı yazısında gündeme getirdiği, TOKİ’nin Cumhur İttifakı partileri arasında yer almayan ilçelere konut yapmayacağıyla ilgili haberi AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay değerlendirdi.

TOKİ tarafından geçtiğimiz günlerde Sivrihisar, Sarıcakaya, Çifteler, İnönü, Beylikova ve Günyüzü’ne konut yapılacağı açıklanmıştı. Mihalıççık, Seyitgazi, Han, Alpu ve Mahmudiye’ye proje kapsamında konut yapılmayacak olması dikkat çekti. Konuyla ilgili konuşan AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay, ilçeler arasında kesinlikle bir ayrımcılık olmadığını vurguladı. Günay, “Ayrımcılık yok. TOKİ tarafından Beylikova kontenjanı açıklanınca diğer ilçe belediye başkanları da hemen beni aradılar. ‘Bizim de böyle yerlerimiz var’ dediler. Krokilerini, çizimlerini, planlarını getirdiler. Talepte bulundular” dedi. İlçelere konut yapılması kararını kendi başına vermediğini belirten Günay, “Bu ilçelere konutu ben kafamdan yapmadım. Talep ettiler, kendi başıma karar veremem. Hangi belediye hazır, hangisi değil bilmiyorum. Bana geldiler, ilgilenmemi istediler. Ben de kendilerine yardımcı oldum. Hepsi bizim ilçelerimiz. Ayrımcılık yapmam söz konusu değil” ifadelerini kullandım.

SİYASİ OLAYA ÇEVİRDİLER

Eskişehir gündemine bomba gibi düşen Eskişehir Tren Garı’nda sürgün iddialarına değinen Günay, “Hayretle izliyorum. İnanılmaz diye düşünüyorum. Alakam yok. Çok önce başlayan bir soruşturma varmış. Bunu da yeni öğrendim. Anladığım kadarıyla orada bir şeyler yaşanmış. Çok önce başlatılan bir soruşturma varmış. Ben görevden alınma olduğunu daha yeni bu süreçte öğrendim. Böyle işlere karışmam. Yaşadığım bir sorun varsa ilgili kuruma iletirim” dedi. Sendikanın yaptığı açıklamayı da yeni okuduğunu belirten Günay, “Bir çok iddia var. Bu konuyu siyasi olaya çevirdiler. Gerçekler eninde sonunda ortaya çıkar. Bekliyorum” ifadelerini kullandı.
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
HOCA'YA 4 Ocak 2020 02:36

Sizzzzz bütün mahallelere aynı hizmeti götürüyormusunuzzzzzzz ?

1 2 Cevap Yaz
Ahmet kartal 3 Ocak 2020 12:24

Sen ilçelerde akp kazandı diyerek otobusleri azaltmayacaktin

4 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi