Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir Emniyet’inin mülteci sorununa yaklaşımı

17 Ekim 2019 tarihinde ‘Eskişehir’deki Suriyeliler’ başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Söz konusu yazı üzerine Eskişehir Emniyet Müdürlüğü bir araştırma yapmış.

13 Kasım 2019 08:35
A
a
Sütiş Eskişehir
17 Ekim 2019 tarihinde ‘Eskişehir’deki Suriyeliler’ başlıklı bir yazı kaleme almıştım.
Söz konusu yazı üzerine Eskişehir Emniyet Müdürlüğü bir araştırma yapmış.
 
*
 
Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, hem araştırma sonucunu hem de ülkemize gelen yabancı misafirlerimiz için yaptıkları çalışmaları gazetemize gelerek detaylı bir biçimde anlattılar.
 
*
 
Emniyet’imizin araştırma sonucunu ve yaptığı çalışmaları aktarmadan önce, ‘Eskişehir’deki Suriyeliler’ başlıklı yazımı kısaca anımsatmak istiyorum. (Yazının tamamına BURAYI TIKLAYARAK ulaşabilirsiniz.)
 
*
 
  • Herhangi planlama yapmadan milyonlarca insanı topraklarımıza aldık ve bakmaya çalışıyoruz. Bakmaya çalışıyoruz diyorum, çünkü bakamıyoruz! Bütçemiz yetersiz! Eğitim veremiyoruz! Yeteri oranda barınma imkanı sağlayamıyoruz! Yine yeteri düzeyde sağlık hizmeti sunamıyoruz! En önemlisi de, kültür çatışması yaşıyoruz!
 
  • Eskişehir’de, Suriyeli misafirlerimizin geri dönüşüm işine musallat oldukları, yetkisi dahilinde geri dönüşüm toplayan şirketlere zorluk çıkardıkları, şirket çalışanlarını darp ettikleri; yaşanan olaylar karşısında ise zabıtaların müdahale etmekten çekindikleri, emniyet güçlerimizin ise bu sorunu görmezden geldikleri yüksek sesle dillendirilmeye başladı. Dahası, Suriyeli misafirlerimizin sigortasız çalıştırıldığı, SGK’nın ise bu işi görmezden geldiği öne sürülüyor. Beri yandan, Suriyeli misafirlerimizin Eskişehir’de hangi yöntemlerle ticari işletme açtıkları da merak konusu.
 
  • Geçtiğimiz aylarda, Eskişehir’in en işlek caddelerinden birinde bulunan bir işletmede yemek yemiştim. Sipariş fişi geldiğinde, “bu kadarına da pes” demiştim. Sipariş fişine yazılan yemek isimleri, Arapça’ydı! O anda içimden dedim ki: Sonumuz hayır olsun!
 
  • Eskişehir’in çoğu bölgesinde, Arapça tabelalar, ilanlar ve reklamlar hızla çoğalıyor. İstiklal, Kırmızıtoprak, Sütlüce, Esentepe, vesaire… Hem görüntü kirliliği yaratıyor, hem vatandaşlarımız ne yazdığını anlamıyor, hem de resmi dilimiz olan Türkçe bir anlamda görünmez kılınıyor.
 
  • Biliyorsunuz ki Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütleri PKK, YPG ve DEAŞ’a karşı Suriye’de Barış Pınarı isimli geniş çaplı bir harekat düzenliyor. Allah, ordumuza güç kuvvet versin. Ancak gelin görün ki çoğu ülke, terör örgütlerine karşı düzenlenen bu harekata karşı çıkıyor; özellikle de Arap ülkeleri! Durum böyle olunca da Eskişehirli yurttaşlarımız, Arapça yazılı tabela, ilan ve reklamları, en hafif ifadeyle kötü karşılıyor ve şiddetle kaldırılmasını istiyor.
 
  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, oldukça önemli bir karara imza atmaya hazırlanıyor. Tabela İlan ve Reklam Yönetmeliğinde gerekli düzenlemenin yapılacağını açıklayan belediye, Türk alfabesindeki harflerin dışında, Arap alfabesi başta olmak üzere farklı hiçbir alfabenin kullanılmasına izin verilmeyeceğini duyurdu.
 
*
 
Yazımın özetini okudunuz…
 
*
 
Şimdi, Eskişehir Emniyet Müdürlüğünün konuya ilişkin araştırmasının sonucunu siz değerli okurlarımızla paylaşıyorum:
 
            TABELA SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
  • Bazı işyerlerinin tabelasının üst kısmında Türkçe, alt kısımlarında ise kısmen Arapça-Farsça yazılı iş yeri ismi ve tanıtımı olduğu görülmüş. İşyeri sahibi veya çalışanları ile yapılan görüşmelerde yaklaşık 1 ay öncesine kadar işyeri sahiplerinin belediye görevlileri tarafından tabelalardaki Arapça-Farsça tanıtımlı yazılar konusunda uyarılarak tabelaların yenilenmesi şeklinde çalışmalar yapıldığı bilgisine ulaşılmış. Uyarılar neticesi birçok işyeri sahibinin yabancı isimdeki tabela yazılarını değiştirdiği veya yazı üzerini kapattığı görülmüş, ancak üç iş yerinde kısmi olarak Arapça tabela ve levha olduğu tespit edilerek gerekli uyarılar yapılmış.
 
*
 
Şimdi de, Emniyet’in yabancı uyruklu kişilere ilişkin gerçekleştirdiği çalışmalara göz atalım:
 
           İSTİŞARE TOPLANTILARI
  • Suriyeliler-mülteciler ile vatandaşlar arasında yaşanan sıkıntıların tespit edilmesi, dile getirilen sorunların çözülmesi, yaşanabilecek olumsuz olayların önüne geçilmesi, daha güvenli yaşam alanlarının oluşturulmasına yönelik belediye başkanlıkları, eğitim kurumları, sağlık kuruluşları, muhtarlar, vatandaşlar ile şehirde yaşayan yabancı uyrukluların katılımlarıyla 10 adet istişare toplantısı yapılmış. Toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda önlemler alınmış ve bu konudaki çalışmalar devam ediyormuş.
EGM bilgilendirme broşürü 
EMNİYET’İN HAZIRLADIĞI TÜRKÇE, ARAPÇA VE FARSÇA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ


ÜÇ DİLDE BİLGİLENDİRME
  • Toplum destekli polis, mahalle sakinleri ile yabancı uyruklu kişiler arasında herhangi bir olumsuz olayın meydana gelmemesi adına yüz yüze görüşmeler yapmış ve yapmaya devam ediyormuş. “İş yeri açmak izne ve ruhsata tabidir, iş yeri tabelalarında Türkçe kullanımı esastır, iş yeri tabelalarında Türkçe açıklaması olmadıkça yabancı dilde reklam ve tanıtım tabelası yazılamaz; çevre sağlığı, parkların temizliği ve trafik kurallarına uyulması gerekir” şeklindeki uyarı metinlerinin de bulunduğu Türkçe, Arapça ve Farsça hazırlanan 10 bin adet broşür bastırılarak dağıtılmış ve ilgili yerlere dağıtılmaya devam ediliyormuş.
 Göç idaresinin hazırladığı Suriyeli göçmen broşürü
GÖÇ İDARESİ’NİN HAZIRLADIĞI ‘SURİYELİLER İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR’ BROŞÜRÜ

MUHTEMEL SORUNLAR İÇİN ÖNLEM
  • Ayrıca yabancı misafirlerimiz ile Türk vatandaşlarımız arasında yaşanan kültürel ve sosyal yaşama ilişkin sorunların çözümü için mahallelilerin, akil insanların, emniyetin ve göç idaresinden yetkililerin içinde bulunduğu grup bir araya geliyormuş. Yaşanması muhtemel sorunlar yine bu grup tarafından tespit edilip önceden önlem alınıyormuş.
 
*
 
Evet…
Eskişehir Emniyet Müdürlüğünün ülkemize gelen yabancı misafirlerimize ilişkin yaptığı araştırma ve çalışmalar böyle.
Uzun süredir gerçekleşen söz konusu çalışmalar neticesinde, halkımızın şikayetlerinin en aza indiğini öğrendim.
Dahası, Eskişehir’de ikamet eden Suriyelilerin sayısının sanılandan daha düşük olduğunu, şehrimizde yaşayan tüm misafirlerimizin Suriyeli sanıldığı algısının yer edindiğini de öğrendim.
İlerleyen süreçte, hangi milletten kaç tane misafirimiz olduğunu sizlerle paylaşacağım.
 
*
 
Bitirirken; konuya ilişkin araştırma, çalışma ve bilgilendirme yapan Eskişehir Emniyet Müdürlüğümüz gıyabında Emniyet Müdürü Engin Dinç ve ekibine teşekkür ediyorum.
 
 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
DKC 13 Kasım 2019 13:31

Peki bu çalışmalardan sürüyeli ümmetin haberi var mı?

3 7 Cevap Yaz
Daima eses 13 Kasım 2019 13:30

Vatanimda suriyeli isteemiyoruzzzzzzz...

0 15 Cevap Yaz
Mete 13 Kasım 2019 13:03

Suriye'li falan istemiyoruz..

0 15 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi