Eskişehir’deki su sıkıntısı köylüyü canından bezdirdi!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’deki su sıkıntısı köylüyü canından bezdirdi!
A
a

Eskişehir Alpu’nun Başören Mahallesi sakinleri yaşadıkları su sıkıntısı nedeniyle hayvanlarının zarar gördüğünü söyledi. Bir önce Başören’e su istediklerini anlatan mahalle sakinleri, “Çamaşır, bulaşık yıkayamıyoruz. Hayvanlarımız zarar gördü. Hayvancılığı bırakıp şehre dönmek zorunda kalacağız” dedi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir'de hayvancılıkla geçimini sağlayan mahalle sakinlerinin yaşadıkları su sıkıntısı çileden çıkardı. Su olmadığı için hayvanlarının zarar gördüğünü ve birçok insanın hayvancılığı bırakıp şehre dönmeye başladığını ifade eden mahalle sakinleri bir an önce su istiyorlar.  Şehirde yaşayan insanların et ve süt ürünlerinin çok pahalı olmasından dert yandığını hatırlatan Başörenliler, “Şehirde etin, peynirin pahalı olmaması için bizim burada üretmemiz lazım. Üretmemiz için de bize su lazım. Bir an önce köyümüze su getirsinler” diyerek yetkililere seslendi.

BİR NESİL ŞEHRE GİTTİ

Birçok gencin şehre gittiğini, kendisinin hayvancılık yapmak için Başören’de kaldığını anlatan Ali Aydoğdu, “Hayvancılıkla uğraşıyorum. Bizim neslimiz şehre gitti. Ben köyümüzde kaldım. Atamızın yeri ama susuzluktan hayvanlarımıza bakamıyoruz, hayvancılık yapamıyoruz. 350 tane büyükbaşımız, 200 kadar da küçükbaşımız var ama su olmadığından hiçbir şey yapamıyoruz. Tarım da yapamıyoruz. Hayvancılık baba mesleği. Biz bunu büyütmek istiyoruz ama su olmadığından yapamıyoruz. Ölen hayvanlarımız oldu. Bunun sebebi hep susuzluk. Giderlerimiz zaten çok. Su da olmayınca hayvancılık hiç yapılmıyor. Biz nasıl çıkacağız bu işin içinden? Teyzemin çocukları hayvanlarını bıraktı şehre gitti su olmadığı için” diye konuştu.

MAKİNELER ÇALIŞMIYOR

Evde çamaşır ve bulaşık makinesinin çalışmamasından dert yanan Sultan Kınık, “Evimizden malımıza kadar susuzuz. Kendi imkanlarımızla su getirmeye çalışıyoruz. Arabası olan dışardan getiriyor. Ev kalabalık. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi çalışmıyor. Zarar gören hayvanlarımız oldu” dedi.

Eskişehir’deki su sıkıntısı köylüyü canından bezdirdi! 11.03.2023
ZOR DURUMDAYIZ

“Hayvanlarım ahırda susuz kalınca suluklarını kırıyor. Bir suluk 400 lira. Ben bunu sürekli nasıl alayım?” diyen Ayşe Kıyak, “Çamaşırda, bulaşıkta, hayvanlarda hepsinde zorluk çekiyoruz. Küçük kuzularımıza su yetersiz geldiği için ciğerleri yapıştı. Su olmayınca hiçbir şey olmuyor. Su olmadığı için gençler durmuyor. Hayvancılık yapmak isteyen yapamıyor. Suya çare bulunursa hayvancılık yapılır. Su olursa hayvan da olur, etin de olur, peynirin de olur, sütün, yoğurdun, yağın her şeyin olur. Çamaşır makinesine elimizle su veriyoruz. Ama biz kendimizi unuttuk, hayvanlarımızı düşünüyoruz. Çok zor durumda hayat yaşıyoruz. Çamaşır makinem su yetersiz diye bozuldu. Hayvanlarım ahırda susuz kalınca suluklarını kırıyor. Bir suluk 400 lira. Ben bunu sürekli nasıl alayım?” şeklinde konuştu.

BİDONLARLA GETİRİYORUZ

Su gelmediği takdirde diğer insanlar gibi şehre döneceklerini söyleyen Nilüfer Sarıçiçek, “15-20 günde bir belediyeden su geliyor. Bununla idare etmeye çalışıyorum damla damla. Böyle leğenlere, kovalara dolduruyoruz hep. Çamaşırı, bulaşığı elimizde yıkıyoruz. 2-3 gün böyle idare ediyoruz. Eşim bidonlarla getiriyor hep. Komşularımız şehre döndü. Biz de belki şehre döneriz” dedi.

Eskişehir’deki su sıkıntısı köylüyü canından bezdirdi! 11.03.2023
ÇARE BULUNSUN

Susuzluktan hayvan sayısını azaltan insanlar olduğuna dikkat çeken Ali Sarıçiçek, “Hayvancılık yapıyoruz ama suyumuz yetersiz geliyor. Sağ olsun Alpu Belediyesi haftada bir tankerle su gönderiyor ama yetmiyor. Hayvanlarımızı sulamak zorunda kalıyoruz ama o da olmuyor. Evlerimizde de su ihtiyacı var. Buna bir çare bulunmasını isteriz. Bazen susuzluktan hayvanlar zarar görüyor. Hayvan sayısını azaltanlar var. Taşıma suyuyla bu kadar oluyor” diye konuştu.

HAYVANLARINI KESENLER VAR

Hayvanlarını kesenlerin olduğunu söyleyen Yılmaz Kayacık, “Eskiden dağdan su gelirdi. Yağış olmayınca sularımız kesildi. Alpu Belediye Başkanı tankerle gönderiyor sağ olsun ama hayvancılık yaptığımız için yetmiyor. Gençlerimiz hep şehirlere kaçtı. Hayvanlarımız susuz, evler susuz. Su olursa her şey olur burada. Hayvanların çoğunu sattı insanlar, hayvanlarımız azaldı. Gençlerimiz gidiyor. Hayvancılık olmazsa markette peynir, süt, yoğurt pahalı olur. Hayvanlarını kesenler var bu köyde” şeklinde konuştu.

SESİMİZİ DUYUN

Yetkililerin seslerini duymasını isteyen Hüseyin Kınık ise, “Benim koyunlarım var. Suyumuz olsa koyunu çoğaltacağım. Ama yapamıyoruz. Çünkü susuz kaldığı için hasta olup zarar görenler oldu. Su gelmezse hayvanları azaltacağız daha” ifadelerini kullandı.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Vatandaş 11 Mart 2023 17:09

Alpu çerkez çukurhisar köyüne neden dönüp bakan yok. Çeşmeler suya muhtaç bırakın hayvanları insanlar içmeye su bulamıyor. Yetkililerler burayla ilgilenmeli.

0 1 Cevap Yaz
Seçmen

Chp kafası değişmedikçe olmaz. Başka şehirlerde dağ köylerine dahi tonla hizmet gidiyor.

0 0
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi