Eskişehir'deki konut fiyatlarına tepki!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'deki konut fiyatlarına tepki!
A
a

Muhtarları ve gayrimenkul firmalarını ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü emlak piyasasında yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Sütiş Eskişehir
Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, mahallerdeki muhtar ve emlakçı ziyaretlerinde, Eskişehir’de yükselen konut fiyatları ve kiralardaki artışlara değinerek “eski binaların, kutu gibi apartların bile yanına yaklaşılmıyor.  Sabit gelirlilerin ev almasının imkansızlaşması bir yana, kira ödemekte zorlanıyor” dedi. Süllü açıklamalarına şöyle devam etti: 

 “Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut fiyatları Türkiye genelinde bir önceki yıla göre yüzde 110 oranında arttı. İnşaat maliyetlerindeki % 102 artışın etkilerinin hissedildiği konut piyasasında ev almak neredeyse hayal oldu. Eskişehir’de merkezde olmayan eski konutların fiyatları bile en düşük 1.500.000 TL’den başlıyor; yeni konutlarda ise en düşük ev bedelleri, 2 milyara dayanmış görünüyor. Bu fiyatlarla sabit ücretle geçinen bir ailenin ya da emekli olan birinin, ev alabilmesi mümkün görünmüyor. İnşaat sektörünün canlanması ve vatandaşın dövize yönlenmemesi için verilen % 0,99’luk konut kredi ise geçim sıkıntısının yaşandığı ülkemizde derde deva olmuyor. Kıyıda köşede birikimi olmayan hiç kimsenin bu paket kapsamındaki düşük faizli krediden yararlanıp konut sahibi olması zaten mümkün değil. Yeni konut kredisi düzenlemesi ile ev fiyatları neredeyse 3 katına çıktı.”

Şehir merkezine uzak mahallelerde eski konutlarda bile kiraların, 2000/2500 TL’den başladığını belirten Süllü, “Yeni konutlarda ve şehir merkezine yaklaştıkça en düşük kiralar 4.000TL’ye yaklaşıyor. Bu yüksek kiraları gören ve yüksek enflasyondan etkilenen ev sahipleri, mevcut kiracılardan da kira artışı talep ediyor. Kira artışlarında 1 Temmuz 2023 tarihine kadar getirilen %25 sabit artış oranı da kira artışlarının önüne geçemiyor.  Hatta, kayıt dışı ekonomiye sebep oluyor Vergiden kaçmak için, bazı konut sahipleri beyan ettikleri kiranın üzerine kiracıdan elden nakit para istiyor. dedi.

KYK YURTLARINA %70 ZAM KABUL EDİLEMEZ
Öğrencilerin barınma sorununa da değinen Dr. Jale Nur Süllü “Üniversite sınav sonuçlarının açıklanması ile binlerce genç yurt ve kiralık ev arayışına girecek. Geçen yıl yaşanan tablodan ders almayan iktidar, KYK yurtlarının sayısını arttırmak yerine, yurtlara %70 zam yapmayı tercih etti. Öğrencilerin bu fiyatlarla KYK yurdunda kalması zorlaşırken, yüksek kiralarla ev tutmak konusunda zorlanacak; diğer yandan kiralar iyice tırmanışa geçecek.  Bu ekonomik gerçeklerle iktidarın daha fazla yol alması mümkün gözükmüyor.” diyerek emlak piyasasında yaşananların, iktidarın öngörüsüzlüğünün ve beceriksizliğinin bir sonucu olduğunu söyledi. “Yaşanan bu tablo 20 yıllık beton ekonomisinin iflasıdır.” diyen Süllü,  yapılacak ilk seçimde  bu iktidardan kurtulmak gerektiğinin altını çizdi. 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Fd 6 Temmuz 2022 17:27

Emekciden alıp zengine verirsen olacağı bu. Asgari ücreti 20 bin yapsınlar hersey düzelir dolar geride kalır yanı 1.7 olur

0 0 Cevap Yaz
Az Empati yapsanız? 5 Temmuz 2022 23:21

Offffff yine gelmişler önceden şöyle faiz, böyle ecevit tü kaka diyenler. Kardeşim sen kötü gördün yaşadın diye başkası hiç iyi gün görmesin mi? Devir değişiyor, dünya değişiyor. Yeri geldi mi dünyanın en zengin müferreh ülkelerinin imkanları ile kendi ülkeni uluslararası teknoloji, ekonomi, kalkınma gibi klasmanlarda kıyaslamasını biliyorsun ama değil mi ? İşte insanlarda bunu eleştiriyor, bizim şu ülkelerden neyimiz eksik diye haklı olarak sorguluyor. Sonra vayyy efendim gecede şöyle faiz böyle bilmem ne diyerek bugün yaşanan ekonomik buhrana göz yumuyor görmezden geliyorsun aklınca. Ne diyeyim, allah size vicdan versinde az halden anlayın

0 1 Cevap Yaz
Allahım bu zihniyetten bizi koru 5 Temmuz 2022 22:43

Şu insanların, yaşanan kötü bir durumda biz nelerini gördük, daha beterini gördük diye kıyas yapması gerçekten sağlıklı bir kafa yapısı değil. İşte bu zihniyet bizim toplum için tehlikeli bir zihniyettir. İnsanları anlamıyorsunuz ve kendi çektiğiniz zorlukları onlar yaşamadıkça yaşadıkları durumdan şikayet etmeye hakları yokmuş gibi ahkam kesiyorsunuz. Millet tabi soracak; Kiralar niye çok arttı?, Ekmek neden 5tl olacak?, Neden ben iki sene önce aldığım peynirin kilosuna 25 - 30 tl para verirken, bugün aynı peynirin kilosu 120 - 130tl para veriyorum?, Neden daha ucuz bir hayat yaşamak varken, herşey günden güne pahalanıyor? İnsanları kendi dar bakış açınızın kalıplarına hapis etmeye çalışan zihniyyetiniz batsın be !!!

0 1 Cevap Yaz
Gerçekler acıdır 5 Temmuz 2022 20:19

Bakın göreceksiniz; Millet bu kadar şikayet ediyor, ağlanıp sızlanıyor ya önümüzdeki seçim bu ağlayıp sızlayanlar koşa koşa akpye oy verecekler. Akp yine kazanacak.. Zira bizim milletimiz dününü çabuk unutur, kısa vadeli bireysel çıkarları değişime kolay kolay izin vermez. Bu aciz muhalefetinde zaten millete verecek düzgün bir vaadi yok. Yine muhalefet, partisiyle zıtlaşmış ve kavgalı bir aday ortaya çıkaracak. Adam yine kazanacak. Hayırlı uğurlu olsun şimdiden seçimin sonucu belli

14 5 Cevap Yaz
Bedava 5 Temmuz 2022 20:07

Tek vaadi bedava çay ve bedava kek olan partiye oy verirsen böyle olur

2 12 Cevap Yaz
Çiftelerli 5 Temmuz 2022 15:57

Türkiye Cumhuriyet i böyle bir enflasyon yaşamadı vatandaş nefes alamaz halde herkes umutsuz

8 18 Cevap Yaz
Okur

Kardeş sen ecevit zamanını görmedin heral enflasyon %800 lerdeydi.

17 2
Ahmet

Daha beterini gördük gecelik %7000 faizleri yaşadık bunları unutmayın

18 2
Ahmet

Olaylara siyaseten bakmayın

11 3
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi