Eskişehir'de yaşananların perde arkasını anlattı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de yaşananların perde arkasını anlattı
A
a

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri devam ederken, bir grup işçi zam eylemi yaparak belediyeye tepki gösterdi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Kaplan, belediye meclis toplantısında yaşananların perde arkasını anlattı

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir'de Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri esnasında Büyükşehir Belediyesi’nde sendika üyesi işçiler maaşlarına daha iyi bir iyileştirme ugulanması için eylem yaptı. Daha sonra Belediye yetkilileri, işçilerle görüşerek, henüz rakamın netleşmediği fakat iyi bir iyileştirme yapılacağı konusunda işçileri ikna etti. Fakat işçilerin tekrardan yasa dışı eyleme kalkıştığı belirtildi. Bu kez Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Kaplan işçilerle görüşme yapmaya gitti. Kendi deyimiyle karşılaştığı manzara ise, işçiler tarafından tehdit edilmesiydi. Yaşanan bu gergin süreç Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısında gündeme geldi. Yapılan zamlarla ilgili bilgi istenmesi üzerine Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Deniz Kaplan yaşananların perde arkasını anlattı. 

SON TEKLİFİMİZİ VERMEMİŞTİK 

Kaplan, “Daha önce de birçok sendikayla toplu iş sözleşmesi görüşmesi gerçekleştirdik. Doğal olarak sendika mali konularla ilgili bilgi sunar. İdare de kendi teklifini sunar. Sendika da idare gelen ilk teklifleri değerlendirerek bir sonraki oturum gününü kararlaştırıp, ikinci oturuma geçilir. Ve bu periyodik olarak belli bir iç takvime göre devam eder. Eğer anlaşma sağlanamazsa arabulucuya orada da sağlanmazsa Yüksek Hakem Kuruluna gider. Yine aynı şekilde biz Belediye İş Sendikası ile taşeron işçilerimiz belediyedeki şirketindeki işçilerimizle ilgili görüşmeler yürütürken kendilerinden gelen teklif 14 bin TL oldu. Yılmaz Hocamın söylediği gibi bir teklif idi. Kadrolu işçilerimizin yaklaşık 20-25 yıldır maaşlarının yüzde 50 arttırılmadan önce 7 bin 500 TL net olduğunu düşünürseniz, bu rakamın biraz hayali bir rakam olduğunu siz de takdir edersiniz. Kaldı ki orada biz sendika temsilcilerimize bu rakamı verme imkanımız olsa bile kanunen belediye bütçesinin yüzde 30’unu geçemez hükmüne takılacağımızı sorduğumuzda bu hükümden haberdar olmadıklarını anladık. Biz de ilk oturumda 14 bin liralık teklife karşılık net 7 bin TL, küsüratını söylemiyorum bir teklifle kendilerine döndük. Elbette ki bu teklif bizim son teklifimiz değil tekrar görüşmelere devam ederiz dedik” diye konuştu. 

İŞÇİLER YANLIŞ BİLGİLENDİRİLDİ 

Kaplan sürecin nihayete ulaşmadığını ve son teklifi henüz vermediklerini belirterek gelinen süreçte işçilerin birden ayaklandığını ve yasadışı eyleme kalkıştıklarını söyledi. Kaplan, “Ta ki akşamüstü 5 buçuk 6 sularında Yol İşlerinde mesaisi tamamlanan işçilerin tek bir ağızdan yasadışı eyleme kalkıştıkları ve belediye üst yönetiminin oraya gelerek kendilerine açıklama yapılmasını istediklerinin haberini aldık. Bunun üzerine Yol İşleri Daire Başkanlığımızın bağlı olduğu Genel Sekreter Yardımcımız Şenol Taner Bey ile Meclis Üyemiz İbrahim Arslan Beyefendi olay yerine gittiler. Bir saatlik konuşmanın ardından kendilerini bize aktardı. İşçilerimizin görüşmelerden bihaber oldukları kendilerine yüzde 5 gibi bir zam teklif ettiğimiz ilgisi olmayan bir konuyla karşı karşıya kaldıklarını anlattılar. Ve ikna olduklarını bize ifade ettiler” dedi. 

SAĞDUYULU DAVRANDIK 

İkna sürecinden sonra sanki hiç görüşülmemiş gibi işçilerin bir araya gelerek eylem yaptığını aktaran Kaplan yine de hiçbir şekilde işçiler hakkında yasal işlem başlatmadıklarını dile getirdi, kendisinin de tehdit edildiğini söyledi. Kaplan, “Her ne olduysa o sırada Park Bahçelerden, Makine İkmalden ve diğer verilerimizden servislerin de oraya gönderilerek hiç görüşülmemiş gibi tekrar işçilerin bir araya geldiklerini ve bu kez Deniz Kaplan gelecek şeklinde slogan attıkları bilgisi geldi. Bu sefer ben gittim. Cuma günü akşam 20.00-20 30 sularıydı. Gittiğimde karşılaştığm manzara yine sendikanın kendilerini anladığımız kadarıyla doğru bilgilendirmediği yönündeydi. Yüzde 5’lik zammı bize reva mı görüyorsunuz şeklindeydi. Bizim önerdiğimiz aslında yüzde 55 net ortalama zam idi. Ocak ayında açıklanacak olan asgari ücret zammını da yansıtmayı önermiş idik. Bunun üzerine de yüzde 5’lik bir refah payı önermiştik. Yani bu demek oluyor ki 8 bin 200 lira ellerine geçecek bir maaş olacak idi. Ocak ayında minimum asgari ücrete yüzde 40 bir zam geleceğini düşünürsek 8 bin liranın üzerine bir zam alacaklarını bunun üzerine bir de yüzde 5’lik ilave refah payı alacakları idiydi. 12 bin liralık Ocak Ayında maaş alacaklarını öngöremedik. Buna rağmen pek çok işçi arkadaşımızın bundan haberdar olmadıklarını kendilerinin Büyükşehir Belediyesi’nin sadece yüzde 5’lik zam vermeyi teklif ettiklerini akla hayale gelmeyecek, kimin kışkırttığı belli olmayan bir süreçle karşılaştık. Buna rağmen Yılmaz Hocamızın sağduyusu, Genel Sekreterimizin, İbrahim Bey’in, gerek benim gene sağduyulu davranıp orada yasa dışı eylem yapan işçilerimize hiçbir yasal işlem başlatmadık” ifadelerini kullandı. 

EN FAZLA ZAMMI ÖNEREN BELEDİYEYİZ 

Kendisinin de bu süreçte tehdit edildiğini vurgulayan Kaplan Belediyenin İşçi Düşmanı gibi gösterilmeye çalışıldığını kaydetti. Kaplan ayrıca Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin en fazla zam teklifi öneren Belediye olduğunun altını çizdi. Kaplan, “Deniz Kaplan’a tehditte bulunması, Deniz kaplan’a 'bitersiniz' diyerek açıktan tehditte bulunmasına bile biz ses çıkartmıyorken; hangi kaynak, hangi bilgi kirliliği Büyükşehir Belediyesini burada işçi düşmanı, işçilere zam vermeyen, işçileri de mağdur olarak lanse etmeye çalışıyor. Takdir kamuoyunun! Son durumumuz 8 bin 200 TL ile Eskişehir’de de, diğer şehirlerde de en fazla zammı öneren Belediyeyiz. Verdiğimiz rakam yüzde 55’tir. Ocak ayında asgari ücret farkını da vermeyi teklif ediyoruz. Üzerine yüzde 5 de refah payı veriyoruz” şeklinde konuştu.



 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Üçok 12 Eylül 2022 09:43

Bi tane abla var, kendi partisi patron dostu işçi düşmanı ama bu abla söz konusu belediye oldu mu sanırsın partisi işçi partisi gibi demeçler veriyor. O ayaklandırmıştır işçileri. Şüphem yok! Bu abla hep algı peşinde

4 0 Cevap Yaz
Vatandaş 12 Eylül 2022 06:31

He he işinize gelince yapın zam ulaşıma işçiye gelince mevzuat daha nasıl bahane üretilir

1 5 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi