Eskişehir'de termik santral tepkisi büyüyor! Kazım Kurt, canlı yayında anlattı...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de termik santral tepkisi büyüyor! Kazım Kurt, canlı yayında anlattı...
A
a

Eskişehir’de termik santral tepkisi gün geçtikçe artıyor. Çevre Mühendisleri Odası’nın açıkladığı verilere göre Türkiye’nin havası temiz 6 kentinden biri olan Eskişehir’de halk çaresiz hastalıklara yakalanmamak, doğanın kirletilmemesi, hayvancılık ile tarımın sona ermemesi, suların kirlenmemesi ve kurumaması için kömürlü termik santral yapılmasına karşı çıkıyor.

Sütiş Eskişehir

Eskişehir’in Tepebaşı Belediyesi ile Alpu Belediyesi’nin sınırları içerisinde yer alan ve birinci sınıf tarım arazilerine sahip sit alanı Alpu Ovası’nda yüzlerce yurttaş bir araya gelerek kış festivali düzenledi ve termik santral girişimine tepki gösterdi. 

Eskişehir’in bir çok köyünde yurttaşlar yüz adet traktörle çevre köyleri dolaştı. Konvoyda “Eskişehir kıymetlidir”, “Kömürlü termik santral istemiyoruz”, “Havama suyuma toprağıma dokunma” dövizleri taşındı. 

Kömürlü termik santralin faaliyete geçmesi durumunda soğutma işlemi için aylık 4 milyar metreküp suya ihtiyaç duyulacak. Bu ihtiyaç 844 bin nüfuslu Eskişehir’in bir ayda kullandığı sudan daha fazla. Yetkililer suyun 65 kilometre uzaklıktaki bir su kaynağından karşılanacağını söylese de bu uzaklıktaki bir kaynaktan suyun getirilmesi yöre halkı tarafından mümkün görünmüyor. 
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, kömürlü termik santrale tepki göstererek hükümete “Santralden vazgeç” çağrısında bulundu. 

Kazım Kurt HalkTV yayını "Termik Santral İstemiyoruz"

Kazım Kurt, ulusal kanalda tüm Eskişehirliler adına anlattı

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Halk TV canlı yayınına katıldı ve şu açıklamalarda bulundu:

“Termik santralin ekonomik anlamda çok yararlı olmayacağını düşünüyor Eskişehirli sanayiciler ve bilim adamları. Biz de belediye başkanı gözüyle baktığımız zaman çevreye ve insanlarımıza vereceği zararı görüyoruz. Türkiye’de bir çok yerde işte Kütahya Seyitömer’de, Kahramanmaraş’ta, pek çok yerde bu termik santrallerin çevreye zarar verdiği, insanlarımızın sağlığını tehdit ettiği kesinleşmiş bir durum. Eskişehir’de özellikle Alpu Ovası’nda böyle bir girişimin hiç kimse tarafından kabul edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü burası 2017 yılında Bakanlar Kurulu tarafından ‘Büyük Ova Projesi’ olarak ilan edilen bir alan. Yani hükümet diyor ki, ‘Bu alanda tarım dışında hiçbir şey yapılamaz. Eğer tarım dışında bir şey yapacak olursanız özel izinler gerekir.’ Böyle bir alanda termik santral kurmak için ciddi bir girişim var. Hem kömürün verimsizliği söz konusu, hem de bu bölgede Porsuk Çayı’ndan ve yer altı sularından elde edilecek su ile kullanılacak bir termik santral ile tarımın kesinlikle sona ereceği bütün bilim adamları ve uygulamacılar tarafından kabul ediliyor. 

Ayrıca bu çalışma sırasında Eskişehir Toprak Koruma Kurulu geçtiğimiz Pazartesi günü bir oylama yaptı. 10 kişiden oluşan kurulda 6 kişi kabul oyu verdi, bunlar Eskişehir’e atanan değişik bürokratlar. 4 kurum, Eskişehir’de kurulu sivil toplum örgütleri, seçilmiş belediyelerden gelen insanlar ‘Hayır’ oyu verdi. Ve böylece yasanın aradığı 3’te 2 çoğunlukla karar alma gerekçesi gerçekleşmedi. Dolayısıyla hem bu Toprak Koruma Kurulu’nun kararı hem hükümetin Bakanlar Kurulu’ndan çıkardığı ‘Büyük Ova Projesi’ kararı nedeniyle bu ovaya tarım dışında hiçbir biçimde bir yatırım yapılamaz. Eskişehir’deki köylülerimiz, yaşayan insanlarımız bunu protesto için değişik gösteriler yapıyorlar. Pek çok dava açıldı, bir imza kampanyası yürütülüyor. Ciddi sayıda imza toplandı ve Alpu Ovası denmesine rağmen Alpu’da kurulacak denmesine rağmen Tepebaşı ilçemizin sınırlarında olduğu için de Tepebaşı ve bizim sınır komşumuz olması nedeniyle Odunpazarı İlçesi de bu santrali istemiyor. 

Eskişehirliler sonuna kadar direnecektir ve hükümetin yanlıştan dönmesini sağlayacaktır."

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
memduh 12 Ocak 2018 17:10

50 Klm. ötede dünyanın en temiz nükleeri Toryum yatakları bizi bekliyor! Hiç bir atık üretmeyen özelliğiyle kurma becerisini önümüze koymazsak, Nükleer santral zararını bile bile kuruluşuna baktığımız gibi, kasaba çakallarının talanına da uğramamız doğaldır!

0 2 Cevap Yaz
SUS SEN KONUŞMA!!!!!! 12 Ocak 2018 11:55

ya sen ne cok biliyorsun herşeye karşısın anlamıyorum.sen galiba büyük şehire oynuyon laf olsun herkes benden bahsetsin kendimi hep öne cıkarayım demek mi istiyon BECEREMİYON YÜZÜNE GÖZÜNE BULAŞTIRIYORSUN.

2 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi