Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir'de salgın olursa ne yapılacak?

Corona virüsü durulmuyor… Çin’de insanlar ölüyor, Türkiye’de insanlar tedirgin oluyor!

21 Şubat 2020 08:56
A
a
Sütiş Eskişehir
Corona virüsü durulmuyor…
Çin’de insanlar ölüyor, Türkiye’de insanlar tedirgin oluyor!
İki gün önce bir Cinlinin corona virisü nedeniyle Şehir Hastanesi’nde karantinaya alındığı yönünde haberler yapıldı.
İddiaya göre Çinli, tramvaydan indirilip ambulansla doğruca hastaneye götürülmüş. Sağlık il müdürü Uğur Bilge, açıklama yapma ihtiyacı duydu:
-Vatandaşımızın panik yapmasına gerek yok! Eskişehir’de böyle bir hastalık tespiti yok!
Kısa bir süre önce konuk ettiğimiz Prof.Dr.Gaye Usluer hocamızla daha çok siyaset konuştuk. Ancak enfeksiyon konusunda da hocamız Türkiye’nin de önemli isimleri arasında…
Kendisine bu virüsü de sorduk? Türkiye’de son durum nedir?
-Şu ana kadar Türkiye de vaka yok bir kere bunun altını çizelim. Bu demek değildir ki Türkiye’de vaka olmayacak çünkü insanlar her yere seyahat ediyorlar. Turistik seyahatten vazgeçebiliyorsunuz ama iş seyahatleriniz devam ediyor. Sağlık Bakanlığı bir bilim kurulu oluşturdu. Bu bilim kurulundaki kişilerin çoğu benim yakın arkadaşlarım, konunun uzmanı konuda iyi çalışmalar yapabilecek kişiler. Bu anlamda Sağlık Bakanlığı işi doğru götürüyor.

SALGIN OLURSA  HASTANELER BELLİ!
-Süreci doğru götürme adına neler yapıldı?
-Türkiye çapında merkez hastaneler belirlendi. Bu hastaneler esas olarak şehir hastaneleri veya Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler. Şu an da Eskişehir’de de asıl merkez Şehir Hastanesi ancak dilerim ki olmaz olası bir salgın durumunda Şehir Hastanesi vaka sayısını karşılayamaz duruma geldiğinde ikinci merkez Tıp Fakültesi yani bizim kliniğimiz. Bununla ilgili sağlık personeline her hastane kendi eğitimlerini veriyor.
-Corona virüsü nasıl bulaşıyor?
-Damlacık yolu ile bulaşan bir enfeksiyondan bahsediyoruz. Bizim solunum yolu ile bulaşan enfeksiyonlar dediğimiz enfeksiyonlar, bir hava yoluyla bulaşırlar iki damlacık yoluyla. Hava yoluyla bulaşanlar daha tehlikelidir çünkü mikrop havada asılı kalır, işte metrelerce kilometrelerce uzağa gidebilir. Corona virüs damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlarda bir metredir mesafe yani daha uzağa gitmez.

HASTALAR MASKEYLE DOLAŞMALI!
-O zaman herkesin maske ile dolaşmasına da pek gerek yok gibi…
-Korunma önlemlerine baktığımızda toplumda herkesin maske ile dolaşmasına gerek yok. Hani bir grip salgını sırasında patlamalar olmuştu işte maske bulamıyoruz, alkol bazlı el dezenfektanı bulamıyoruz, diye. Bir kere maske alalım eve maskeyi yığalım sokakta maskeyle dolaşalım diye bir şey yok. Esas olarak şu anda kış olması sebebiyle Rino virüsler, grip virüsü dolaşımda çokça var. Esas olarak hasta kişilerin evden çıkmaması, evden çıkmak zorundaysa hasta kişilerin maske takmaları çok önemli. Yoksa toplumun sağlıklı tamamının maskeyle gezmesi gibi bir şey söz konusu değil.

MUTASYONA UĞRAYAN BİR VİRÜS!

Bir de Corona virüsünün hayvandan geçtiği konuşuluyor.
Nasıl geçiyor?
Bu durumu da Gaye Usluer, hocamıza sorduk:
-Corona virüslerin bir bölümü insanda enfeksiyon oluşturuyor. Ama insan dışında işte çokça ortamda kedilerde, sığırlarda, yarasalarda birçok hayvanda yabani hayvanlar dahil Corona virüsleri enfeksiyon oluşturuyor. İşte bazen bir insan ile hayvan arasında virüs alışverişi oluyor ki şimdi yılandaki ya da yarasadaki virüs insanda enfeksiyon oluşturmazken bir şekilde yakın temas virüs geçiyor ve bir anda adapte oluyor. Yani insanda enfeksiyon yapıyor. Şimdi bu birinci aşama. İkinci aşama ve esas işte bu salgının ortaya çıkma aşaması, insandan insana enfeksiyonun geçmesi. Eğer o aşamada kalsaydı yani bir hayvan teması, insana geçiş böyle kalsa bir şey yok. Ama ikinci aşamada insana adapte olan virüs başka bir insana geçebilirdik özelliğini kazandığında işte mutasyon tamamlanış oluyor çünkü salgın insandan insana şeklinde devam ediyor.

EŞKİYA KİMDİR?

Eşkıya derken, sizi döven size sataşan kişilerden bahsetmiyorum.
Benim söylediğim eşkıyanın sözlük anlamıyla bir alakası yok.
Eşkıya derken mazlumları kastediyorum.
Hiçbir şeye sahip olmayan, akşam gideceği bir evi bile olmayan ama buna rağmen başını eğmeyen ve başaran kişi Eşkıya'dır.(Tupac Amuru)
 
 

REPLİK!

Bir hastalığı tedavi ettiğinde, kazanabilir ya da kaybedebilirsin.
Ama bir insanı tedavi ettiğinde, sana garanti veriyorum, sonuç ne olursa olsun kazanacaksın. Patch Adams
 

GÜNÜN KARİKATÜRÜ

Günün karikatürü 21 02 2020
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
hee 21 Şubat 2020 10:40

şehir hastanelerini istemezükçülerin ne ahkamlar kestiklerini duyar gibiyim hee valla iki duble aslan sütü herşeyi halleder

6 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi