Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir'de Ramazan sofralarının tadı kaçtı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de Ramazan sofralarının tadı kaçtı
A
a

Eskişehir'de Ramazan alışverişinin simge duraklarından Taşbaşı’nda etiketler, geçen yıla göre ikiye katlandı. Hayat pahalılığı, Ramazan’ın vazgeçilmezlerinden olan hurma ve kuruyemişi de vurdu.

Sütiş Eskişehir
Ramazan ayına sayılı günler kala yüksek enflasyon, sahur ve iftar sofralarının aranan lezzetlilerinden hurma ve kuruyemişi de vurdu. Ramazan alışverişinin simge duraklarından Taşbaşı’nda etiketler, geçen yıla göre ikiye katlandı. Anadolu’ya değerlendirmede bulunan esnaf, düşen alım gücünün satışlarına da yansıdığını söyledi. Vatandaşlar ise içinde bulunulan ekonomik şartlarda ramazan alışverişinin hayal olduğunu dile getirdi.

FİYATLAR İKİYE KATLANDI

Taşbaşı’nda esnaflık yapan Recai Polat, hurma çeşitlerini tezgaha dizdiklerini ifade ederek, “Tezgahımızı açtık, müşterilerimizi bekliyoruz. Her keseye hitap etmeye çalışıyoruz. Vatandaşlar genelde hurma ve kuruyemiş çeşitlerine talep gösteriyorlar. Fiyatlar geçen seneye göre yüzde 100 arttı. Örneğin, geçen sene kilosunu 15 liraya sattığımız hurma bugün 40 lira oldu. Her üründe yüzde 100 fark var. Alım maliyetleri de yüksek olduğu için indirim yapamıyoruz. Artık yüzde 15-20 civarında kar koyabiliyoruz. Eskisi gibi yüzde 100 kar edemiyoruz. Yüzde 30 kar edebiliyorsan ne mutlu” diye konuştu.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Bir başka esnaf Galip Karataş da vatandaşların en çok hurma talep ettiğini dile getirerek, “Bağdat hurmasından Kudüs hurmasına kadar çeşitlerimiz mevcut. Kuruyemişlere de ilgi var fakat çok fazla değil. Alım gücü artık düştü. Satışlar geçen seneye göre daha düşük, fiyatlar ise daha yüksek.” ifadesini kullandı.

BOĞAZLARINDAN KISIYORLAR

Satışların durgun olduğunu kaydeden Akın Günay da, “Satışlar bu sene beklediğimiz gibi olmadı. İnsanların alım gücü ortada… Fiyatlar geçen seneye göre ikiye katlandı. Örneğin, geçen sene tuzlu fıstığın kilosu 48 liraydı, bugün ise 88 liraya ulaştı. Hurma fiyatlarında da yüzde 100 oranında bir artış yaşandı. Tunus firmasının kilosunu geçen sene 32 liraya satıyorduk, şimdi ise 60 lira. Alım gücünün düşmesinden dolayı insanlar artık boğazlarından kısıyorlar.” yorumunu yaptı.

NASIL ALACAĞIZ?

Vatandaşların Ramazan alışverişine talebinin düştüğünü belirten Erol Yılmaz, “İncirin kilosu 130 lira olmuş. Nasıl alacağız? Biz iki kişi yaşadığımız için alabiliyoruz. Dört kişilik bir aile nasıl alacak? Kıymanın kilosu 220 lira olmuş. Asgari ücretle çalışan bir işçi bunları nasıl alacak? Böyle babayiğit var mı?” değerlendirmesinde bulundu.

ESKİŞEHİR'DE DÜKKÂNLARA GİRMEYE KORKUYORUZ

Fiyatları esnafın artırdığını savunan Ese Özbekar ise “Artık dükkanlara girmeye korkuyoruz. Emekli bir insan ne alabilir? Alamaz da satamaz da… Ramazan alışverişi yapmayı düşünmüyorum. Para yok ki… Alacağımız 2 kilo makarna, 2 kilo mercimek… .Çorba, makarnayla karnımızı doyuracağız. Ramazan pidesi olmuş 9 lira… Nasıl yiyeceğiz?” dedi.      
 
 
 
 
 
 
Kaynak : Atahan Gezer
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi