Eskişehir’de ön seçim mutlaka yapılmalı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de ön seçim mutlaka yapılmalı
A
a

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Recep Taşel, ES TV’de canlı yayınlanan Açıkça programına konuk oldu. Gazeteciler Ali Baş, Arif Anbar ve Meltem Karakaş’ın gündeme dair sorularını yanıtlayan Taşel, önemli açıklamalarda bulundu.

Sütiş Eskişehir
Kılıçdaroğlu Gönüllüleri hakkında konuşan CHP İl Başkanı Taşel, çalışmanın genel merkezde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “81 ilde örgütlü haldeler ve yaklaşık 30 bin gönüllüsü de oluşmuş durumda. Amaç Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası bir cumhurbaşkanlığı sürecine destek olacak bir gönüllüler ordusu yaratılmak isteniyor. Bence doğru da bir yaklaşım. Geçmişte 150 bin kişilik Ekrem beyin gönüllüsü vardı, çok da yarar sağladı. Gönüllülük esasına göre Genel Başkanımızın çıkışlarından ve duruşundan etkilenen, üye olmak isteyip de olamayan insanların bir araya geldiği bir dayanışma ve Kemal beyi destekleme platformu. Bilgin tabi ki var, bilgim olmadan olmaz. Neden tartışıldığını anlamak da güçlük çekerim. Çünkü gönüllülük esasına dayalı bir yaklaşımdır. Partinin bir paralel örgütü değildir, partinin kurumsal yapısı işleyişi farklıdır, orada gönüllü bir platform oluşturulmuştur, Kemal bey adına çalışma yürütmektedir” diye konuştu. Kendi çalışma sistemlerinin oluşturulduğunu söyleyen Taşel, “Zaten ne yapmaları gerektiğini genel merkezde, genel başkanımızın baş danışmanı öncülüğünde toplantılar yapıyorlar. Aldıkları eğitimi de sahaya yansıtıyorlar. Uyum ve iş birliği içinde çalışıyoruz, herhangi bir sıkıntı yok. Bundan da doğal hiçbir şey yok. Mümkünde 130, 230, 330 bin sayışa ulaşırlarsa da mutlu oluruz. CHP ve Genel Başkanımıza hizmet eden herkes önemlidir bizim için” ifadelerini kullandı.
GÖNÜLLERİNDEN GEÇEN
ADAY KILIÇDAROĞLU
6’lı Masadan çıkacak karara göre gönüllülerinin isim değiştirebileceğini söyleyen Taşel, “Sonuç olarak sahada pazarları, ilçeleri ziyaret ediyorlar, İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesini dağıtıyorlar. Birçok ilde de örgütlerle birlikte çalışıyorlar. Ancak bizim kurumsal yapı ve işeyişimizle hiçbir ilgisi yok” dedi. Cumhurbaşkanı olduktan sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun partisinden istifa etmesi gerektiğini hatırlatan Recep Taşel, “O anlamda da bir çalışmanın ürünü denilebilir buna. Partisinden istifa edeceği için hazır bir potansiyel yaratılmak isteniyor denilebilir. Başka bir aday çıkarsa gömlek değişecek. Gönüllerinden geçen cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu olduğu için doğal olarak Kılıçdaroğlu Gönüllüleri diye tanımlanabilir” diye konuştu. Kılıçdaroğlu Gönüllüleri İl Koordinatörü Ali Şahin hakkındaki tartışmalara değinen Taşel, şunları söyledi: “Ali Şahin arkadaşımız 10 yıldır bu partiye gönüllü olarak hizmet ediyor. Geçmişte yaşanmış, parti içi çelişki, çatışmalar, meseleler olmuş gündeme gelmiş onunla ilgili mahkeme süreci tanımlanmış bitmiş ama zaten parti zarar görmesin diye partiden ayrılmış. Mahkeme kararıyla ispatlananın ne olduğunu bilmiyorum ben ama 10 yıldır bu arkadaş zaten üye olmadan partimize hizmet ediyor. Yani üye olamıyor değil, onun sanıyorum bir süreci var bu geçmiş 8-10 yıl önceki konuymuş. Üye olmaması ona bir koordinatörlük getirdi. Bu (Ali Şahin’in ataması) bizim bilgimiz dahilinde gerçekleşen bir olay. Bu ekibin bütün çalışmalarını biliyoruz. Bazı ilçelere gittiğimizde aynı anda sahada oluyoruz, hiçbir sıkıntı yok. Birini karalamak, algı yaratmak çok kolaydır. O kolayı seçiyorlar, biz çalışıyoruz işimize bakıyoruz.2 bin 70 sandığı organize ettik 90 küsur okula hukukçumuzu koyduk, asil ve yedek kat sorumlusu her şey tamam. Biz çalışıyoruz. Kimin ne dediği hiç umurumuzda değil. Parti içi çekişmeleri doğru bulmam.”
HİYERARŞİMİZDE YERİ YOK
Emek ve Saygı Grubu’na değinerek kongreler sürecinde çeşitli kampanyaların yürütüldüğünü ifade eden Taşel, “Bu grubun bizim hiyerarşimizde bir yeri yok ama kendileri CHP adına bizim ilkelerimiz doğrultusunda çalışma yürütmek isterlerse yürütürler, özgür iradeleri. Partinin yönünü çizen il örgütüdür. Böyle bir çalışmayı neden yapsınlar diye düşündüğümde belki bir kongre sürecine hazırlık, safları sıkı tutalım noktasında yapabilirler. Bizim Genel Başkanımızın söylemediği hiçbir şeyi söyleyemez kimse. Bizim en büyük üst organımız kurultaydır, sözcüsü Genel Başkanımızdır. Bu grupla Kılıçdaroğlu Gönüllülerinin bir bağlantısı yok” dedi.
YASAL SÜREMİZ TEMMUZ 2023’E KADAR
“Kongreler olsaydı iyi olurdu” diyen Taşel, “O bizi kendi içimizde bir yarışa ve bayrama dönüştürürdü. Ancak sonbaharda bir baskın seçim beklentisi çok yükselti. Teknik ve hukuki olarak da şöyle bir şey söyleyebilirim; kurultay baz alınır. 37. Kurultay 2020 yılının Temmuz ayında yapıldı. Yani 2023 Temmuz ayına kadar daha süresi var. Belki Şubatta, Martta; belki hemen seçim sonrasında bir kongre süreci başlayabilir. Yani yasal bir suç işlenmişliği yok. Maksimum bir yıl uzatabiliyorsunuz” diye konuştu.
ÖRGÜT ÖNSEÇİM İSTİYOR
CHP Eskişehir İl Örgütünde seçimlerden önce önseçim yapılması gerektiğini vurgulayan Recep Taşel, “Eskişehir’de yerel seçimde başarılı oluyoruz. Bizim belediye başkanlarımız gerçekten isimleri değerli, çok güçlü hatta Türkiye’ye mal olmuş isimler. Başta Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen olmak üzere. Orada rahat bir seçim alabiliyoruz. Genel seçime geldiğimiz zaman aslında 6 milletvekili varken 3 milletvekiliyle temsil edilirken 1 arttı 7’ye çıktı, biz CHP olarak 2 milletvekiline düştük. Gelir gelmez bu neden diye bir çalışma yürüttük. Örgütümüzün ayağa kalkmadığını gördük, sandık bazlı bir fiil inceledik. Örgütü ayağa kaldırmanın bir tek yolu var o da önseçim. Önseçim olmaz ise örgüt kendisini temsil etmediğini düşündüğü ya da seçme hakkının bulunmadığı yerde çalışmıyor. O nedenle ben kararlı bir şekilde hem kongrede hem de 2 buçuk yıldır tüm platformlarda şunu söylüyorum: CHP’nin örgütü çok güçlü bir örgüttür, en doğru kararı verir; o nedenle önseçim Eskişehir’de mutlaka yapılmalıdır. Bunu belediye başkanlarımızla da paylaşıyorum. Kamuoyuyla da paylaşıyorum. Bu bizim tespitimiz. Belki öğrenciler dönüyor, son sayımla birlikte tekrar 7’ye çıkabilir. Eskişehir’deki gücümüzü şöyle tanımlayabilirim: Sahanın her yerinde varız” dedi. İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu’nun ‘CHP sahada yok’ eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Taşel, “Saygı duyarım, onun görüşüdür. Sonuç olarak biz işimizi yapıyoruz, sahadayız. Hiç gitmediğimiz ilçeye 7-8 kez gitmişizdir; şimdi son yaptığımız çalışmada da gitmediğimiz köy yok. Merkezi bırakın. Arslan Kabukcuoğlu bu yorumu neden yapmıştır bilemem, siyaseten, kendini güçlü gördüğü için yapmıştır” ifadelerini kullandı.
VİTESİ YÜKSELTTİK
İl teşkilatında yapılan görevden almalar sonucunda işlerin çok daha iyiye gittiğini belirten Taşel, “Vitesi çok daha yükselttik. Dediğim gibi bir çalışma yürütüyoruz. Bolu’nun sınırına 5 kişi için giden bir ekip var artık. Oradaki insanlara gidip dokunuyoruz. Bu çalışmaları daha önce merkezde yapıyorduk. Şimdi kırsala dağıldık. Örgütte vakti olan herkes ziyaretlere gidiyor; milletvekilleri, belediye meclis üyeleri, kadın kolları, il ve ilçe yöneticileri. Hemen 3-4 gruba ayrılıyoruz, herkesi dinliyoruz. Belediyelerimizin yaptıklarını, belediyelerimizden beklentilerinin notunu alıyoruz. Bunları raporluyoruz. 12 ilçeyi 20-25 gün içerisinde de bitirmiş olacağız” diye konuştu.
BAŞARILI OLMAK ZORUNDAYIZ
“Önce seçim olursa vekil sayısında kesinlikle bir artış olur” diyen CHP’li Taşel şunları söyledi: “Belediye başkanları da önseçimi destekliyorlar. Yılmaz hocanın şu tavrı önemliydi benim için: Delegeyle yapılan önseçime karşıyım dedi. Zaten tüzüğümüzde artık delegeye dönük bir çalışma yapılmıyor. Direkt üyelerin tamamına dönük bir çalışma yapılıyor. O nedenle onaylarım dedi. Ben de değerli buluyorum. Üye bazında olursa olabilir dedi, hiç de öyle mesafeli davranmadı. En az bunu 3-5 kere söylemiş olmama rağmen. Önseçim her zaman doğru sonuç vermez demedi, onayladı sonuç olarak. Ben Eskişehir’de olması gerektiğini söyleyenlerden biriyim. Bugün değil bunu dün de söylüyordum bugün de söylüyorum. 55 ilde önseçim yapıldı, Eskişehir’de yapılmamıştı. Ben birazcık da o açıdan ısrarla söylüyorum. Eskişehir üvey evlat, hiç olmazsa her konuda iktidar tarafından ihmal edilmiş bu konuda da olmasın. Tüm örgütümüzün ilçe başkanları kadın ve gençlik kolları dahil tamamının önseçim talebi var. Belediye başkanlarımızla da görüştüğümüzde olabilir dediler. Talepleri olacaktır. Belediye başkanlarımız bizim demokrasiyi bilen bir kültür içerisinden gelmiş insanlar cumhuriyetçi, çağdaş bunu ister. Özellikle de Yılmaz Büyükerşen hocamız ister. Söylediklerinizle eylemleriniz tutarlı olmak zorunda. Ben söylediklerimin arkasında duran bunu gerekçelendiren, çünkü genel seçimde biz başarılı olamazsak biz buradaki milletvekili sayımızı 3’ü, 4’ü zorlamazsak o zaman Türkiye’de iktidar olamayız. O nedenle buna bir ihtiyaç olduğunuz, Eskişehir’de uzun süredir 20 küsur yıldır önseçim yapılmadığını partilinin o konumda kırılgan olduğunu, üyemizin kırgın olduğunu onu ayağa kaldırmanın bir tek yolunun bu olduğunu söylüyorum. İktidara giden yol kesinlikle önseçimden geçer. Eskişehir’de 4 milletvekilini gerçekten zorlarız, çıkartırız da.”
BİZDE MAKAS DEĞİŞİKLİĞİ OLMAZ
Merkezde 3, kırsalda 4 CHP’li belediye başkanı olduğunu söyleyen Taşel, “Biz hepsiyle eşit olarak çalışırız. Kazım Başkan benim kongremde çok net destek olmuş ilk çıkıp ben Recep Taşel’i destekliyorum diyen aynı zamanda benden de yaşça büyük olduğu için iyi bir partili abimizdir. Dolayısıyla bizde makas değişikliği olmaz. Kiminle yola çıktıysak birlikte devam ederiz. Diğerlerinin tamamı algıdır. Ancak Kazım Başkan profesyonel bir siyasetçidir, tekrar altını çizerek söyleyeyim. Benim seçimime destek olan Kazım Kurt benim yönetim anlayışıma müdahale etmez. O sadece orada kalır. O yönetimi şekillendirecek olan il başkanı benim. Kazım Başkan da bunu yapmıştır, müdahale etmez, haksızlık yapmayalım. Yani dışarıdan talimatlı bir il başkanı algısı yaratmayalım. Bu çok tehlikeli bir söylem. Dolayısıyla o ne yapacağını bilir. Hatta sizin programınız vasisi miyim ben dedi, bana destek olmuştur. Yönetim anlayışı bendedir. Yaptığımız çalışmalara davet ederiz gelir katkısını koyar. İyi bir CHP’lidir. Belediye başkanlarımızı burada sanki örgütle bir sıkıntısı varmış gibi yorumlamayalım” ifadelerini kullandı.
BÜYÜKŞEHİR KREDİLERLE MAAŞ ÖDEDİ
Kırsal hakkında konuşan Taşel, şunları söyledi: “Tüm kırsalımızda inanılmaz bir memnuniyet var. Bazen gittiğimiz bazı ilçelerde beklentiler yüksek, mesela yollarla ilgili. Ancak burada da biz belediyelerimizin özellikle de büyükşehir belediyemizin muktesinde olan o yollarla ilgili eksiklerin neler olduğunu çok iyi anlatıyoruz. Bütçe meselesini, iktidarın cenderesini anlatıyoruz. Daha doğrusu tüm belediyelerde israfı önleme diye bir şey çıkardılar ama ellerini ve ayaklarını bağlıyorlar. Hayatın akışı içerisinde elektrik, motorin zamları belediyelerdeki yükü o kadar ağırlaştırdı ki, bütçe yetmedi biliyorsunuz ek bütçe yapıldı. Sayın Büyükerşen 2 tane özel bankadan kredi alarak maaş ödedi, bunları anlatıyoruz. Kırsaldaki yol neden yapıldı diye soran oluyor, hepsini anlatıyoruz. Basit problemler var, bir telefonla hallettiğimiz işler de var.”
ÜCRA KÖŞELERE GİDİYORUZ
Kırsalda en ücra köşelere bile giderek vatandaşı dinlediğini anlatan Taşel, “Mesela Mihalgazi’nin bir mahallesine en zor yer dediler. Ben gitmek isterim dedim ve gittim. En zor yer dediğimiz o mahallede bir tane CHP’yi sorgulayan ya da olumsuz görüş bildiren yer olmadı. Herkesle selamlaştık, konuştuk. Bu farklılığı hissediyorsunuz zaten. Gittiğiniz dokunduğunuz her kırsaldaki insandan anlıyorsunuz. Sorular varsa soruyorlar ve biz de cevaplandırıyoruz. CHP bu ülkeyi kuran parti, dolayısıyla herkesin dedesi CHP’liydi. Dolayısıyla o en ücra köşelerde 1 tane CHP’li mutlaka buluyorsunuz. 80, 83 yaşında insanlar var. Zaten genç de kalmamış köylerde” diye konuştu.
HERKES FARKINDA
“Ekonomik sıkıntı bir, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemleri iki” diyerek köylerdeki vatandaşın dikkatini çeken konuları sıralayan Taşel, “Ekonomik sıkıntı yoğun şekilde toplumun her kesiminde hissediliyor. Genel Başkanımızın söylemleri çıkışları çok etkili, insanlar takip ediyor. Örnek veriyorum size kırsala gittiğinizde siyasetle ilgili değil dersiniz. Bir vatandaş dedi ki karbon ayak izi ile ilgili hayvancılık belli ülkelerde yasaklanıyor Paris İklim Anlaşmasına göre, siz bunun hakkında ne düşünüyorsunuz dedi. Kırsalda bana gelen sorudan bahsediyorum. Biz de yenilenebilir enerji, çevre, önce tarım ve hayvancılık kendi kendimize yetebilmeliyiz diye ben cevap verdim. Utku bey cevap verdi. Böyle bir soruyla karşılaştık. Bakın bu soruyu soran bir köylü yurttaş. O nedenle oralardaki insanlar her şeyin farkında izliyorlar, en büyük yangınları mazottaki artışlar. Bir günlük traktörün gideri 6 bin 500 lira. Gübre atamıyor kimse. Önümüzdeki yıllarda gıda güvenliğiyle ilgili ciddi sıkıntı var. Gübre atılmadığı için verimlilik düşecek. Oraları iyi analiz edelim. Hakikaten tarım ve hayvancılık çok zor bir noktada” ifadelerini kullandı.
BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ
Yaklaşan seçimlerden umutlu olduğunu dile getiren Taşel “Çok az kaldı, 8-9 ay içinde Türkiye başka bir yere evrilecek çok kısa zamanda vizyon projelerimizi, Millet Masası’nın yönetim anlayışımızı, yetki paylaşımını sizlerle paylaşacağız. Dolayısıyla tekçi anlayıştan çoğulculuğa geçişi hep birlikte başaracağız. Hiçbir kuştum yok, biz sahadayız bunun karşılığını da görüyoruz. O nedenle Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na çok güveniyoruz. Bu işi hep birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi