Eskişehir'de olaylı toplantı: Büyük tepki gösterdiler!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de olaylı toplantı: Büyük tepki gösterdiler!
A
a

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesine bağlı Sevinç Mahallesi’ne yapılmak istenen kömür ocağı projesiyle ilgili düzenlenmek istenen halkın katılım toplantısına tepki gösteren mahalle sakinleri, “Mahallemizde kömür ocağı istemiyoruz” diyerek, toplantının gerçekleştirilmesine izin vermedi

Sütiş Eskişehir
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından Odunpazarı’nın Sevinç Mahallesi’ne yapılması planlanan Yeraltı Kömür Ocağı Sektörü Projesi Halkın Katılım Toplantısı, mahalle sakinlerinin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin itirazları nedeniyle gerçekleştirilmedi.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI
Sabah 10:00’da Sevinç Mahallesi’nde bulunan taziye evinde yapılacak olan toplantı öncesi jandarma ve polis ekipleri tarafından bölgede yoğun güvenlik önlemeleri alındı. Toplantının düzenleneceği alana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Eskişehir İl Müdürü Hikmet Çelik, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, Eskişehir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Akçar, Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Levent Özbunar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve mahalle sakinleri geldi.

“KARAR ALINMAYACAK” DEDİ
Toplantı öncesi kısa bir konuşma yapan Hikmet Çelik, “Bugün burada Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün ruhsatına binaen Çevre Şehircilik ve İlkim Değişikliği Bakanlığımıza sunmuş oldukları ÇED dosyası sürecinde halkı bilgilendirme süreci olan halkın katılım toplantısını birlikte icra edeceğiz. Toplantımız halkımızı bilgilendirme toplantısı olacak. Burada herhangi olumlu ya da olumsuz bir karar alınmayacak. Karar alınmayacak. Karar toplantısı değil. Konuyla ilgili ihtisas sahibi arkadaşlarım burada. Herkese konuşma hakkı vereceğiz” dedi.

“HALKIN DEDİĞİ OLUR”
Çelik’in sözlerine tepki gösteren Levent Özbunar ise, “Hayır. Karar alınacak. Halkın dediği olur sayın müdürüm. O zaman bu kadar insanı neden topluyorsunuz? Halkın karşı çıktığı şey kabul edilemez” diye konuştu.

TOPLANTI İLK AYAĞI
“Bu konuşulanlar, bu toplantı kömürlü termik santralin ilk ayağıdır” diyen İsmail Kumru, “Bu resmi bir evraktır sizin düzenlediğiniz. Bu tutanak, bu toplantı ÇED raporunun ilk maddesi olarak geçecek. İnsanları kandırmak yanlış olur. Siz bakanlığın sayfasında 600 sayfalık bir rapor hazırladınız. Bu raporda Porsuk Havzası’nın yer altı sularının çekileceği, yer altında kademeli kazı yapılacağı ve bu bölgenin altının boşalacağı yazıyor. Bu toplantıyı açtığımız ve konu devam ettiği taktirde bu işin ilk ayağı olmuş olacak. Burada insanları kandırmayın” tepkisini gösterdi.

HALK BİLGİLENMEK İSTEMİYOR
Halkın bilgilenmek istemediğini belirten Avukat Hüseyin Akçar da, “Sayın müdürüm halka sorun önce bilgilenmek istiyorlar mı diye. Bilgilenmek istemiyorlarsa o zaman buradan hepimiz ayrılıp gidelim. Siz de yorulmayın. Halka sorun bilgilenmek istiyorlarsa buyurun anlatın. Halk bilgilenmek istemiyor. Çünkü bilgi sahibi. Biz toplantının açılmasını istemiyoruz. Bilgilenmek istemediğinize dair tutanağı tutun” dedi. Bunun üzerine Hikmet Çelik ise, “Toplantı açıldı zaten. İstemiyorsanız dışarı çıkın” diyerek Akçar’a tepki gösterdi.

KAZIM KURT TOPLANTIYI TERK ETTİ
Toplantıyı protesto eden ve salonu terk eden Kazım Kurt, “Bu köy bizim belediyemizin sınırları içinde bir köydür. Davetiniz üzerine geldik. Ancak şu şartlar altında hiçbir bilgilendirme toplantısı yapılamaz. Ben bu ortamda sağlıklı bilgi alacağımı düşünmüyorum. Bu kadar polisin, bu kadar jandarmanın bu kadar karışıklığın olduğu ortamda bize hiçbir teknik bilgi verilemez. Ben bunu anlayamam. Dolayısıyla bu toplantıyı yapmayınız. Bu toplantıyı yaparak insanları birbirine kırdırmayınız. Burada yapılmak istenilen şey yanlış bir şeydir. Yanlış olduğu geçmişteki mahkeme kararlarından bilirkişi incelemelerinden bellidir. Dolayısıyla sevinç mahallemize ve çevremize dolayısıyla da Odunpazarı verilecek zararlı işin içinde biz olamayız. Ben toplantıyı terk ediyorum” ifadelerini kullandı.

HALK SALONU TERK ETTİ
Yapılan konuşmaların ardından, mahalle halkının ve sivil toplum kuruluşları ile meslek odalarının ısrarlı tavırları neticesinde toplantı başlamadı. Mahalle sakinleri salonu terk etti. Bunun üzerine salonda bir kişi dahi kalsa toplantıyı yapıldı sayacağını söyleyen Hikmet Çelik’e tepki gösteren vatandaşlar, kömür ocağı istemediklerini, mahallenin yüzde 80’inin hayvancılıkla uğraştığını, 20 bin dönüm arazide domates ve biber yetiştirdiklerini anlatarak, toplantıyı terk ettiler. Avukat Hüseyin Akçar ve İsmail Kumru’nun ısrarlı konuşmaları neticesinde Hikmet Çelik toplantının yapılmadığına dair tutanak tuttu ve toplantı gerçekleştirilmemiş olarak kabul edildi.  

 
Kaynak : Meltem Karakaş Kaya
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
HAKAN 21 Ocak 2022 11:23

MAHALLE HALKINDAN ÇOK CHP'Lİ VAR TOPLANTIDA. NEDEN YAPILAMADIĞI BELLİ OLDU.

7 7 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi