Eskişehir'de o binalar yıkılacak: Başkan Kurt'tan kritik uyarı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de o binalar yıkılacak: Başkan Kurt'tan kritik uyarı!
A
a

Eskişehir'de deprem ve diğer mevzuatlara uymayan binaların yıkılacağı uyarısı!

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir haberi: Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Valiliğin imzasıyla belediyelere gönderdiği yazı kapsamında imar kayıt belgesi olan ancak deprem ve diğer mevzuatlara uygun olmayan yapıların yıkım görevini belediyelere verdi. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Projeye aykırılık varsa teknik anlamda deprem yönetmeliğine aykırılık yapı kullanma belgesi hemşerilerimize hiçbir hak sağlamıyor” dedi.

Son yaşanan İzmir depremi sonrasında tüm kamu kurumları üstlerine düşen görevi yeniden hatırladı. 2018 yılında çıkarılan imar barışı yasası ile projeye uygun olmayan yapılar için hak sahiplerine af getirilmişti. Ancak yaşanan İzmir depreminden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. İmar yapı ruhsatı olsa bile mevzuatlara uygun olmayan işyerlerinin yıkılmasına karar verildi. Yıkım çalışmaları ise valilik imzasıyla belediyelere verildi.  Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “İmar barışı adı altında bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeyle çeşitli sebeplerle ruhsatlandırılamamış yapıların piyasaya uygun hale getirilmesi kararlaştırıldı. Vatandaş kaçak yapısını veya ruhsatı olmayan yapısını bir dilekçe vermek suretiyle Çevre Ve Şehircilik Bakanlığından imar barışı kapsamı içerisinde yasal hale getirdi. Artık bu binalar yıkılamayacak. Yapı kayıt belgesi olduğu sürece yıkılması mümkün değil. Ancak yoğun şikayetler ve özellikle İzmir depreminden sonra yeniden depreme karşı kurumların görevlerini titizlikle yapması konusunda bir hareketlilik başladı. Böyle olunca da valiliğimiz bize büyükşehir ve diğer belediyelere de yazı gönderdi” dedi.

BU ANLAYIŞTAN VAZGEÇİLMELİ
Yazının içeriğinden söz eden Başkan Kurt, “Kendisine gelen şikayetleri değerlendirerek imar affından yararlanmış olsa dahi ibaresiyle bu tür yanlış yapılan yapıların, projeye aykırı bir imalat var ise hiç imar affından yararlandığına bakmaksızın yıkılması ya da yasal işlemin yapılması konusunda uyarı gönderdi. Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğünün bu hassasiyeti bu duyarlılığı bizi de etkileyecek. Biz de zaten belediyeler olarak titiz davranıyorduk. Bu yazıdan sonra hemşerilerimizin şuna dikkat etmesi lazım:  ‘Efendim ben imar affından yararlandım, elimde yapı kayıt belgem var. Burada canımın istediğini yaparım’ anlayışından vazgeçmesi lazım. Projeye aykırılık varsa, teknik anlamda deprem yönetmeliğine aykırılık varsa, teknik anlamda diğer mevzuatlara aykırılık varsa, ‘yapı kullanma belgesi’ hemşerilerimize hiçbir hak sağlamıyor” dedi.

DİKKATLİ OLMALIYIZ
İşyerine dönüştürülen zemin katlarla ilgili olarak da uyarlarda bulunan Başkan Kurt şöyle konuştu: “Özellikle zemin katta işyeri haline dönüştürülen ve zemin katla bağlantılı olarak üst katlarda işyerine dönüştürme çabalarının tümünün durdurulması lazım. Daha titiz ve daha dikkatli olmak zorundayız. Sadece bu noktada değil, imar affının gerçekten yanlış bir uygulama olduğu bir kez daha anlaşıldı. Çünkü teknik ve fenni olmayan yapıları parasını almak suretiyle affetmek doğru bir şey değil. Eskişehir’de tespitleri yapmaya çalışacağız. Şu an elimize gelen müracaatlarda zaten biz işyeri ruhsatı vermiyorduk. Gözden kaçmış olanlar varsa daha titiz davranacağız. Bu tür istekle bize gelmesinler”   

VATANDAŞIN HAKKI YOK!
“İzinsiz kaçak yapılarda, vatandaşın hakkı yok” diyen Kurt, “Yani burada bu belge yapı kullanma belgesi bir hak vermiyor. Bu yazıdan bunu anlıyoruz. Biz vatandaşın da bize ‘böyle bir hakkım var’ diye gelmemesini istiyoruz. İmar barışından yararlanmış olmak o binanın depreme dayanıklı olduğu anlamına gelmiyor. Bu gerçeği hepimizin bilmesi lazım. Zaten yazını sonunda da vicdanen bu noktanın dikkate alınması gerektiği vurgulanıyor. Bu sadece yöneticilerin vicdanına değil, yapı sahiplerinin de vicdanına bağlı onlar da daha dikkatli olmalılar. Göz göre göre yanlış yaptırmamalılar” ifadelerine yer verdi.


 
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Duyarsız Belediye 4 Aralık 2020 12:04

Binamız alt katında garaj var .ama apartman sakinlerinden biri kaçak marangozhane olarak kullanıyor.Dükkan açmak ,vergi ödemek ile niye uğraşsın değil mi? Sesten,gürültüden, mal indirip bindiren ticari araçlardan elbette çok rahatsız oluyor ve belediyeyi arıyoruz ama cevap'' şu an oraya ekip gönderemeyiz. Maliyeyi arayın.çok yoğunuz. Bakamayız. (Bu arada yanındaki ile çay içiyor.şekeri karıştırıyor.evet acayip yoğun☺) Yer de Orhangazi. Dünyanın öbür ucu değil ama.Belediyenin normal sorunları bile giderebileceğini düşünmüyoruz.kaldı ki metruk binalarda neler dönüyor kimbilir.. Seçim Sandığı geldiğinde bizde çok yoğun olacağız Bilginize. ..

0 6 Cevap Yaz
Ferit 3 Aralık 2020 11:51

Tamam kaçak yapı affedilmez, deprem gerçeği var anladıkta, niye odunpazarındaki metruk binalar yıkılmıyor ? Tinercilerden bıktık be ! İpini koparan it uğursuz soluğu metruk binalarda alıyor. Birgün mahalleyi yakacaklar, zaten evlerin çoğu ahşap. Polis bile gelmiyor tinercileri ihbar edince. Tek çare bu tinercilere barınacak yer bırakmamak ve bu binaları yıkmak. İlla ki zarar mı görelim yani ?

0 16 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi