Eskişehir'de maaş eylemi

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de maaş eylemi
A
a

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Eskişehir Tramvay Hattı (ESTRAM) çalışanları, 2022 yılının başında maaşlarına yapılan yüzde 17’lik zammı sakal uzatacaklarını belirterek ve maaş bordrosu yakarak protesto etti

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir’de tramvay hatlarının bağlı olduğu ESTRAM çalışanları, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak eylem yaptı. Asgari ücrete yüzde 50 yapılan zamma rağmen kendilerine sadece yüzde 17 zam yapılmasını protesto eden ESTRAM çalışanları, basın açıklamasının ardından maaş bordrolarını yaktı. Bir süre belediye önünde oturma eylemi yapan ESTRAM çalışanları, maaşlarına zam yapılmadığı müddetçe eylemlerin devam edeceğini, siyah kurdele takarak mücadeleyi sürdüreceklerini, sakallarını kesmeyeceklerini ve normal çalışma saatleri dışında mesaiye kalmayacaklarını belirtti.

“Çalışanlara uygulanan yüzde 17 zam vicdani midir?”
Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zamma rağmen ESTRAM çalışanlarına yüzde 17 zam yapıldığını belirten Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Sekreteri Mehmet Kurt, “Bugün ESTRAM çalışanlarımız asgari ücrete yakın bir ücretle geçinmek zorunda kalmaktadır. Ülkemizde yaşanan pahalılığın çalışanlara etkileri dayanılmaz boyutlara gelmiştir. Çalışanlarımız eve ekmek götüremeyecek duruma, babalar aile bireylerine karşı büyük mahcubiyet yaşar hale gelmişlerdir. ESTRAM işçisi, asgari geçim indiriminin kaldırılmasıyla, vergi istisnası olan 638 TL kayba uğramıştır. Çalışanlar arasında eski ve yeni işçi maaşlarının farkı kalmamıştır. İşçiler arasında kıdem farkı ortadan kalkmıştır. Günümüzde elektrik, doğalgaz ve su zamları herkesçe bilinmektedir. TÜİK rakamlarında bile yıllık yüzde 70 enflasyon açıklanmakta iken gerçek enflasyonun yüzde 150'ler civarında olması göz önünde bulundurulmalıdır. Sizlere soruyoruz, buna rağmen çalışanlara uygulanan yüzde 17 zam vicdani midir? ESTRAM işçisi, ülkemizde asgari ücrete yapılan yüzde 50 zamdan sonra enflasyonun yüksek çıkmasıyla maaşa artış beklerken aksine AGİ’den dolayı maaşları düşmüştür” ifadelerini kullandı.

“Sosyal demokrat anlayışınız sözde kalmasın”
ESTRAM yetkililerine ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e yazı ile durumu iletmelerine rağmen olumlu bir sonuç alamadıklarını belirten şube sekreteri Mehmet Kurt, şu ifadelerle işçilerin tepkisini belirtti:
“Sendika olarak işçi arkadaşlarımızın haklı feryadını önce ESTRAM yetkilerine daha sonra Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e yazı ile bizzat iletmiş bulunmaktayız. Ancak bu yazılarımıza karşı henüz bir olumlu karşılık alamadık. Buradan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'e seslenmek istiyoruz. Sosyal demokrat bir başkan olarak ESTRAM işçisinin sesine kulak verin, gelin bu sıkıntıları beraber konuşalım ve birlikte çözüm üretelim. Bu çalışanlar sizlerin de evladı. Sosyal demokrat düşünceye sahip olan yöneticiler, işçinin emekçinin sesini duyun artık. Bu çalışanlar sizlerin vitrini sayılır, sizin aynanızdır. Onların mutluluğu sizleri de mutlu etmelidir. Onlar soğuk sıcak demeden sabahın ilk ışıklarıyla gecenin karanlığında bu şehrin halkına hizmet vermek için özveri ile gayret göstermektedirler. Bu çalışmalarının karşılığı bu ücret olamaz olmamalıdır. Gelin çalışanlarınızı ekonomik sıkıntılara ve enflasyona ezdirmeyin. Sosyal demokrat anlayışınız sözde kalmasın. Sosyal demokrat anlayış ve görüş, sorunlara ve taleplere kulak tıkamak değil çözüm üretmektir.”

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Şamar oğlanı asgari ücretli 1 Haziran 2022 18:46

İyi ki asgari ücret arttı. Bu ülkede asgari ücret vasıfsız insanlara verilen ücrettir. Teknik bilgi ve donanım gerektiren işlerde çalışıpta maaşına zam alamayan kim varsa asgari ücreti kendine kıyas bellemiş. Bu durumun günah keçisi asgari ücretliler mi peki? Bu dengeyi bozanlara bir lafınız yok mu sizin? Yıllardır asgari ücretli insanlar 1300tl, 1400tl, 1603tl gibi fiyatlara çalışırken, teknik bilgi ve donanıma sahip insanlar sendika ve sözleşmeler ile 2500tl ve üstü maaşlar alıyorlardı. Şimdi ilk defa asgari ücret 4250tl olunca bu sefer herkes asgari ücretliyi yerden yere vurur oldu. Merak etmeyin asgari ücret alan insanlarda padişahlar gibi hayat sürmüyor. Makro ekonomiden sorumlu olan ve piyasanın ücret dengesini alt üst edenlerin hiç suçu yok mu ?

0 5 Cevap Yaz
Ahmet Kurt 1 Haziran 2022 18:15

Tamam herkes hakkını bi tamam alsın. Çalışıyorlar tabi haklarıdır. Helali hoş olsun. Fakat bu zammı isterken, Sosyal demokratlık kavramını öne sürmek nedir ? Sosyal demokrat olunca belediye sınırsız maddi kaynak sahibi mi oluyor ? Ya da sosyal demokrat yönetim darphanede istediği kadar para mı basıyor ? Ekonomik kriz var deseniz ya, alım gücü düştü deseniz ya... Sosyal demokratlık üzerinden zam isteyen ama ekonomik ortamı ve sebep olanları eleştiremeyen bir sendika sözcüsü. Pess doğrusu

1 5 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi