Eskişehir’de Kurtuluş Pazar yeri çıkmaza girdi

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de Kurtuluş Pazar yeri çıkmaza girdi
A
a

Büyükşehir Belediyesi tarafından riskli ve kullanıma elverişli olmadığı için yıktırılan Kurtuluş Pazar Yeri’nin inşaat ihalesi mülkiyet sorunu nedeniyle yapılamıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, belediyenin defalarca başvurmasına rağmen çözüm için henüz bir adım atmadı.

Sütiş Eskişehir

Eskişehir Büyükşehir Belediyesince, üniversiteden alınan rapor kapsamında riskli ve kullanıma elverişli olmadığı için 10 Mayıs'ta boşalttırılıp, ağustos ayında yıktırılan Kurtuluş Kapalı Pazaryerinin inşaat ihalesi, projesi hazırlanmasına karşın yaşanan mülkiyet sorunu nedeniyle yapılamıyor. Büyükşehir Belediyesinin Valilik kanalıyla 3 defa yazıştığı İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, halen sorunun çözümüne ilişkin bir adım atmadı.

Büyükşehir Belediye Meclisinde birkaç kez gündeme gelen pazaryerinin mülkiyet sorunu için bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduklarını ifade eden AK Parti’li meclis üyeleri de bu konuda bir ilerleme sağlayamadı. Yapımı adeta yılan hikayesine dönen Kurtuluş Kapalı Pazaryerinin bulunduğu boş arazi şu anda vatandaşların araçlarını park ettikleri bir alan olarak akıbetini bekliyor. Yaklaşık 10 aydır Kurtuluş Mahallesi ve yakın semtlerdeki vatandaşlar “taze sebze ve meyve” gibi gıda ihtiyaçlarını sokak arasında kurulan pazaryerinden karşılarken, pazarcı esnafı da bir an önce Kurtuluş Kapalı Pazaryerinin yapılmasını bekliyor. Yaklaşık 100 milyon liraya mal olması beklenen ve inşaatının 1 yıl içinde tamamlanması ön görülen pazaryeri için halen bir adım atılmaması pazarcı esnafı ile vatandaşı mağdur ediyor.

BU DURUMA NASIL GELİNDİ?

Daha önce tescilsiz alanda kalan Kurtuluş Kapalı Pazaryerinin mülkiyeti Hazine adına tescillendikten sonra, bulunduğu bölge afet riskli alan olduğundan yıkılıp yeniden yaptırılması için protokolle büyükşehir belediyesine devredildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, pazaryerinin mülkiyetinin yıkımdan sonra tekrar Hazine’ye devredilmesini isteyen yazıyı Valilik kanalıyla büyükşehir belediyesine bildirdi. Mülkiyete ilişkin sorun yaşanınca yatırım programında olmasına karşın Büyükşehir Belediyesi inşaat ihalesini yapamadı. Konuyu ES TV mikrofonuna değerlendiren vatandaşlar, pazaryerinin bir an önce yapılması gerektiğini ifade ederek, zor durumda kaldıklarını söyledi.

"BARİ OTOPARK YAPSINLAR"

Pazaryeri arazisinin yeni bina yapılana kadar otopark olarak hizmet vermesi gerektiğini dile getiren 66 yaşındaki İsmail Çiftçi, “Niçin yapılmıyor bilmiyorum. Vatandaş olarak zorluk yaşıyoruz. Arabamızı park etmek için arazinin etrafında devamlı dönüyoruz. Pazar olarak faydalanamıyorsak en azından otopark olarak faydalanalım” diye konuştu.Yeni pazaryerinin kısa sürede yapılması gerektiğini kaydeden 67 yaşındaki Celal Kaya, “Başka ne diyeyim ki? Buraya ne yapacaklar bilmiyoruz. Bir an önce yapılsa iyi olur. Yeniden pazaryeri olmasını istiyoruz” yorumunu yaptı.

"İNSANLAR PERİŞAN OLDU"

Kurtuluş Kapalı Pazaryeri’nin yıkılmaması gerektiğini savunan 70 yaşındaki İbrahim Aksoy, “Yıktılar, insanları perişan ettiler. Yeni pazaryerini bir an önce yapsınlar ki vatandaşlar rahat etsin. Rezillik çekiyoruz. En azından araziyi şimdilik otopark olarak kullanıma açsınlar. Neden burası yapılmıyor?” değerlendirmesinde bulundu.“Burası herkesin eli, ayağıydı” diyen 67 yaşındaki Günay Tayfur, “Eksiklerimizi buradan karşılıyorduk. Aradığımız her ürünü bulabiliyorduk. Yeni pazar sokağa kuruluyor. Bu hem o sokakta oturanlar hem de pazara gidenler için zorluk yaratıyor. Yeni pazaryerinin en yakın zamanda yapılmasını istiyoruz. Sokağa kurulan pazarda ürün çeşitliliği daha az olduğu için fiyatlar daha yüksek. Burada her türlü ürünü toplu bir şekilde bulabiliyorduk. Moloz kaplı arazi görmek istemiyoruz.” ifadesini kullandı.
Kaynak : Atahan Gezer
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
ceyhun özyurt 15 Mart 2023 16:03

Kurtuluş pazar yerinin inşaatı belediyenin tutumundan mı yoksa merkezi yönetimin tutumundan mı açmaza girdi? bu nedenin burada açıkça yazılmasını istiyorum.

0 0 Cevap Yaz
Nail Akbulut 15 Mart 2023 12:04

Geliyor gelmekte olan az kaldı.

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi