Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir'de kritik uyarı: Pandemi bittikten sonra bile...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de kritik uyarı: Pandemi bittikten sonra bile...
A
a

Covid-19’un ve bununla beraber devam eden belirsizliğin insanların ruh sağlığını etkilediğini söyleyen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hülya Turgut, “Covid pandemisi bittikten sonra ruhsal bir pandemiyle tüm dünya karşı karşıya kalabilir açıkçası ne yazık ki” dedi

Sütiş Eskişehir
Eskişehir'de Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hülya Turgut, Covid-19 salgınının insanların psikolojilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Devam eden belirsizlik ve uygulamaya konan kısıtlamalar nedeniyle insanların güven problemi yaşadığını ifade eden Doktor Turgut, “Kaygı bozuklukları, stres bozuklukları depresyon ya da bu tür psikiyatrik hastalıklar dışında bir takım iletişim problemleri, aile işi şiddet gibi olumsuzlukları görüyoruz” diye konuştu.

KAYGI BOZUKLUKLARI ARTTI
Pandeminin Eskişehir ile birlikte, Türkiye ve dünya genelinde insanlar üzerinde ruhsal çalkantıya sebep olduğuna dikkat çeken Turgut, “Tabi ki tüm dünyayı insanları ruhsal yapımızı olumsuz anlamda etkiledi elbette. Bir defa güvenliğimizi kaybetmiş olma nedeniyle zaten en başta olumsuz etkilendik. Dünyanın ya da yaşamın düşündüğümüz gibi güvenli olmadığını değişken olduğunu fark etmiş olmamız tabi ki bir ruhsal çalkantıya sebep oldu. Diğer taraftan bu sürecin uzaması henüz çözülmemiş olması ve bir belirsizlik devam ediyor bitmesi ile ilgili. Tabi ki bu belirsizlik de beraberinde yine ruhsal anlamda hepimizi olumsuz olarak etkiliyor. Bir belirsizlik var ve bununla beraber iş anlamında sıkıntılar, eve kapanma zorunlulukları, çocukların okula gidememesi gibi konular bütün dengemizi, düzenimizi bozdu. Bunun da uzun kronik hale gelmiş olması da artık olumsuz anlamda etkiledi ve bu da en sık olarak kaygı bozuklukları, stres bozuklukları depresyon ya da bu tür psikiyatrik hastalıklar dışında bir takım iletişim problemleri, aile işi şiddet gibi olumsuzlukları görüyoruz. İnsanların psikolojisi bu süreçte bozuldu, bozulmaya devam ediyor. Hatta şunu da söyleyebilirim Covid pandemisi bittikten sonra ruhsal bir pandemiyle tüm dünya karşı karşıya kalabilir açıkçası ne yazık ki” şeklinde konuştu.

HER ŞEY ŞEFFAF OLARAK AÇIKLANMALI
Yetkililerin süreci şeffaf bir şekilde yürütmesinin önemli olduğunu belirten Turgut, “Bu belirsizlik çok müdahale edilebilen bir konu değil. Yetkililer de bu sürecin ne kadar olacağını bilmiyor. Ama burada şeffaf bir yönetim olması ciddi anlamda önemli. Çünkü egosu belirsizliği sevmez, boşluğu sevmez. Elbette ki şeffaf bir yönetim olmazsa, şeffaf olarak her şey açıklanmazsa bu belirsizlik devam eder. Bu da insanları ruhsal anlamda bir kaosa sürükleyecektir. Bu nedenle her şey şeffaf olarak açıklanması. Belirsizliğin bile gerekirse söylenmesi çok önemli. Şeffaflık içerisinde güven ortamının yaratılması önemli. Ve uygulanan kapanma ya da açılma dönemleri yine bir o kadar şeffaf, eşit ve adil olarak yapılması ciddi anlamda önemli” ifadelerini kullandı.

HOBİLER, YENİ UĞRAŞLAR EDİNİN
İnsanların bu süreçte birtakım hobiler ve uğraşlar edinmesi gerektiğini söyleyen Turgut, “Tabi ki dediğim gibi en başta bu sürecin ne kadar olacağını bilmiyoruz. Bunu kabul etmekle başlayabiliriz. En azından bilinmezi biraz daha bilinir kılarak kendimizce başlayabiliriz. Mümkün olduğunca normal işlerimizi, süreçlerimizi yapmalıyız. Mümkün olduğunca normalimizi korumaya devam etmeliyiz. Evden çıkamasak da birtakım hobiler, birtakım uğraşlar edinmeliyiz. Öfkemizi, içsel gerginliğimizi kesinlikle en yakınımızda olan insanlara yansıtmama konusunda dikkat etmeliyiz. Çünkü bu da ikili ilişkileri, aile içi dinamikleri bozduğu için de yine geri dönüş olarak kişiyi olumsuz etkileyecektir. Yine birçok işimizi online olarak çözmeliyiz. Her kalabalığa girdiğimizde bu defa acaba hastalık kaptım mı korkusunu da yaşıyor bireyler. Bu korkudan uzaklaşmak adına bile teknolojiyi kullanmak, online olarak her işi çözebilmek ve bu sistemin geliştirilmesi de etkili olacaktır” dedi. 
 

 
Kaynak : Meltem Karakaş Kaya
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi