Eskişehir'de kritik salgın uyarısı: Virüs kokteyli!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de kritik salgın uyarısı: Virüs kokteyli!
A
a

Havaların soğumasıyla beraber artan hastalıklara dair değerlendirmelerde bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gaye Usluer, kokteyl solunum yolu enfeksiyonunun ortaya çıktığını belirterek, maske kullanılması ve aşı olunması noktasında vatandaşları uyardı.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gaye Usluer, son günlerde yaşanan solunum yolu enfeksiyonlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sonbahar ve kış aylarında havaların soğumasıyla beraber solunum yolu enfeksiyonlarında artış olmasının beklenen bir durum olduğunu belirten Usluer, “Geçtiğimiz 2 yılda covid 19 pandemisi nedeniyle olağanüstü koruyucu önlemler aldık. Tek başına maske kullanımı bile solunum yoluyla bulaşan etkenlere karşı korunmamızı sağladı. Covid 19 dışındaki etkenlere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarını daha az gördük” dedi. Covid-19’un toplumsal bağışıklık ve aşılarla birlikte azaldığını, bununla birlikte vatandaşların bütün önlemleri kaldırdığını kaydeden Usluer, “Maske kullanmıyoruz, ya da daha düşük oranlarda kullanıyoruz. Kapalı alanlara daha korkusuz girip çıkıyoruz. Hatta yeniden tokalaşmaya, sarılmaya başladık.  İşte tüm bu faktörler bir araya geldiğinde karşımıza bir kokteyl solunum yolu enfeksiyon karışımı çıktı. Nedir bu kokteyl? İçinde covid 19 ve grip virusu dahil tüm solunum yolu viruslarının ve halk arasında beta diye bilinen streptokok enfeksiyonlarının bulunduğu bir enfeksiyon kokteyli. İşin içinde mevsimsel hava koşullarının da olduğunu düşünürsek çok anormal bir durum olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Eskişehir'de kritik salgın uyarısı: Virüs kokteyli! 2.11.2022

MASKE KULLANIMINA DEVAM EDİN
Hastaneye ayaktan başvuru sıklığında artış yaşandığını belirten Usluer, “Yatan hasta sıklığında artış göze çarpmıyor. Bizim esas koktuğumuz üst solunum yolu enfeksiyonlarının devamında alt solunum yolu enfeksiyonlarının yani zatürre görülme sıklığının da artması. Henüz böyle bir durum yok. Özellikle okullarda yani çocuklarda enfeksiyon sıklığı daha fazla” diye konuştu.  Enfeksiyona karşı alınabilecek önlemleri sıralayan Usluer, “Hastalanan kişilerin çocuksa okula, erişkinse işe gitmemeleri evde dinlenmeleri, istirahat etmeleri ve ilgili hekimin önerilerine uymaları çok önemli. Toplu, kalabalık alanlarda maske kullanımına devam etmek tüm solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu olacaktır. Grip ve zatürre aşılarının, özellikle risk grupları tarafından mutlaka yaptırılması gerekli. 50 yaş üzerindeki kişilerin, kalp, böbrek, akciğer hastalığı olanların, şeker hastalarının, kanser hastalarının mutlaka aşılanmaları gerekli. Bu arada grip aşısının 2 ay üzerindeki tüm çocuklara da yapılabileceğini unutmayalım. Aşılar enfeksiyon sıklığını azaltacağı gibi, enfeksiyonların daha hafif seyretmesini, hastaneye yatış ve ölüm sıklığını da azaltacaktır” dedi. Usluer, Covid-19 aşıları hakkında ise, “Covid 19 aşılarımızın tekrar dozlarını yaptırmayı unutmayalım” ifadelerini kullandı.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi