Eskişehir’de kritik deprem uyarıları

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de kritik deprem uyarıları
A
a

Eskişehir’de C25 beton sınıfının kullanılmasını zorunlu kıldıklarını söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Kurucu Başkanı Erman Gölet, “2000’li yılların başında hazır beton çok kullanılmıyordu. İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak hazır betonun zorunlu hale getirilmesini sağladık bu şehirde” dedi.

Sütiş Eskişehir
İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Kurucu Başkanı olan ve İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi’nin 15 yıl başkanlık görevini yürüten Erman Gölet, şehrin yapı stokuna ilişkin ES TV mikrofonlarına önemli açıklamalarda bulundu. 2000’li yılların başında hazır beton kullanımını zorun hale getirdiklerini hatırlatan Gölet, Türkiye’nin birçok ilinde C20 sınıfı beton kullanılırken, Eskişehir’de bunu C25 olarak belirlediklerini ifade etti.

SORUMLULUK BİLİNCİMİZ VAR
İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi’nin mesleki birikimini vatandaşların ve yerel yönetimlerin yararına kullanmakta kararlı olduğunu belirten Gölet, “Yaklaşık 18 yıl boyunca Oda’nın denetiminden geçen proje sayısı 25 milyon metrekare. Yani Eskişehir’de organize sanayide üretilen, yapılan sanayi binaları ve konutlarda 25 milyon metrekare projeyi denetlemişiz biz. İnşaat Mühendisleri Odası geçtiğimiz 1992 yılından bugüne kadar üzerine düşeni büyük bir sorumluluk bilinci ile halka karşı duyduğumuz bir sorumluluk bilinci içerisinde yerine getirmeye çalıştı” diye konuştu.

HAZIR BETONU ZORUNLU KILDIK
“2000’li yılların başında gerçekten hazır beton çok fazla kullanılmıyordu. İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak hazır betonun zorunlu hale getirilmesini sağladık bu şehirde” diyen Gölet, “Onun ötesinde ne yaptık? Türkiye’nin her yerinde C20 sınıfı beton kullanılırken, biz Eskişehir’de beton sınıfını C25 olarak kullanılmasını sağladık. Bunu dayattık. Sağ olsun belediyelerimiz de bize yardımcı oldular. Sektörün diğer bileşenleri hazır betoncular da bu konuda üzerine düşeni yaptılar. Eskişehir’de o yıllardan sonra üretilen yapı stokunun deprem performansının ve dayanımının daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

DEPREM MASTIR PLANI ÇIKARILMALI
“Yıllar öncesinde Eskişehir’in deprem mastır planı çıkarılması gerektiğini de gündeme getirmiştik” diyen Gölet, “Deprem sonuçta olacak. Bize düşen temel görev deprem dayanımı yüksek yapı üretmek. Tabi 1970’li yılların başından itibaren özellikle Eskişehir merkezde, ana caddelerinde zemin artı altı veya zemin artı yedi kat olarak yapılan yapılarda ciddi problemler olduğunu düşünüyoruz. Yıllar öncesinde Eskişehir’in deprem mastır planı çıkarılması gerektiğini de gündeme getirmiştik. Ama son geçtiğimiz günlerde üç belediyemizin imzaladığı bir protokol var. Eskişehir’in mevcut yapı stokunu, envanterinin çıkartılması. Bunda da şehrin problemli olan merkezdeki mahallelerine yapılacak bu çalışma. Orada biz bütün tabloyu tüm çıplaklığıyla görmüş olacağız” dedi.

1999 ÖNCESİ BİNALAR SIKINTILI
1999 öncesi yapılan binaların sıkıntılı olduğunu düşündüklerine dikkat çeken Gölet, “1999 yönetmeliğinden önce yapılan yapıların beton dayanımının düşük olması ve donatı anlamında da sıkıntılar olması o yapıların bir şekilde güçlendirilmesini veya yıkılarak yeniden yapılmasını gündeme getiriyor.  Eskişehir halkının bu konuda duyarlı olduğuna inanıyorum. Birçok vatandaş Oda’yı arayarak benim binamı da inceler misiniz diyor. Bu anlamda çok güzel bir yaklaşım. Olumsuzluklar var mı? Var. Özellikle 1999 depremi öncesinde ve 1970’li yılların başında yapılan binalarda sıkıntılarımız var mı? Var. Ama bunu ivedilikle çözeriz. Eskişehir bu birikime sahiptir” diye konuştu.

“İKTİDAR ŞAPKAYI ÖNÜNE KOYMALI”
Merkezi iktidarın TMMOB’a bağlı odaların tüm yetkilerini elinden aldığını hatırlatan Gölet, “Biz TMMOB olarak üzerimize düşeni yaptık her zaman da yaparız. Belediyelerimizin de aynı duyarlılıkta olduğunu biliyorum ama burada merkezi idareye bir görev düşüyor. Son 22 yıldan beri bu ülkeyi yöneten iktidar şapkayı önüne koymak zorunda. Bir hata var. Ama önemli olan hatalardan ders çıkarmaktır. Son 10 yılda merkezi iktidar meslek odalarının kendi meslektaşlarını denetlemesini engellemeye çalıştı ve bunu başardı. Böyle bir anlayış olamaz. Geldiğimiz noktada kaderci bir anlayışı bir tarafa bırakarak bilimi, aklı ve teknolojiyi öne çıkartacak bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Çünkü bugün ki tablodan daha kötü bir tablo olamaz. Herkese başta merkezi iktidar olmak üzere hepimize büyük görevler düşüyor. Bizler sorumluluğumuzun bilincindeyiz bunun gereğini de yaptık, yaparız” ifadelerini kullandı. 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Latife 24 Şubat 2023 07:44

Eskişehir uluönder mah ssk evleri nerdeyse 40 yıllık binalar ve hiç bir çalışma yapılıp projeye dahil edildi bildiğim kadarıyla

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi