Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir'de kredi sırası: Bine yakın...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de kredi sırası: Bine yakın...
A
a

Esnafa para akışının hızlandırılması gerektiğini söyleyen Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, “Esnafımızın işyerini geliştirebilmek için esnaf kefalet kooperatiflerimize çok büyük müracaatları oldu. Şu anda 750-800 esnafımız sıra beklemektedir” dedi.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, 2023’ün ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre kendi dükkanını açan tüccar sayısında yüzde 50 artış olduğunu belirtti. 2023’ün esnaflar için toparlanma yılı olacağına inandıklarını ifade eden Birsen, genç esnafın kendi iş yerini açmakta hevesli olduğunu kaydetti. Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne üye olanların sayısında 2023 yılının ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50 artış olduğunu söyleyen Birsen, “1 Ocak-31 Ocak 2023’te 339 esnaf ve sanatkâr birliğimize kayıt yaptırmış” dedi. Birsen, “Kayıt olanlara baktığımızda daha çok genç kardeşlerimizin esnaf ve sanatkarlığa ve ticaret hayatına başladığını gözlemekteyiz. Baktığımızda elektronik olarak e-ticaret önde geliyor. Kamyonculuk, bakkal bayiler, hizmet sektörü gibi sektörlerde hızlı bir artış gözlemlemekteyiz. 1 Ocak-31 Ocak 2023’te 339 esnaf ve sanatkâr birliğimize kayıt yaptırmış. Bunun yanında 159 kişi çeşitli sebeplerden dolayı işyerini kapatmış veya devretmiş. Dolayısıyla 180 artımız var. Bu da gösteriyor ki geçen yıl aynı ayı değerlendirdiğimizde 2023 yılında gerçekten kendi işyerini açmak isteyen genç esnafımızın işyeri açtığını göstermektedir. 2023 yılı esnaf ve sanatkarlarımızın toparlanma yılı olacağını düşünmekteyiz” diye konuştu.

KOLAYLIK SAĞLANMALI
Kamuya borcunu ödeyen esnafa yüzde 10 indirim uygulanması gerektiğine dikkat çeken Birsen, “Tabi ki yapılandırma ile ilgili 4-5 yıldır yaşanan birtakım problemlerle ilgili devlete, belediyeye olan borçlarımız var. Kamuya olan borçlarımızın yapılandırılması gündemde. Şartları da açıklandı. 48 ay eşit taksitle ödenecek bu da güzel bir imkan ama tabi ki vergisini ve kamuya borçlarını zamanında ödeyen insanlarımızın da ödüllendirilmesi lazım. SGK’da uygulanan yüzde 5 indirimin daha yüzde olarak ve vergiye olan borçlarımızın da ödeyenler için de aynı uygulamayla yüzde 10’a çıkararak ödüllendirilmesi gerekir. Yapılması gereken normal bir davranıştır çok büyük bir istek değildir. Devletimiz tarafından gündeme alınarak zamanında borcunu ödeyenler için de kolaylık sağlanmasını bizde istiyoruz ve destekliyoruz” şeklinde konuştu.

PARA AKIŞI HIZLANDIRILMALI
Şu an 800 esnafın kredi için sırada beklediğini vurgulayan Birsen, “Esnaf sanatkarlarımızın krediye ulaşabilmesi için birtakım girişimlerimiz olmuştu. Daha önce limitlerimiz 350 bin TL’ydi, 500 bine çıkarıldı. Cumhurbaşkanımızın 100 milyar esnaf ve sanatkâr limitini de 150 milyara çıkartmıştı. Esnafımız tabi düşük faizli krediyi alabilmek, işyerini geliştirebilmek için esnaf kefalet kooperatiflerimize çok büyük müracaatlar oldu. Şu anda 750-800 esnafımız sıra beklemektedir. Para akışının biraz daha hızlandırılarak bu sıranın mutlaka eritilmesi ve esnafın kredi talebinin ivedilikle cevap verilmesini bekliyoruz. Bu konudaki çalışmalarında hızla yapılıp yetkililerden bu konunun çözülmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi