Eskişehir'de kırsalın kaderi değişiyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de kırsalın kaderi değişiyor
A
a

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile kırsalda kaderine terk edilen ipek böcekçiliği yeniden can buldu. 2017 yılında 70 bin, 2018 yılında ise 90 bin dut fidanını çiftçiyle buluşturan proje sonrası üreticiler kendi dut bahçelerini tekrar açmaya başladı

Sütiş Eskişehir
2018 yılında Eskişehir merkez ve ilçelerinde üreticiler tarafından oluşturulan ‘Kapama Dut Bahçelerinin’ sayısı 20’yi geçti. Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile bu sayının önümüzdeki yıllarda daha da artması ve ipek böcekçiliğinin Eskişehir’de yeniden önemli bir gelir kaynağı olması bekleniyor. 2 yılda 160 bin dut fidanını üreticilere ücretsiz veren Büyükşehir Belediyesi, 2019 yılında da üreticiyi bu alanda desteklemeye devam ediyor. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi ile verdikleri destek sonrası üreticilerin kendi dut bahçelerini açmaya başladığını belirten Başkan Büyükerşen “Şehrimizin önemli ancak kaybolmak üzere olan değerlerinden biri ipek böcekçiliğinin, zor günlerden geçen üreticimize ek gelir sağlayacağına inanarak 2 yılda 160 bin dut fidanını üreticimize dağıttık. Bugün ise Sivrihisar, Sarıcakaya, Mihalıççık ve Tepebaşı’nda üreticilerimizin kendi dut bahçelerini oluşturduğunu ve projemizin karşılık bulduğunu büyük bir mutlulukla görüyoruz. Çandır, Biçer, Mayıslar, Mollaoğlu Mahallelerimizde üreticimiz kendi bahçelerinde bu işi gelir kapısı haline getirmeye başladı. İki yıl içerisinde bizlerde onlara hem dut fidanı desteği sağlayarak, hem de ziraat mühendislerimiz aracılığıyla ücretsiz danışmanlık vererek üretimi arttırmalarına yardımcı oluyoruz. Bu yıl üreticilerimizin oluşturdukları bahçe sayısı 20’yi buldu. İnanıyorum ki bu bahçelerimizin sayısı her geçen yıl artacak ve Eskişehir bu alanda da Türkiye’de örnek üreten bir kent olacaktır” dedi. 

“BU PROJE İÇİN KÖYÜME GERİ DÖNDÜM”
İpek Böcekçiliği Projesi için kent merkezinden Sivrihisar’a geri döndüğünü belirten genç üreticilerden Çağrı Orhan “Kent merkezinde çalışan biri olarak bu proje için köyüme geri döndüm. Unutulmaya yüz tutmuş bu gibi projeler kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızı tekrar ayağa kaldıracaktır” dedi. Çandır Mahallesi’nden Okan Sagun ise “Yaklaşık 5 yıldır, koza üretmek ve kendime kısa sürede ekstra gelir sağmak amacıyla bu işi araştırıyordum. Arazi satın aldım, etrafını çitle çevirdim, sondaj yaptım, ancak dut fidanı bulamadım. Bulduğum fidanlar ya çok pahalı ya da istediğim kalitede değildi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin üreticiye fidan desteği sağladığını duyunca dünyalar benim oldu” ifadelerini kullandı. 

Kırsala katkı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi oluşabilecek yangın olaylarına ilk müdahalenin gecikmeden yapılabilmesi için kırsal mahallelere yangın söndürme tankerleri teslim etmeye devam ediyor

Son olarak Başkan Büyükerşen’in de katıldığı tören ile 14 kırsal mahalle muhtarına yangın söndürme tankerleri teslim edildi.  Başkan Büyükerşen’in de katıldığı tören ile Alpu’da Bahçecik, Bügdüz ve Çerkez Çukurhisar’da, Beylikova’da Yukarı İğde Ağacı ve Halilbağı’nda, Çifteler’de Dikmen ve Eminekin’de, Mahmudiye’de Türkmenmecidiye ve Yeşilyurt’ta, Odunpazarı’nda Harmandalı ve Kargın’da, Seyitgazi’de Kümbet ve Bardakçı’da, Sivrihsisar’da da İlören Mahalleleri’ne  yangın söndürme tankerleri teslim edildi. Teslim töreninde İtfaiye Dairesi Başkanlığı’na davet edilen mahalle muhtarları ve temsilcilerine yangınlara doğru müdahale konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

 
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi