Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir'de iç karartan tablo...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de iç karartan tablo...
A
a

Eskişehir'de pandemi sebebiyle işleri durgunlaşan esnaf, dükkân kirasını ödemekte zorlanmaya başladı

Sütiş Eskişehir
Eskişehir'de pandemi sebebiyle işleri durgunlaşan esnaf, dükkân kirasını ödemekte zorlanmaya başladı. Kirasını ödeyemeyen esnafın bir bir kepenk indirdiğini anlatan Miraç Kırçalı, “Yakında Eskişehir’de birçok dükkân kapanacak. Çünkü insanlar kiralarını çıkartamıyorlar. İki ay biz de ödeyemedik kiramızı” dedi.
Pandemi sebebiyle işlerinde eskisi kadar hareketlilik olmayan esnaf, kepenk kapatmayı düşünmeye başladı. Çarşının kalabalık olmasına rağmen alışveriş yapanın az olduğunu anlatan İsmet İnönü ve İki Eylül Caddesi’ndeki esnaf, “Gelir olmayınca, esnaf kirasını, masrafını çıkartamıyor. Bu yüzden de kapatmayı çözüm olarak görüyor” dedi.

“İKİ AY KİRA ÖDEYEMEDİM”
Son dönemde esnafın durumunun iyi olmadığını belirten Miraç Kırçalı, “Son dönemlerde esnafın durumu iyi değil. Yakında Eskişehir’de birçok dükkân kapanacak. Çünkü insanlar kiralarını çıkartamıyorlar. Pandemiden dolayı iş olmuyor. Çoğu kişi vergisini ödeyemiyor. Elaman çıkartmaya başladılar. Devlet buna bir çözüm bulmalı. Devlet en azından kira konusunda üç dört ay esnafa destek olmalı. Bir kredi verildi ama o bizim gibi cadde esnafına bir ay yetti. Çözüm bulunmazsa yakında biz de kapatacağız. İki ay biz de ödeyemedik kiramızı. Bankadan kredi çektik kira ödemek için. Esnafın hali iyi değil” diye konuştu.

GELİR YOK GİDER FAZLA
İşlerin çok düştüğünü söyleyen Gamze Nur Kıraçel, “İşler çok düştü. Sadece biz de değil esnafın tamamı böyle. Giren müşteri sorup geri çıkıyor. Denemiyor bile. Satış olmadığı için gelir olmuyor. Gelir yok ama gider fazla. Bu yüzden kapanıyor dükkânlar. Çok doğal kapanması da. Esnaf kan ağlıyor diyebiliriz. İnsanlar kiralarını ödemekte zorlanıyor” şeklinde konuştu.

FATURALAR DAĞ GİBİ
Esnafın kirasını ödeyemediği için kapatmak zorunda kaldığını anlatan Koray Ağır, “Pandemi yüzünden geçen seneki işlerin yüzde 40’ındayız. Eğer bir sene daha bu şekilde devam ederse birçok esnaf için her şey çok kötü olacak. Kırmızı alarm veriyor esnaf. Pek çok dükkân sahibi faturasını ödemekte zorlanıyor. Devlet keşke bir süre esnafın faturasını, kirasını erteleseydi. Sonra alınmaya devam etseydi. Esnaf masraflarını karşılayamadığı için zaten kapatıyor. İş yok ama faturalar dağ gibi önünüzde” ifadelerini kullandı.

HANGİ BİRİNİ ÖDEYECEĞİZ
Vaka sayıları arttıkça işlerinin düştüğüne dikkat çeken Akın Yüksel,İşlerimiz çok durgun. Vaka sayıları arttıkça bizim işler düşüyor. Bayram öncesi bir hareketlenme oldu sadece. Üniversiteler, okullar açılmıyor. Bu da etkiledi. Geçen seneye oranla üçte bir oranla gidiyoruz. Mart, nisan, mayıs ödemelerimiz bu ay. Hangi birini ödeyeceğiz bilmiyorum. Kira konusuna devlet el atmalı bence. Ev sahibi de dükkân işleten de haklı. Keşke devlet stopajı hiç almasaydı. Kiranın dörtte birini devlete ödüyoruz biz. Esnafın vergisi birikti. Yapılandırma bekliyoruz. Yapılandır yapılandır hangi birini ödeyeceğiz. Bakın dükkânlar devren kiralık ya da satılık hep. Bu ekonominin bittiğini gösteriyor” dedi.

 
Kaynak : MELTEM KARAKAŞ KAYA
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
ferit yurt 16 Eylül 2020 10:19

reis halleder biraz daha sıkın dişinizi

2 1 Cevap Yaz
Mustafa ali 15 Eylül 2020 21:53

Hep kendileri açısından bakıyosr bu esnaf kesimi ben kendimi bildim bilelli bu esnaf hep ağlamada herkes gelirine göre hareket ediyor sizse yüzde yüz iki yüz karlardan aşağılara inin

2 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi