Eskişehir'de görkemli açılış

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de görkemli açılış
A
a

ETO TÜYAP Fuar Merkezi ve Vehbi Koç Kongre Merkezi ile Eskişehir Kitap Fuarı'nın açılışı dolayısıyla görkemli bir tören düzenlendi

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir Ticaret Odası (ETO) - TÜYAP Fuar Merkezi ve Vehbi Koç Kongre Merkezi törenle açıldı.


 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Fuar Kongre Merkezinin kamu-özel sektör iş birliğinin çok somut bir örneği olduğunu belirterek, "Kamu tarafı olarak bakanlığımıza bağlı Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı aracılığıyla 10 milyon liralık hibe desteğinde bulunduk. Bu desteklerimizdeki amacımız yurdumuzun dört bir yanındaki potansiyeli harekete geçirerek, bölgesel kalkınmayı sürdürülebilir kılmak." dedi.

Varank, ETO TÜYAP Fuar Merkezi ve Vehbi Koç Kongre Merkezi ile Eskişehir Kitap Fuarı'nın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Eskişehir'in 50 yıllık rüyasını gerçeğe dönüştürmek için bir arada bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Kentin geniş kapsamlı ilk fuar ve kongre merkezini hizmete sunmanın sevincini yaşadıklarını söyleyen Varank, şöyle devam etti:

"Coğrafi açıdan ülkenin kavşak noktası olan Eskişehir, tarihsel anlamda da kültür ve eğitimde dünyanın kavşak noktalarından biridir. Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Şeyh Edebali, Aziz Mahmud Hüdayi gibi ilim ve gönül erleri bu topraklarda yetişti. Şeyh Edebali'nin saçtığı tohum Osmanlı gibi bir cihan devletine dönüşüp, asırlarca hüküm sürdü. Yunus Emre'nin hikmetli sözleri, Nasreddin Hoca'nın bilgeliği sınırları ve asırları aşıp tüm dünyada karşılık buldu. Eskişehir'in birikimi ve kültür zenginliğiyle gurur duyuyoruz. İşte bu şehrin tarihi misyonuna uygun olarak 2013 yılında Eskişehir'i Türk dünyası kültür başkenti ilan ettik. Bu süreçte kente kalıcı eserler bıraktık. Tarihi eserlerin restore edilmesi, gençlik merkezleri, parklar, bilim kültür ve sanat merkezi gibi pek çok nitelikli hizmeti ve eseri Eskişehir'e kazandırdık. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini verdiği Eskişehir'i 2019 Türk dünyası eğitim başkenti ilan ettik. Bu süreci yürüten Nabi Avcı'nın da mütevelli heyeti başkanlığını yürüttüğü Türk Dünyası Vakfının 2013 yılındaki başarılarını 2019'da da katlayarak taşıyacağından şüphemiz yok. Nitelikli eğitim altyapısı ve öğrenci nüfusuyla Eskişehir eğitimin başkenti olma unvanını fazlasıyla hak ediyor."

Varank, geçen yıl şehre 3. üniversite olarak EskişehirTeknik Üniversitesini kazandırdıklarına işaret ederek, "2019 Türk dünyası eğitim başkenti Eskişehir'e bugün açılışını yaptığımız böylesine güzel fuar ve kongre merkezinin çok yakıştığını vurgulamak istiyorum. Açılışın bir kitap fuarı vesilesiyle olması da ayrıca anlamlı." diye konuştu.

"Bu merkez Eskişehir ekonomisine önemli katkılar sağlayacak"

Bu merkezin Eskişehir ekonomisine hizmet sektörü başta olmak üzere önemli katkılar sağlayacağını belirten Varank, şunları söyledi:

"Burası kamu-özel sektör iş birliğinin çok somut bir örneği. Kamu tarafı olarak bakanlığımıza bağlı Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı aracılığıyla 10 milyon liralık hibe desteğinde bulunduk. Bu desteklerimizdeki amacımız yurdumuzun dört bir yanındaki potansiyeli harekete geçirerek, bölgesel kalkınmayı sürdürülebilir kılmak. Yine özel sektör ayağında Koç Holding kongre merkezinin isim hakkını 20 yıllığına devralarak bu yerleşkeye önemli maddi katkı sundu. Benzer şekilde TÜYAP da fuar merkezini 10 yıllığına kiraladı. EskişehirTicaret Odamız da başından beri bu süreci sahiplenerek fedakarca çalıştı. Burada sadece bir binanın açılışını yapmıyoruz. Kenti önümüzdeki dönemlerde farklı bir cazibe merkezi haline getirerek markalaşmasına katkıda bulunacak önemli bir adımı atıyoruz. Fuar ve kongre turizmi denildiğinde artık akla Eskişehir'in gelmesini istiyoruz."

Bakan Varank, yerleşkede bulunan fuar merkezinin katılımcılara ilham vereceğini ve yeni fikirleri yeşertecek birbirinden farklı organizasyonlara ev sahipliği yapacağını dile getirerek, "Yine adını rahmetli Vehbi Koçt'an alan kongre merkezinin bilime, yenilikçiliğe, kültür ve sanata önemli katkılarda bulunmasını ümit ediyorum. Hem ekonomik hem sosyal faydalar sağlayacak bu merkez rekabetçi gücü daha da artıracak, sektörel ihtisaslaşmayı teşvik edecek." ifadesini kullandı.

"Bu merkez 50 yıllık bir özlem"

Söz konusu merkezin 50 yıllık bir özlemi ifade ettiğini, buna kavuşulmasının bir tesadüf olmadığını aktaran Varank, şunları kaydetti:

"Yunus Emre'nin 'Ben gelmedim davi için, benim işim sevi için, gönüller dost evi için, gönüller yapmaya geldim.' dediği gibi biz de Yunus Emre'den aldığımız ilhamla işe koyulduk. 'Hiçbir ideoloji ve siyasi çekişme gözetmeksizin işimiz gönül kazanmak.' dedik ve son 16 yılda Eskişehir'e 21 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Bu hizmetlerin en büyük şahitleri siz Eskişehirlilerdir. Bu program için saat 08.40'ta Ankara'dan YHT'ye bindim. Bu programdan sonra tekrar trenle Ankara'daki başka programa gideceğiz. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Bey ile trenle beraber geldim. Kendisi de bu trenin faydalı olduğunu, Eskişehir'e katkılarını takdir etti. Ben de kendisine teşekkür ettim. Şehri İstanbul, Ankara ve Konya'ya bağlayan YHT kenti adeta cazibe merkezi haline getirdi. Ulaştırmanın yanında sağlık, eğitim, tarım ve sanayide birçok değişim ve dönüşümü Eskişehirbizim zamanımızda yaşadı."

Bakan Varank, fuar ve kongre merkezinin karşısındaki Şehir Hastanesinin hasta kabulüne başladığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"O da şehre büyük katkılar sağlayacak diye umuyorum. İlimiz yatırım teşviklerinden etkin bir şekilde faydalandı. Farklı sektörlerde düzenlenen 466 teşvik belgesiyle 9,3 milyar liralık sabit sermaye yatırımını destekledik. Yine bu yatırımlar sayesinde 15 bin 163 kişiye yeni iş imkanları oluşturduk. Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesinde bugün 125 firma faaliyet gösteriyor. Bakanlığımız bu bölgeye 13,5 milyon liralık ödenek aktardı. Geldiğimiz noktada 320 milyon dolarlık ihracat yapan bir tekno parktan bahsedebiliriz. Yine ilimizde bakanlık desteklerinden faydalanan 19 Ar-Ge merkezi bulunuyor. Bu merkezler hem katma değer üretip hem de nitelikli istihdama katkı açısından Eskişehir ve çevre illerin yeni bir ekosistemine büyük katkı sağlamaktadır. Sporda Eskişehir'e kazandırdığımız 33 bin kişilik muhteşem stat hepinizin malumu."

Eski stadın yerine Millet Bahçesi yaptıklarını belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Millet Bahçesi'nin altını da otopark olarak değerlendiriyoruz. Böylece şehrimizde ciddi bir hal alan otopark sorununda da diğer birçok soruna olduğu gibi biz çözüm bulacağız. Fuar ve kongre merkezi, yapılan tüm bu eserlerin eğitim, kültür, sağlık ve ulaştırmada güçlendirilen altyapının sonucu olarak bugün Eskişehir'e kazandırılıyor. Eskişehirher şeyin en iyisini ve en güzelini hak ediyor. Bu fuar ve kongre merkezinin de Eskişehir'in şanına yakışır bir eser olduğunu mutlulukla ifade etmek isterim. Katkısı olanlara şükranlarımı sunuyorum. Kitap fuarının da verimli geçmesini diliyorum." dedi.

"Büyük katkılar sağlayacak"

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katıldığı törende yaptığı konuşmada, gerek Kongre Merkezi'nin gerekse Fuar Merkezi'nin Eskişehir'in kültür ve sanatı başta olmak üzere ekonomisine de büyük katkılar sağlayacağını belirterek, kentin yakın gelecekte fuar ve kongre turizmi için en önemli destinasyonlardan biri olacağını söyledi.
Medeniyetlerin edebiyat, kültür ve sanat adına ortaya koydukları değerleri sonraki nesillere yazı ve kitaplarla intikal ettirdiğini ifade eden Çakacak, şöyle konuştu:
"Yaptığımız ve ortaya koyduğumuz çalışmaların kaybolmaması ve onların yeni nesillerle buluşması için teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin tüm bunların kaydı gerekiyor. İşte bu kayıt kitaplardır, basılı eserlerdir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi okullarımızda, evlerimizde ve her yerde kitap okumaya teşvik ediyoruz. Ülkemizde son yıllarda okuma anlamında çok ciddi gelişmeler olduğunu görüyoruz ve bunun daha da gelişmesi için gayret gösteriyoruz. Bizler ilk emri 'oku' olan bir inancın, ilim temeli üzerine büyük medeniyetler kurmuş bir milletin temsilcileri olarak kitaplara gereken değeri ve özeni göstermeli, geleceğimizin en büyük teminatı olan çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığını kazandırmalıyız. Kitaba dokunmaktan ve kitabı okumaktan, açıkçası kitap kokusundan zevk alan çocuklar yetiştirmeliyiz. Kongre merkezinin, fuar merkezinin ve bu yıl ilki yapılan Eskişehir Kitap Fuarı'nın açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

"Vehbi Koç Kongre Merkezi Eskişehir'e duyduğumuz gönül bağının sembolü"  

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu da ETO-TÜYAP Fuar Merkezi ve Vehbi Koç Kongre Merkezi'nin Eskişehir ekonomisine önemli katkılar sunacak bir mekan olacağını bildirdi.
Eskişehir'in Koç Holding için de önemli kentlerden biri olduğunu anlatan Çakıroğlu, şunları söyledi:
"Kente 1974 yılında kurduğumuzu Arçelik Buzdolabı Fabrikamız ve yanındaki kompresör fabrikamız yıllık 4 milyon adetlik kapasiteyle Avrupa'nın en büyük buzdolabı fabrikası. Üretimimizin yüzde 60'ından fazlasını ihraç ediyoruz. 1986 yılında üretime başlayan İnönü ilçesindeki Ford Otosan Fabrikamız yıllık 14 bin kamyon, 75 bin motor ve 140 bin aktarma organı kapasitesine sahip. Burada ürettiğimiz kamyonlar, transit minibüslerimizin içine koyduğumuz motorlar ve aktarma organları dünyanın pek çok pazarına ihraç ediliyor. Eskişehir'deki toplam çalışan sayımız 5 bin 300'dür. Bugün açılışını yaptığımız Vehbi Koç Kongre Merkezi de Eskişehir'e duyduğumuz güçlü gönül bağının bir sembolüdür."
Çakıroğlu, Vehbi Koç'un "Ülkem varsa ben de varım, demokrasi varsa hepimiz varız." sözünü anımsatarak, şöyle devam etti:
"Kuruluşumuzdan beri ülkemizi ekonomik ve toplumsal kalkınmasına katkı sağlıyoruz. Ülkemizin potansiyeline inanıyoruz. Bu güvenle geçtiğimiz 5 yılda 35 milyar lira yatırım yaptık. Buna ilave olarak 2018 yılının ilk 9 aylık döneminde de 6,5 milyar liralık yatırım gerçekleştirdik. Şirketlerimiz ülkemiz ihracatının yüzde 10'unu gerçekleştiriyor. Buzdolabı ve İnönü Ford Otosan fabrikalarımız da bu ihracata önemli katkı sağlıyor. Son 10 yılda 7 milyar liranın üzerinde Ar-Ge yatırımı gerçekleştirdik. Türkiye'de en fazla Ar-Ge yatırımı yapan özel sektör grubuyuz. ETO-TÜYAP Fuar Merkezi ve Vehbi Koç Kongre Merkezi'nin Eskişehir'in kültür, sanayi ve ticaret alanlarındaki üstünlüklerinin dünyaya duyurulması ve daha ileriye taşınması için önemli bir fırsat yaratacaktır." 

"Bünyemizdeki 8'inci fuar merkezi"

TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ Genel Müdürü Cihat Algöz ise bugün Eskişehir Kitap Fuarı ile açılışı gerçekleştirilen Eskişehir Ticaret Odası (ETO)-TÜYAP Fuar Merkezi'nin bünyelerindeki 8'inci fuar merkezi olduğunu belirterek, Eskişehir'in uluslararası arz ve talebin buluşma noktasına haline gelmesi için bütün güçleriyle çalışacaklarını vurguladı.
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de üyesi oldukları Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin verilerine göre Türkiye'nin kitap yayınlamada dünya 6'ncılığına yükseldiğini belirterek, bu sıralamada Türk bağımsız yayıncılığının büyük desteği olduğunu bildirdi.
ETO Başkanı Metin Güler ise 50 yıllık bir hayali gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Açılışa, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Nabi Avcı ve Emine Nur Günay, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Koç Holding Yönetim Kurulu Şeref Başkanı Rahmi Koç ve diğer ilgililer ile davetliler katıldı.
Açılışın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve beraberindekiler, ETO-TÜYAP Fuar Merkezi'ndeki Eskişehir Kitap Fuarı'nı gezdi.
Toplam 177 yayınevinin katılımıyla hazırlanan Eskişehir Kitap Fuarı panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 50 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Kitap fuarı, her gün saat 10.00-19.30'da, kapanış günü olan 16 Aralık'ta ise 19.00'a kadar ziyaret edilebilecek.




VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Doğa Sever 11 Aralık 2018 17:45

Darısı ; Bekleyen (Kıılinler gibi)projelerin başına!

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi