Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir'de flaş açıklama: Yoga yasak değil!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de flaş açıklama: Yoga yasak değil!
A
a

Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Dede Korkut Parkı’nda yaşanan yoga engeli konusunda Eskişehir'de açıklamalarda bulundu. Avcı, “Dede Korkut Parkı’nda ve Millet Bahçesi’nde rahatlıkla yaygılarını yayabilirsin, çimlerin üzerine oturabilirsiniz, yoga yapabilirsiniz. Bunlar burada yasak değil” dedi

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Dede Korkut Parkı’nda CİMER’e şikayet edildikleri gerekçesiyle bir grubun yoga yapması engellenmiş, konu ülke gündemine taşınmıştı. Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, konuyla ilgili Dede Korkut Parkı’nda açıklamalarda bulundu. Siyasi kimliğiyle değil Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı olarak konuştuğunu vurgulayan Avcı, “Bu Dede Korkut Parkı Eskişehir’deki bütün diğer parklardan farklı olarak açık bir park. Bunun duvarı yok. Buraya dört köşeden insanlar rahatlıkla ulaşabilsinler diye duvarsız açık bir park. Burası her yaştan her cinsten Eskişehirli veya misafir vatandaşlarımızın rahatça gelip dinlenebildiği, spor yapabildiği bir alan. Dolayısıyla bütün bu tür kamusal alanlar için geçerli olan kuralların bazıları burada da geçerli ama buranın bir farkı var; burası gerçekten Eskişehir’in en özgür parkı. Burada fiziki mekan sınırlaması da yok, ulaşım bakımından, erişim bakımında. Ayrıca etkinlikler bakımından da herhangi bir sınırlama yok. Burada herkes istediği gibi istediği zaman spor yapabilir, dinlenebilir, başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde müzik dinleyebilir, yoga yapabilir, doğum günü partisi yapabilir. Her türlü etkinlik burada serbesttir. Herhangi bir yasak bugüne kadar olmadı, bundan sonra da olmayacak. Sosyal medyada özellikle Eskişehir’de yoga yasaklandı türünden başlatılan, biraz da doğrusu sistematik bir dezenformasyon kampanyası olduğu izlenimini uyandıran dezenformasyona itibar edilmemesi için gerçekleri sizinle paylaşmak için bu basın açıklamasını yapıyoruz. Burada sadece bireysel olarak değil kurumsal olarak da her türlü faaliyet yürütülüyor, yürütülebilir. İster kamu kuruluşları olsun, ister sivil toplum kuruluşları olsun, ister ticari müesseseler olsun, organize çalışmalar yapmak istedikleri takdirde herhangi bir başka kamuya açık alanda olduğu gibi burada da bazı kurallara uyması gerekiyor. Tüzel kişilerin yani kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, ticari kuruluşlar burada bir faaliyet gerçekleştirmek isterlerse bize bilgi vermek ve hatta izin almak zorundalar” ifadelerini kullandı.

YASAK BÜYÜKŞEHİR’İN PARKLARINDA
Geçmişten günümüze Dede Korkut Parkı’nda yapılan etkinlikleri aktaran Avcı, nadir de olsa izin verilmeyen etkinlikleri de açıkladı. Avcı, siyasi parti ayırt etmeksizin bir tutum sergilendiğini, AK Parti’nin de parkta yapmak istediği bazı etkinliklere izin verilmediğini vurguladı. İsteyen kişilerin bireysel olarak küçük gruplar halinde parkta yoga yapabileceğini belirten Avcı, “Bir de yüksek volümlü müzik kullanılmasını uygun görmüyoruz. Onlar da uyuyorlar, bugüne kadar zorluk çıkaran kimse olmadı. Yoga yapmak isteyen insanlar niye Dede Korkut Parkı’nı tercih ediyorlar? Çünkü Eskişehir’de Dede Korkut Parkı dışında bu nitelikte yoga yapabilecekleri başka bir yer yok. Yasak. Başka yerlerde yasak. Nerede yasak? Büyükşehir Belediyesi’nin Kent Parkı’nda ve Bilim Sanat Parkı’nda sadece yoga yapmak değil başka şeyler de yasak. Burada serbest olan bazı şeyler oralarda yasak. Eğer illa bir yasak uygulaması görmek isteyenler varsa onlara şimdi adresi söylüyorum; mesela Kent Park’ın girişinde bir duyuru var. Kent Park’ta piknik yapmak yasak, kabuklu yemiş yemek yasak, bisikletle girmek yasak, evcil hayvan gezdirmek yasak, bizim Millet Bahçesi’nde de Dede Korkut Parkı’nda da evcil hayvan gezdirmek yasak değil. Piknik yapmak yasak değil. Bisikletle gezmek yasak değil. Çim üzerine örtü sermek yasak, nerede? Kent Park’ta ve Bilim Sanat Parkı’nda. Özellikle yoga ile ilgilenen arkadaşlar için önemli bir yasak çünkü çim üzerine örtü sermek şu maya geliyor; mat zorunlu yoga yapanlar için, yaygı yaymaları gerekiyor. Bu parklarda bu yaygıyı yaymaları yasak, bugüne kadar yasak, yarın değişecek diye ümit ediyorum” şeklinde konuştu.

DEDİKODULARIN FAYDASI OLDU
“Bütün bu dedikoduların, bu dezenformasyonun bir faydası da oldu” diyen Avcı, “Şimdi Büyükşehir Belediyesi 6 Haziran’da sportif faaliyetler başlatıyor parklarda. Herhalde oralarda da artık yaygı yaymak, yani yoga yapanların mat koymalarına izin verilecek ki oralarda da yoga yapılabilsin. O yasak buranın değil oraların yasağıydı. 6’sından veya yarından itibaren kalkarsa bu da yine Eskişehir’e bir hizmetimiz olarak doğrusu bizi sevindirir. Bakın bir yasak daha var; kamp sandalyesi kullanmak yasak Büyükşehir Belediyesi’nin Kent Parkı’nda ve Bilim Sanat Parkı’nda. Altına da lütfen oturma banklarını kullanınız yazıyor. Yani nereye oturacağına varana kadar tarif ediliyor. Dede Korkut Parkı’nda ve Millet Bahçesi’nde rahatlıkla yaygılarını yayabilirsin, çimlerin üzerine oturabilirsiniz, yoga yapabilirsiniz. Bunlar burada yasak değil” dedi.

BİZCE SORUN YOK DEMİŞİZ
Olayın görüntülerinde güvenlik görevlisinin CİMER’e şikayet edildiğini söylediği hatırlatılan Avcı, “CİMER’e bir vatandaş şikayet dilekçesi yazmış. Bu şikayet dilekçesini CİMER ilgili kurum olarak Valiliğe göndermiş. Valilik de bize göndermiş. Biz de oraya ‘Bizce bir sorun yok’ diye cevap vermişiz. Yani ne Valiliğin bir yasaklama talebi veya kararı var, ne Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti’nin böyle bir kararı var, ne buradaki çalışan arkadaşlarımızın böyle bir beyanı var. Sadece o gün burada çalışan bir arkadaşımız burada CİMER’e şikayet var diye söylendiği için kendisine o herhalde yanlış anlamış. Çimlere basmak… Katiyen öyle bir şeyimiz yok. Bu yanlış bir bilgilendirme. Ama bu konuşma görüntülenmiş kamerayla. Belli bir ön hazırlıkla gelinmiş. Burada bir yasak olduğuna dair bir senaryo oluşturulmak istenmiş. Bu senaryonun gereği olarak bir çekim yapılmış ama şimdi ben Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı olarak size diyorum ki çimlere basmak da yasak değil, yoga yapmamak da yasak değil” yanıtını verdi.

MÜSAADE EDİLMEZSE BURAYA BEKLERİZ
Avcı, “Bu dezenformasyon bir hayra da vesile oldu. Şimdi diğer parklarda da inşallah Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı parklarda da insanlar yoga yapabilecekler. Kamp sandalyelerine herhalde oturmalarına müsaade edilecek. Edilmezse yine buraya bekleriz. Burada bunların hepsi serbest. Eskişehirliler rahat olsunlar, öyle bir yasak söz konusu burada değil. Yasağı arıyorsanız başka yere bakacaksınız. Bize şöyle bir şikayet var; çok kalabalık yürürken zorlanıyoruz, spor yapma konusunda biraz sıkıntılarımız oluyor. Başka yerlerde yasak olan şey burada serbest olduğu için hem Dede Korkut’a hem Millet Bahçesi’ne çok talep var. Ben o yüzden Büyükşehir’in kararını sürekli vurguluyorum. Eğer öyle bir şey yaparsa inşallah bizi de rahatlatır. Biz de buradaki talebi makul seviyeye düşürmüş oluruz. İnşallah onu da bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

DESTEK OLURUZ
Konuyla ilgili Vali Erol Ayyıldız ile görüşüp görüşmediği sorulan Avcı, “Valimizle görüştüm. Ne Sayın Valinin böyle bir talimatı var, ne ona gelen böyle bir, CİMER bu tür şikayetleri hangi kurum olursa Valiliğe gönderir. Valilik de ilgili kuruma gönderir. Burayla ilgili bir şikayet olduğu için bize göndermiş. Biz de sorun yok demişiz” yanıtını verdi. Avcı son olarak, “Hemen ileride Büyükşehir Belediyesi’ne ait, Dede Korkut Parkı’na bitişik ama Dede Korkut Parkı’nın bir parçası değil, Büyükşehir Belediyesi’nin 3 buçuk dönümlük bir parkı var. Eğer Büyükşehir hakikaten kendi yönetiminde olan parklarda bu tür şeylere izin verecekse bundan sonra orayı da kullanabilir. Hatta isterse aradaki şeyi açarız biz de onlara destek oluruz. Yoga kalabalıkta sağlıklı yürüyecek bir şey değil. Onlara özel bir mekan tahsis etmek bizim de arzu ettiğimiz bir şey. Büyükşehir orayı düzenlerse biz de destek oluruz. Burada yasak yok” şeklinde konuştu.

 
Kaynak : Hilal Köver - Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Aslı 31 Mayıs 2022 12:51

Tamamen bakana katılıyorum. Büyükşehirin parklarında da yasaklar kalksın. Hani yasaklamalar yoktu özgürdük

5 3 Cevap Yaz
Ersin 31 Mayıs 2022 12:21

Madem dede korkuta yasak yok o zaman mangal ve hamakla çekirdekle geliyorum

11 4 Cevap Yaz
Hong Kong 31 Mayıs 2022 12:18

Peki yasak diyenler bu dedikodu yayanlar sizin görevliniz mi değil mi ?

3 7 Cevap Yaz
Gorevliler ? 31 Mayıs 2022 12:15

Peki o zaman, görevli adı altında bu insanlara CİMER kararı var  yoga yasak diye tepelerine dikilen insanlar kimlerdir ? Emniyet öyleyse bu iki görevliyi neden araştırmıyor ? Bunlar görevli değilse provokatörlerdir. Görevliler ise akıl hocaları kim?

3 8 Cevap Yaz
Ahmet Kurt 31 Mayıs 2022 12:07

Evet belediye parklarında yasak var ama kimseyi yassah hemşerim diye Cimerin verdiği yetkiye dayanarak darlamıyorlardır

4 5 Cevap Yaz
Özer 31 Mayıs 2022 11:56

Geri vites güzel lakin Büyükşehir parklarında yasak var demek yaptığınız yanlışı aklamıyor. Belediye parklara tabi ki kural koyacak. Yoksa parklar kuruyemiş kabuğu ve meşrubat şişelerinden geçilmez. Medeniyetten nasibini alamamış hanzo çok

3 9 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi