Eskişehir'de fabrikalar işçi bulamıyor!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de fabrikalar işçi bulamıyor!
A
a

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde bulunan çoğu firmanın, özellikle pandemi sonrasında üretim yaptıkları fabrikalarında işçi bulma sıkıntısı çektiği, patronların işçi beklediği belirtiliyor

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Eskişehir haberi: Tüm dünyayı yakından etkileyen Korona virüs (Covid-19) sürecinde sanayiciler de bir çok zorluk yaşadı. Fakat normalleşme sürecinin başlaması ve çarkların adeta yeniden dönmeye başlaması ile birlikte fabrikalar çalıştıracak işçi bulma konusunda zorluklar çekiyor. Üretimlerini hızlandırmak isteyen firma sahipleri, istihdam oranını arttırmak istese de elaman bulamıyor. Firmalar, fabrikalarında çalışan işçilerle maksimum verimi almak istese de, ellerinde bulunan elemanların yetmemesi sebebiyle, gerekli üretimi yapamıyorlar. Yeterli işçi bulunması durumunda ise üretimin daha da artacağı, ekonomiye daha fazla katkı sağlanacağı belirtiliyor.

 

“Eskişehir'de işçi bulmakla ilgili ciddi sıkıntılar mevcut”

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir'de çalışan bulma konusunda ciddi sıkıntıların olduğunu söyleyerek, “Şu anda işten çıkartma yasağı var ve doğal olarak insanların önemli bir kısmı bu kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyor, ama işçi de çıkartamıyor. Bu sebepten dolayı fazla elamanı ya da işçisi varsa da kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyor. Böyle olunca zaten işsizlik oranları 12,8 seviyesinde. Yeni eleman istihdama katılım oranları Türkiye'de her geçen gün daha da düşüyor. Her ne kadar genç işsizlik oranı yüksek olsa da, istihdama katılma oranı çok düşük. Bu anlamda Eskişehir'de işçi bulmak ile ilgili ciddi sıkıntılar mevcut” diye konuştu.

“Şu an insanları istihdam etmek için her türlü yola başvuruyoruz ama ne yazık ki bir sonuca ulaşamadık”

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir firma sahibi Sayat Çakır, kendileri dahil birçok fabrikanın personel bulma konusunda sıkıntı çektiğini ifade etti. İstihdam için her türlü yola başvurduklarını ifade eden firma sahibi Sayat Çakır, “Şu an mevcut durumda zorluk yaşanıyor açıkçası. Personel bulabileceğimiz kaynaklarda şu an bir kısıt var. Galiba bu hem insanların pandemi dolayısıyla çekincelerinden kaynaklı. Ama genel olarak baktığımızda ciddi bir sıkıntı görüyoruz. Personel bulamıyoruz. İlanlarımızı veriyoruz. İnternet ortamında da bunu desteklemeye çalışıyoruz. İş-Kur tarafı zaten pandemi dolayısıyla kapandı. Toplu görüşme şu anda yapma şansınız da yok. Şu an insanları istihdam etmek için her türlü yola başvuruyoruz, ama ne yazık ki bir sonuca ulaşamadık. Olabildiğince elimdeki insan kaynağı ile maksimum verim almaya çalışıyorum, ama şu içeride bulunan insan kaynağı kadar bu kadar daha insan gelse benim ihtiyacım var. Sırf benim de değil. Organizede bulunan bir çok fabrikanın durumu bu şekilde. Her zaman diyoruz ülkenin kurtuluşu üretimde, ihracatta diye. Biz de bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Tek amacımız bu. Buradaki en büyük kısıtımız personel alanında yaşıyoruz. Bizim önümüzde gördüğümüz en büyük engellerden biri bu" dedi.

 

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Bu Ülkede 29 Kasım 2020 10:45

Bana birisi çıkıp desin ki, bu ülkede veya dünya da asgari ücretle çalışıp da mutlu olan bir kişi göstersin. Net maaş diye anlaşıp işe alacaksınız ardından da ne konuşulan maaşı vereceksiniz, yol + yemek paralarını keseceksiniz, üstüne üstlük bir de fazla mesai yaptırıp o mesai emeklerini de keseceksiniz. Allah bunların hesabını soracak merak etmeyin. Hak ve hukuktan en son söz edecek kişiler iş verenler.

0 0 Cevap Yaz
Eses26 1 Eylül 2020 16:36

3 kurusun hesabını yapıyorlar ondan sonra işşi yok

1 6 Cevap Yaz
Abartmayalım 1 Eylül 2020 16:13

Ortada ciddi bir sıkıntı yok, günlüğü 39tl den saatlerce çalıştıracak işçi bulamayanların hezeyanları bunlar.. Yani çok ciddi bir sorun değil bu azicık piyasadan anlayan, piyasadan haberdar olan herkes günde 39tl ye kimsenin kolay kolay fabrikada saatlerce çalışabilecek eleman bulamayacağını bilir

0 6 Cevap Yaz
Başlık yanlış 1 Eylül 2020 15:40

İşçi bulamıyoruz değil, GÜNLÜK 39 TL YE EŞEK GİBİ ÇALIŞACAK KERİZ BULAMIYORUZ diyeceklerdi herhalde, kibarca söylemek istediler

0 6 Cevap Yaz
Agaya beleş 1 Eylül 2020 15:38

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir'de çalışan bulma konusunda ciddi sıkıntıların olduğunu söyleyerek, “Şu anda işten çıkartma yasağı var ve doğal olarak insanların önemli bir kısmı bu kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyor, ama işçi de çıkartamıyor. Bu sebepten dolayı fazla elamanı ya da işçisi varsa da kısa çalışma ödeneğinden faydalanıyor. Kim, pandemi ayağına işçilik özlük haklarının göz göre göre elinden alındığı ortamlarda, yarım maaştan az paraya saatlerce çalışmak ister ki ? Günlük 39 tl cik !, 40 bilem değil. ESO başkanının tuzu kuru tabi, kendisi şöyle bir reşadiye camii önüne gidip bir hamala desin ki; Eşya taşınacak, kaça taşırsın ? Alooooo uyanın artık, 40 tl ye artık hamal bile gelmiyor. Bunlarda işçi bulamıyoz diye ağlıyor

0 6 Cevap Yaz
Güvence şart 1 Eylül 2020 14:41

Hiç kimse güvencesi olmayan yerlerde ömür tüketmek istemez. İşveren istiyor ki; İşçiyi hem ucuzun ucuzuna çalıştırayım, yol parası ve yemek vermeyeyim, 10 dakika mola yeter, sigorta zaten devletten sağlık sigortası yeter, ben kimseye sigorta primi yatıramam. En az 10 saat mesai yaptırayım, yetmez bayramda ve hafta tatilinde telefonlarını açık tutsunlar istediğimde çağırabileyim, kaza bela olmaz zaten allah korur, aman ha fabrikamda lisans mezunu veya master seviyesinde insanlar çalışsın ne işi var lise ve orta öğretim mezununun fabrikamda, erkekler askerliğini yapmış olsun, en az 2 yabancı dil bilsinler, ha birde mümkünse işçiler evli olsun çoluğu çocuğu olsun ki; istediğim şartlara kolayca boyun eysin, maaşınıda asgariden gösterdim mi tamamdır. Ondan sonra ben çalıştıracak işçi bulameyyoooooommm.Diye kendilerini gündem yaptırıyorlar basında. Hiç biri yoğurdum ekşi demiyor ama naber ?

0 11 Cevap Yaz
Çok güldüm 1 Eylül 2020 14:14

Devletin bol bol teşvik verdiği, işkur un ve işsizlik fonunun kaymağını yiyen işverenler işçi bulamıyorlarsa hatayı kendilerinde arasınlar.

0 9 Cevap Yaz
Xy 1 Eylül 2020 13:32

Eeeeee sen işçiyi işkurdan temin edip, günde 12 saat yol yemek vermeden, cebinden 5 kuruş vermeden çifte sürer gibi çalıştırırsan hangi adam gelip senin fabrikanda çalışsın ? Zaten çoğu fabrika vardiyaları 3 ten 2 ye veya tek vardiya saatine düşürdü, birde çalışma şartları ağır bir yer fabrikalar. Ani bir kaza ile kolunu bacağını kaybetsen hiçbir fabrika sahibi bunu kabul etmez. Üstüne hayatın kayar, 3 kuruş kazanacam derken kimse NİYAZİ olmak istemez bu şartlarda. İş güvenliği zaten hak getire, yasalar zaten sermayedarlardan yana hep. Hem işgüvenliğin doğru düzgün yok, hem şartların ağır vardiyaların uzun, hem işkurdan beleş eleman alıyorsun, hem sigorta primi yatırmıyorsun o kadar ağır şartta çalışan insanlara. Sonrada ben işçi bulamıyom he ? Öyle mi ? Bu kafayla siz fabrikaları kapatmadığınıza şükredin be !

0 9 Cevap Yaz
Adil ağansoy 1 Eylül 2020 13:19

Çalışacak adam çok işçi beğendiremiyoruz beyfendilere, biz ne yapalım ?

1 14 Cevap Yaz
Hani ? 1 Eylül 2020 13:15

Hani nerdelermiş o yana yakıla işçi arayan fabrikalar ? Öğrenciyiz, askerliğimiz tecilli diye bırak iş vermeyi yüzümüze bakmıyorlar. Nasıl bir yokluk yaşıyor bu fabrika patronları ? Düne kadar işçi beğenmezlerdi, ne ara vallaha işçi arıyok bulamıyok kıvamına geldiler ?

0 11 Cevap Yaz
Marmara kazim 1 Eylül 2020 12:13

Kimse karin tokluguna calismak istemiyor.verin dolgun ucret nasil geliyor isci .uc kurus paraya insanlarin omurlerini hipotek edemezsiniz

1 12 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi