Eskişehir'de ev sahibi - kiracı karşı karşıya

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de ev sahibi - kiracı karşı karşıya
A
a

Son dönemde kiracılarla ev sahipleri arasında ciddi sorunlar yaşandığını söyleyen Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz, Eskişehir’de tahliyeye yönelik icra takibi davalarında yüzde 50’in üzerinde artış olduğunu belirtti

Sütiş Eskişehir
Son dönemde kiracılarla ev sahipleri arasında ciddi sorunlar yaşandığını söyleyen Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz, Eskişehir’de tahliyeye yönelik icra takibi davalarında yüzde 50’in üzerinde artış olduğunu belirtti.
Eskişehir Baro Başkanı Avukat Mustafa Elagöz, son dönemde kiracılarla ev sahipleri arasında yaşanan sıkıntıların arttığını söyledi. Yüzde 25’lik kira sınırı düzenlemesinin yaşanan sıkıntıları artırdığını belirten Elagöz, şu anda çok sayıda tahliyeye yönelik icra takibi ve dava açıldığını ifade etti. Her iki tarafında kendilerince haklı sebepleri olduğuna dikkat çeken Elagöz, “Kiracılarla ev sahiplerinin uzlaşması yoluyla çözülmesi gerekir kanaatindeyim” dedi.

PARANIN DEĞERİ KALMADI
“Şu anda çok sayıda tahliyeye yönelik icra takibi ve dava açıldığını görüyoruz” diyen Elagöz, “Bunun temel sebebi de malum son dönemde hükümetin çıkartmış olduğu bir düzenleme. Enflasyonun TÜİK’e göre yüzde 80 olduğu gerçek enflasyonun bunun 2 katına yaklaşık olduğu bir dönemde iktidar yüzde 25 artış şartını getirdi bir yıllık süre için. Bu sadece meskenleri karşılıyor, iş yerlerini karşılamıyor. Malum alım gücünün azalması, enflasyonun çok ciddi bir şekilde artması kiracıyla ev sahibini karşı karşıya getirdi. Bu yüzde 25’lik düzenleme özünde kiracıları korumaya yönelik bir düzenleme ama bu beraberinde ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi. Asıl sorun buradan kaynaklanıyor. Her türlü ürünün fiyatı arttı, paranın değeri kalmadı. Ev sahipleri de haklı olarak bir yatırım yapmış, buradan geçinen ev sahipleri de var. Kiraların piyasa şartlarına uygun hale getirilmesi yönünde talepte bulunuyorlar” diye konuştu.

HER İKİ TARAF DA HAKLI
Her iki tarafın da kendine göre haklı olduğunu belirten Elagöz, “Geçen yılki kiralara baktığımızda ciddi şekilde artış talep ediliyor ev sahipleri tarafından. Yüzde 100, 150, 200 gibi bir artışla karşı karşıya kiracılar. Haliyle de buna tepki gösteriyor kiracılar. Sonuçta yasal bir düzenleme oldu, asıl çatışma buradan başlıyor. O yüzden çok ciddi sayıda tahliyeye yönelik icra takibi olduğunu görüyoruz. Aslında empati kurmak gerekiyor. Hem ev sahibini hem kiracıyı düşünmek gerekiyor. Her iki taraf da kendine göre haklı” şeklinde konuştu.

EV SAHİBİYLE KİRACI KARŞI KARŞIYA
Mal sahiplerinin tahliye taahhütnamesinde yer alan tahliye takip yolunu denediğini söyleyen Elagöz, “Ev sahibi ile kiracı karşı karşıya şu anda. Bana göre davaları takip yönünden ziyade kiracılarla ev sahiplerinin uzlaşması yoluyla çözülmesi gerekir kanaatindeyim. Eğer sözleşme yaparken kiracıdan alınmış bir tahliye taahhütnamesi varsa bu sefer mal sahipleri tahliye taahhütnamesinde tahliye takip yolunu deniyorlar. Bu da kiracının aleyhine bir durum. Belli bir zaman alıyor ama işin sonunda tahliye ile sonuçlanıyor.

YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ARTIŞ VAR
Elagöz konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu yüzde 25 yasal düzenlemeden sonra bu fiyat konusunda ev sahibi ve kiracı itilaf yaşadığı için çok sayıda icra takibi açıldığını görüyoruz. Bir aylık bir süreç bu. Geçmiş yıllarla kıyaslarsak belki yüzde 50’nin üzerinde bir artış var tahliye takibi yönünden. Arabuluculuk sorunları çözmez. Konu yargıya intikal etmeden bir ön aşama bu. Ülkemizde uzlaşma kültürü olmadığı için çok uzlaşma sağlanacağını düşünmüyorum.”  

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Halis 13 Ağustos 2022 01:33

Ev sahiplerine Allah hidayet versin. Kiracıları düşünen hiç yok 2500 liradan aşağı ev yok piyasada onlarda eski ucra mahallelerde küçük evler, ev sahierinin bu aç gözlülügü nenolacak böyle...

0 1 Cevap Yaz
Umay 12 Ağustos 2022 05:57

İnsafsız ve paraya tapan insanlar çoğaldı. Utanmadan tahliye davası açıyorlar merhamet insanlık ölmüş. Afyon buradan bin kat iyi.

2 3 Cevap Yaz
Mert

Afyon a gidebilirsiniz. Burasının reklamı çok yapılınca ev kalmadı ev...

0 1
Samet 12 Ağustos 2022 01:03

%25 zam sınırı ile devlet kiracilarin yaninda saf tuttuguna gore bundan sonra 5000e kiraliyorsam sozlesmeye 7500 yazıp sözleşmeyi 6 ay yapmak, tufe yerine enflasyona göre zam yapmak, her sene yeni sozlesme yapmak şart oldu. Enflasyona göre zam yapmazsa eksik kira ve tahliye taahhutnamesi ile çıkartması kolay olur.

3 4 Cevap Yaz
Talha

Yaz yaz 5000 değil 10000 yaz. Paranızı alamayınca da mahkemenin yolunu tutuyorsunuz. Biraz vicdan yahuu

1 1
Mehmet Ali 11 Ağustos 2022 14:47

Ya onu bunu bırakın kardeşim, İstanbul, İzmir, Antalya ve diğer büyük şehirlerden şehrimize iç göç alıyoruz. Günlerdir, şehir dışından geldiği plakasından belli olan eşya sarılı kamyonlar görüyorum. Tabi diğer illerden taşınanlarda bizim vatandaşlarımız fakat bu durum böyle giderse, ev kiralarının Eskişehirde daha pahalı hale gelmesine sebep olur. Sonuçta arz talep meselesi ama benim gibi kiracı olanın vayy haline

0 13 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi