Eskişehir'de endişe veren açıklama: Bu yükü taşıyamayız

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de endişe veren açıklama: Bu yükü taşıyamayız
A
a

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına 1 Eylül tarihinden itibaren uygulanacak yeni fiyat tarifeleriyle ilgili, “Piyasa koşulları sürdürülebilir değil, ancak yine de ayakta kalmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” dedi

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına 1 Eylül tarihinden itibaren uygulanacak yeni fiyat tarifeleriyle ilgili, “Piyasa koşulları sürdürülebilir değil, ancak yine de ayakta kalmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Sanayide kullanılan doğalgazın birim fiyatına yüzde 50,8 zam yapılırken, elektrikte sanayi abonelerindeki artış oranı yüzde 50 oldu. Enerji maliyetlerindeki bu artışın imalat sektöründe üretimi derinden etkileyeceğini söyleyen Kesikbaş, kapasite kullanımında ciddi bir düşüş yaşanabileceğinin altını çizdi.

“Sanayici bu yükü taşıyamaz hale geldi”
ESO Başkanı Kesikbaş konuyla ilgili olarak, “Enerji maliyetlerindeki yüksek oranlı artışların nihai ürün fiyatlarını yükselteceğini ve enflasyon riskini büyüteceğinden endişeleniyoruz. Sanayide kullanılan doğalgazda son 18 ayda yüzde 998 artış yaşandı. Sanayici bu yükü taşıyamaz hale geldi. Girdi maliyetlerindeki artışları satış fiyatlarına yansıtamıyoruz. Kar marjları çok düşük seviyelere geriledi. Piyasa koşulları sürdürülebilir değil, ancak yine de ayakta kalmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. En güçlü kalkanımız sanayidir” ifadelerini kullandı.

“İç piyasada daralma yaşanıyor, dış piyasalarda rekabetçiliğimiz azalıyor”
Küresel enerji krizi olarak yorumlanan süreçte tüm ham madde fiyatlarında olağanüstü artışlar yaşandığına işaret eden Kesikbaş, bu durumun ülkemizdeki enerji üretim maliyetlerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Kesikbaş enerji krizi ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi.
“Enerji maliyetleri bütün dünyada yükseliyor ancak ihracat ile büyüyen ekonomimizin dış piyasalarda rekabet gücü azalıyor. Ayrıca halkın satın alma gücü düştüğü için iç piyasada daralma yaşanıyor. Sanayicimiz yüksek oranlarda yapılan enerji zamları sebebi ile fiyat veremez hale geldi. Yüksek enerji fiyatlarının temelleriyle mücadele edilmesi ve enerji piyasasında belirsizliğin azaltılması gerektiğini düşünüyoruz. Sonbahar ve kış aylarında Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bu krizin büyüyebileceğini biliyoruz. Bu nedenle gerekli önlemlerin alınmasını beklemekteyiz.”

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Yok artık. 3 Eylül 2022 04:08

Eskişehirde Bankalarda yatan 30 MİLYAR TL civarı mevduat kimin! Yine sanayicinin değil mi çoğunluğu!

0 1 Cevap Yaz
Gerçekçi 2 Eylül 2022 23:23

Korkmayın size koymaz .zaten fabrikalarin yüzde 80 ni asjeri ücret ile çalıştıyir mesaileri tam vermiyor kesiyor.bisey olmaz size

0 1 Cevap Yaz
Fm 2 Eylül 2022 00:57

Geçen aylarda organize rekor kırıyor noldu cakildimi

0 6 Cevap Yaz
Tüketici 1 Eylül 2022 23:02

Bu esnafında ağlamalarından bıktık yani. Kazanamıyor san kapat arkadaş bırak güçlü olan sermayesi olan yapsın işi. Oldu siz patronluk yapacak sınız diye millet size çalışsın.

5 3 Cevap Yaz
Vatandas 26 1 Eylül 2022 15:20

Elhamdulillah ekonomi coh eyi..Daha az once ucuz ekmek aldim

2 7 Cevap Yaz
ess

bizim millete anlatamazsın. nankör çok. İnönü zamanında okullarda kaç tablet vardır ey cehape sorarım sana

3 10
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi