Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir'de emekli isyan ediyor!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de emekli isyan ediyor!
A
a

Eskişehir'de aldıkları maaşın geçinmek için yetersiz olduğunu söyleyen emekliler, yeme, içmeden kıstıklarını söyledi. En ucuz ürünleri almaya çalıştıklarını belirten emekli vatandaşlar, her şeye zam geldiğini, ikinci iş olsa yapacaklarını ifade etti

Sütiş Eskişehir
Temmuz ayında SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 8.45 oranında zam yapıldı. Memur ve memur emeklisine 2022 yılı için ilk altı ay için yüzde 5, ikinci altı ay için ise yüzde 7 artı enflasyon farkı zam geldi. 2023 yılı için ise ilk altı ay yüzde 8, ikinci altı ay yüzde 6 artı enflasyon farkı oranında zam geldi. Emekliler ise maaşlarına yapılan zam oranından şikayetçi. Aldıkları maaşların çok düşük olduğunu ifade eden emekli vatandaşlar, geçinebilmek için yeme, içmeden kıstıklarını belirtti. İkinci bir iş olsa yapacaklarını anlatan emekliler, çocuklarının kendilerine destek olduğunu aksi taktirde geçinmenin imkansız olduğunu kaydetti.

Kazım Oktaşlı
“Geçinemiyoruz. 10 günde bitiyor aldığımız maaş. Yüzde 50’yi aşmış enflasyon. Geçinemiyoruz. Yüzde 15 elektriğe, yüzde 12 doğalgaza zam geldi. Ama bize gelen yüzde 6, yüzde 5. Oğlumuz çalışıyor. O destek oluyor. Kısıyoruz bir şeylerden. Yiyeceğimizden kısıyoruz. Yumurta bile artık lüks oldu. Eti düşünemezsin zaten. İkinci bir iş olsa çalışırım. 30 yıl öğretmenlik yaptık. Yaş 67.”

Yunus Aker
2 bin 300 lira maaş alıyorum. Kısıyorum biraz. Yetmiyor vala. Yemesinden tut içmesinden, hepsinden kısıyorum. Pantolonu iki sene giyeceksem üç sene giyiyorum. Ayakkabıyı bir sene giyeceksem, iki sene giyiyorum. 3 bin 300 lirayla geçim olur mu? İki kişiyiz evde. Elektrik iki aydır yüksek geliyor. 100 lirayı aşıyor şimdi. Zam isteriz emekli olarak.”

Selami Anasız
“Borca giriyorum ne geçinmesi. 3 bin lira alıyorum. Yine de borçtayım. Bankadan, kredi kartlarından kurutulamıyorum. Alışveriş yaparken kısmak zorunda kalıyoruz. 257 lira elektrik faturası geldi. Doğalgaz da 70 lira geldi. Ben 63 yaşındayım. Bizim zam devremiz geçti. 6 ay beklememiz lazım. Yine de bereket versin diyoruz.”

Cemil Memişoğlu
“İstediğin şeyi alamıyorsun. Aldığımız 2500 lira. Zar zor geçiniyoruz. İstediğimizi alamıyoruz ki, nerede düşük fiyatlı şey var onları almaya çalışıyoruz. Giyimden, alışverişten, boğazdan her şeyden kısmak zorunda kalıyoruz. Olsa başka işler yaparım. Ben boya badanaya gidiyorum. Ama eskisi gibi değil pandemi nedeniyle. Çok çağırmıyorlar. Yüzde 5 emekliye zamla ne olacak?”  

Abdül Akkaya
“Böyle zamanda emekli maaşıyla geçinmek imkansız. Zaten çoğu krediye kesiliyor maaşın. Kalan üç, beş lirayla anca idare ediyoruz. Mecbur kısıyorsun. En çok gıdadan kısıyoruz. Giyime para ayıramıyoruz. En son ne zaman tatile gittim hatırlamıyorum. Emeklileri biraz düşünsünler. Her şeye her ay zam geliyor. Maaşa gelen zam 200 lira ama.”

Kemal Akkaya
Maaş yetmiyor. O kadar çalıştık asgari ücret bile değil. 25 sene sürekli çalıştım hem de kamuda. Elimizden geldiğince ek iş yapıyoruz. Çocuklarımız çalışıyor, onlar yardım ediyor. Başka ne yapabiliriz? Gıdadan zaten kısıyoruz. Bir pantolon alıyoruz bir sene, iki sene giyiyoruz. Ama gıda iki sene gitmiyor. Aylığımızı yükseltmesinler, ekonomiyi düzeltsinler. Aylığımız o zaman yeter. Zamlar dursun.”

 
Kaynak : Meltem Karakaş Kaya
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi