Eskişehir'de dönüşüm çalışması başlayacak

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de dönüşüm çalışması başlayacak
A
a

Belediyelerle yaptıkları yapı stokunun tespitine ilişkin protokol ile ilgili açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, “Biz mahallelerde hızlı yöntemle bir çalışma yapacağız. Buna istinaden kentsel dönüşüm strateji planı belediyelerimiz tarafından hazırlanıp kentsel dönüşüm çalışmalarına başlanacak. Bu çalışmanın amacı budur” dedi.

Sütiş Eskişehir
TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç, belediyelerle yaptıkları yapı stokunun tespitine ilişkin protokol ile ilgili detaylı bir açıklama yaptı. Yaptıkları protokol şehrin yapı stokunu çıkaracaklarını söyleyen Kılıç, protokole ilişkin görüşmelerin bir yıldır devam ettiğini belirtti. Protokol sonrasında kendilerine vatandaşlardan çok fazla soru geldiğini ifade eden Kılıç, “Geçtiğimiz günlerde belediyelerle İnşaat Mühendisleri Odası olarak bir protokol imzaladık. Bunun sonucunda binaları inceleyeceğimiz açıklandı. Bu tabi depremle üst üste gelen bir tarih olunca haklı olarak hemşerilerimizde bazı soru işaretleri oluştu. Onları biraz anlatmaya çalışacağım. Bizim protokolümüz aslında depremden bir sene önce başlayan bir süreç. Bundan bir sene önce sayın Yılmaz Büyükerşen İnşaat Mühendisleri Odası olarak bizleri belediyeye davet etti ve şehrin yapı stokuyla ilgili neler yapabileceğimizi konuştuk. Burada iki tane kavrama kısaca değinmek isterim. Biri İl Afet Risk Azaltma planı dediğimiz İRAP, Eskişehir için de bir İl Afet Risk Azaltma Planı’nın hazırlanması gerekiyor. Eskişehir için bu zaten hazırlanmış durumda. Bu plan sürekli günden günden yeni bilgilerle kendini geliştiren bir plan. Bunu AFAD’ın web sitesinden temin edebilirsiniz” diye konuştu.

HIZLI YÖNTEMLE BİR ÇALIŞMA YAPACAĞIZ
“Şehir merkezinde mahallelerde hızlı yöntemle bir çalışma yapacağız” diyen Kılıç, “Bu çalışmanın sonucunda bizim önümüzde şöyle bir harita oluşacak: Bu yapılan çalışmadaki binalar kendi içerisinde diğerlerine göre ne kadar daha risklidir, riskli binalar bir alanda mı toplanmıştır veya bu en çok riskli binaların toplandığı alanlar neresidir gibi bir sonuçlar elde edilecek. Buna istinaden de bir kentsel dönüşüm strateji planı belediyelerimiz tarafından hazırlanıp kentsel dönüşüm çalışmalarına başlanacak. Bu çalışmanın amacı budur” ifadelerini kullandı.  İnceleme yapılacak mahaller hakkında bilgi veren Kılıç, “Bu mahaleler Odunpazarı ilçesinde Arifiye, Akçağlan, Deliklitaş, Erenköy, Huzur, İstiklal, Kırmızıtoprak, Kurtuluş Mahalleleri. Tepebaşı ilçesinde ise Cumhuriye, Ertuğrulgazi, Hacı Ali Bey, Hayriye, Hoşnudiye, İshaniye, Mamure, Mustafa Kemal Paşa, Ömerağa, Sazova, Şarhöyük, Şeker, Uluönder, Yeni ve Zafer Mahalleri. Bu alanlar neye göre seçildi onu da söyleyelim. Bu alanlar Eskişehir’in en riskli mahalleleri mi gibi bir soru akla geliyor. Öyle bir şey söylemek mümkün değil. Bizim şehir merkezinde eski yapıların olduğu ayrıca bizim şehrimizde hazırlanmış imara esas jeolojik, jeoteknik etüt raporlarında önlemli alanlar olarak zemin açısından belirtilen bu alanlar içerisinde işte daha eski yapıların bulunduğu bildiğimiz mahallelerde bir önceliklendirme yapılmak istendi  çalışmanın önceliklendirilmesi için ve bu mahaleler yaklaşık 20 bin binayı kapsayan bir alan tespit edildi. Bu çalışmanın birinci etabı. Birinci etap tamamlandıktan sonra toplamda dört etapta Tepebaşı ev Odunpazarı ilçesindeki tüm binalarda bu çalışmayı yaparken hem İRAP için hem Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ne altlık olması için bu çalışmayı belediyelerimizle birlikte tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

BÜYÜK YIKIMLAR ÖNGÖRÜYORUZ
Eskişehir’in merkezinin alüvyon yani kötü zemin olduğunu ifade eden Kılıç konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “En tehlikeli binalar hem üst yapının hem zeminin kötü olduğu binalardır. Eskişehir için bu şekil bir göz gezdirdiğimiz zaman Eskişehir'in merkezi alüvyon yani kötü zemin. Üst yapılarda 1999 öncesi yapılar daha riskli ve aynı zamanda yüksek katlı, altında dükkân olan yapılar bizim için en yüksek riskli yapılar. Şehir merkezimizde özellikle ana caddemizde bulunan; Yunus Emre, Sivrihisar, Doktorlar, Kızılcıklı, Sakarya, İki Eylül, Atatürk Caddelerinde bulanan binalar, biz yapı stokunu denetleyemeden Eskişehir'de beklenen büyük deprem olursa bu caddelerde büyük yıkımlar öngörüyoruz maalesef. Bu yıkımlar olduğu takdirde de Eskişehir'de çok büyük sorunlar yaşaması hatta bu caddelere yardım ekiplerinin girememesi bile maalesef olasılık dahilinde olan durumlar. Bizim bugünden sonra yapacağımız bu binaları dönüştürmeye yönelik her bir çalışma çok önemli. Biz buradan bir kez daha çağrı yapmış olalım; Eskişehir'de şu an tüm siyasilerin, tüm belediye başkanlarının ve bu konu ile alakalı tüm paydaşların bir masa etrafında toplanıp önümüzdeki dönemde 'biz riskli yapı stokumuzu nasıl yenileriz? olacak olan depreme nasıl en az yıkımla gireriz?' diye oturup konuşması, planlaması ve çok hızlı bir şekilde de eyleme geçmesi gerekiyor.”

 
Kaynak : MELTEM KARAKAŞ
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi