Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir'de doğalgaz zammı isyanı: Geri alınmalı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de doğalgaz zammı isyanı: Geri alınmalı!
A
a

Yılbaşından bu yana doğalgaza yapılan yüzde 4 oranında zammın pandemi döneminde fakirleşen vatandaşın sırtına yük olduğunu söyleyen Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Atila Tomsuk: Zamlar geri alınmalı!

Sütiş Eskişehir
Yılbaşından bu yana doğalgaza yapılan yüzde 4 oranında zammın pandemi döneminde fakirleşen vatandaşın sırtına yük olduğunu söyleyen Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Atila Tomsuk, “Devletin zamları geri alması gerek. Asgari ücretin dörtte biri kadar doğalgaz, elektrik, su ve internet faturaları gelmekte. Parayı halkla paylaşmak gerekiyor. Büyük firmalarla değil” dedi.
1 Nisan 2021 itibariyle doğal gaza bir zam daha yapıldı. Doğal gaza 1 Ocak’ta, 1 Şubat’ta, 1 Mart’ta ve son olarak 1 Nisan’da yüzde 1 oranında zam geldi. 2021 yılı içinde her ay doğal gaz fiyatlarına zam yapan BOTAŞ’ın gaz satış fiyatları, 2019 Ocak–2021 nisan döneminde, konut aboneleri ve küçük ticari/sınai işletmeler için yüzde 46.34 oranında arttı. Aynı dönemde büyük sanayi kuruluşlarına satılan doğal gazın fiyat artışı yüzde 7.79 olurken, doğal gaz yakıtlı elektrik santrallerine net bir destek sağlanarak, satış fiyatlarında artış olmadığı gibi, yüzde 6 indirim yapıldı.

BU ZAMLAR DOĞRU DEĞİL
Doğalgaza yapılan zamla ilgili açıklama yapan TMMOB’a bağlı Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Atila Tomsuk, her ay yapılan zamların vatandaşın sırtına yük olduğunu söyledi. Zammın kabul edilebilir bir yanı olmadığını belirten Tomsuk, “Ocak 2019’dan Nisan 2021 arasında doğalgaza özellikle konutlar ve küçük işletmeler için yaklaşık yüzde 46 zam yapıldı. Oysa Ocak 2019 ile 1 Nisan 2021 arasında enflasyon yüzde 30 civarında gözükmekte TÜİK’in verilerine göre. Enflasyonun üzerinde çok ciddi zamlar gelmekte. Bu da gerçek anlamda vatandaşlarımızı zorlamakta. Bu kadar zammın gelmesi özellikle pandemi döneminde konutlarda yaşayan ve küçük iş yerlerinde çalışan arkadaşlarımızın daha zor durumda kalmasına sebep olmakta. Üstelik bu zammı yaparken devlet, büyük elektrik firmalarının elektrik ürettiği yerlere zam yapmaktansa tam tersi yüzde 6 indirime gitmiş pozisyonda. Elektrik işletmelerinde, santrallerdeki bu indirime rağmen elektrik fiyatları da yüzde 48 artmış durumda. Bu kabul edilir bir durum değil. Özellikle vatandaşın elektrik, doğalgaz, su, internet gibi harcamaları artık gerçeklik ve olmazsa olmaz. O yüzden bu zamların doğru olmadığı kanısındayız” dedi.

ZAMLAR GERİ ALINSIN
Zamların geri alınmasını isteyen Tomsuk, “Normalde bu zamların hiç yapılmaması gerekiyor. Devletin bu tip durumlarda kendisinin karşılaması gerekiyor. Özellikle pandemi döneminde vatandaşımız fakirleştiği için bu bir ihtiyaç. İnsanlar da bunu kullanmak zorunda. Tam tersine bu yüzde 1’ler devam edecek. Yüzde 1, yüzde 1 zamlar yerine tam tersine biz bu zamların geriye alınmasını hatta mümkünse bütün zamların geri alınmasını istiyoruz. Çünkü bu bir ihtiyaç. İnsanların kullanması gereken bir şey. O yüzden iktidara bu konuda bir uyarı yapmak istiyorum. Özellikle büyük işletmelerin doğalgaz fiyatlarını düşürürken, konutlarda ve küçük iş yerlerinde bu zammı yapmanın hiçbir mantığı ve anlamı yoktur diye düşünüyoruz” diye konuştu.

EN KOLAY VERGİ ALMA YÖNTEMİ
Devletin en kolay vergi alma yönteminin faturalar olduğunu belirten Tomsuk, “Faturalara yansıttıkları için en rahat buradan aldıkları için en basit ÖTV ve bu tip şeylere zam yaparak bütçe açıklarını karşılamaya çalışıyorlar. Ama oysa garantili verdikleri otoyolların, köprülerin paralarını garanti şeklinde yapmasalar buralara harcamasalar bu zamlara da gerek kalmayacak. Geçmediğimiz yollar, otobanlar veya köprülerdeki paraları maalesef bu şekilde o firmalara aktarmakta, büyük firmaları düşünüp halkını düşünmemekte. Bu konuda yanlış yaptığı kanısındayız” şeklinde konuştu.

PARAYI HALKLA PAYLAŞMALI
“Devlet parasını büyük firmalarla değil halkla paylaşmalı” diyen Tomsuk, “Devletin direkt zamları geri alması gerek. Bunun KDV’si vs fark etmiyor. Çünkü bu bir ihtiyaç. Asgari ücretin bugün neredeyse dörtte biri kadar doğalgaz, elektrik, su ve internet faturaları gelmekte insanlara. Bunlar olmadan insanlar yaşayamayacağı için devletin, bir sosyal devlet olarak bu zamları geri alıp gerekirse ödeyemeyen vatandaşların da devletin ödemesi gerekiyor. Bu bir sosyal devlet politikasıdır. Parayı halkla paylaşmak gerekiyor. Büyük firmalarla değil” ifadelerini kullandı.

İNSANLAR AZ YAKMAYA ÇALIŞIYOR
İnsanların kombisini kapatmak zorunda kaldığını da söyleyen Tomsuk, “Elimizde net bir rakam yok ama muhakkak etkilemiştir. İnsanlar daha az yakmaya çalışıyorlar. Çünkü gelirleri belli. Kombilerini veya elektriklerini daha az kullanmaya çalışıyorlar. Ama sonuçta ne olursa olsun bu bir ihtiyaç olduğu için bir şekilde kullanmak zorundalar. Ama buradaki en büyük problem elektrik santrallerine indirim yapıp, konutlara zam yapılması. Üstelik yüzde 46 gibi zam yapılması kabul edilebilir bir nokta değil. O yüzden iktidarın bu zamları geri alması gerekiyor” dedi. 

 
Kaynak : Meltem Karakaş Kaya
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
MMO Başkanımı? 8 Nisan 2021 16:20

Sen sanırım devletin işleyişini bilmiyorsun o yüzden bu şekilde taleplerde bulunuyorsun. zammın geri alınması mümkün olmaz arkadaşım. Eğer sen özel sektörde iken oda başkanı olduysan vah odanın haline. Kamuda çalışmayan bir adam odanın başına getirilirse böyle konuşur yapılacak bir şey yok Yazık olmuş MMO ya

2 7 Cevap Yaz
Fatih şengöz 8 Nisan 2021 13:24

doğal gaz kalabak suyu gibi eskişehirde çıkmıyor. Bakın devletler enerji savaşı veriyor.

6 6 Cevap Yaz
Bizde biliyoruz

Fakat avrupanın en pahalı doğalgazını kullandığımızı sen biliyor musun ?

4 5
Zeki 8 Nisan 2021 11:36

Çoğunluk bu hayat duzeninden memnun olduktan sonra isteyen istediği kadar isyan etsin ne çıkar ?

4 4 Cevap Yaz
Necmettin 8 Nisan 2021 11:33

Yasla zammı, yasla verginin alasını, böyle ülkeyi herkes yönetir

4 5 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi