Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir'de bir bir dükkan kapatıyorlar...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de bir bir dükkan kapatıyorlar...
A
a

Eskişehir'de pandemiden dolayı küçük esnaf bir bir dükkânını kapatmaya başladı. Geçen yıla göre satışlarının yarı yarıya düştüğünü anlatan küçük esnaf Halil Öz, “Dükkânı zar zor çeviriyoruz. Kendi cebimizden takviye yaparak işleri döndürmeye çalışıyoruz. Satışlar durgun çünkü” dedi

Sütiş Eskişehir
Eskişehirli esnaf durumundan şikayetçi. Geleceği iyi görmediklerini ve destek beklediklerini söyleyen küçük esnaf Hilmi Çoban, “Cebinde olmayan dükkânını kapatıyor. Yüzde 60 eksik geçen yıla göre işler. Masraflar da cepten gitti. Pandemi bitirdi bizi” dedi.
Geçtiğimiz günlerde CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yüzlerce esnafın ekonomik olarak dar boğazda olduğunu, bu sebeple de dükkânını kapattığını söylemişti. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen de 1 Ocak-17 Ağustos 2020 tarihleri arasında 644 esnafın kepenk kapattığını açıklamıştı. Geçen yıla göre işlerinin çok düşük olduğunu anlatan küçük esnaf ise, pandeminin kendilerini bitirdiğini, ceplerinde var olan birikimlerini takviye yaparak günü kurtardıklarını ancak birikimlerinin de artık tükendiğini anlattı.

SİNAN DEMİRÖZ
“Biz de sıkıntı yaşadık ama kapatmadık çok şükür. Ama tabi bu sene sıkıntı yaşadık tabi. Etkisi de devam ediyor hala. İnşallah seneye daha güzel olur diye düşünüyorum. Bu sene, geçen sene ki işler yok kesinlikle. Ama çok da aşırı kötü değil. Orta şekerli devam ediyoruz. Ne zaman düzelir bilmiyorum. İdare ediyoruz. Düzelir diye umut ediyoruz hep. Çok kötü değil çok iyi değil.”

HALİL ÖZ
İşlerimiz durgun. 15 Mart-1 Haziran arası dükkânımız kapalıydı. İşlerimiz yüzde 50-60 düştü. Şu anda bayağı durgunluk var. Okulların açılması ile belki biraz hareketlilik olur. Dükkânı zar zor çeviriyoruz. Kendi cebimizden takviye yaparak işleri döndürmeye çalışıyoruz. Satışlar durgun çünkü. Geçen yıla göre yarı yarıya düştü. Dükkân masraflarını kurtaramıyoruz.”

BEKİR YILMAZ
“Bizim işler durgun. Normalleşmeyle çok düzelmedi. Şu aralar durgun yine. İç açıcı işler yok. Böyle giderse daha çok insan kapatır dükkânını. Geçen senenin işlerinin yarısını bile yapamıyoruz. Cebimizden takviyesini bırak kenardaki paralarımız bitti. Yetişmiyor. Bu işlerle borç ödeyemeyiz. Dükkânı çeviremiyorum. Kışın da böyle giderse kimse dayanamaz. 50-100 lirayla dükkân kapatıyoruz.”

HİLMİ ÇOBAN
“Her esnaf dükkânını kapatacak esnaf adaylarından biri şu anda. Durumu iyi olan biraz daha uzun dayanabilir. Destek olmazsa ufak esnaf yok olur. Esnaf destek bekliyor. Kira yardımı yapılmıyor. Vergide, kirada indirim, erteleme yok. Geleceği de iyi görmüyoruz. Cebinde olmayan dükkânını kapatıyor. Ben 1 lira destek almadım. Yüzde 60 eksik geçen yıla göre işler. Masraflar da cepten gitti. Pandemi bitirdi bizi.”

 
Kaynak : MELTEM KARAKAŞ KAYA
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Harun 19 Ağustos 2020 19:55

Kusara bakmayın..dürüst esnafa asla sözümüz yok...ama aç gözlü 1 liraya aldığını 10 liraya satmaya çalışan esnaf elbette batar. Müşteriyi keriz ,kazıklanacak biri olrak gören esnafı çok gördük.Almayacaksan çık dükkandan diyenler,niye raftan indirttin diyenler, satılan mal geri alınmaz tabelası asanlara sözümüz.Artık hiçbir şey eskisi gibi değil .....olmazda..Küçük esnaf aralarında birleşecekler. Başka çareleri de yok..Tutunamazlar..azdan çok kazanma devri bitti. Sürümden kazanacaklar.Müşterinin etrafında kedi kurnazlığı ile gezmeyecekler,müşteriyi bunaltmayacaklar.

0 5 Cevap Yaz
Xy 19 Ağustos 2020 16:29

Valla esnafta olsa herkes geçim derdinde, keşke eli yüzü düzgün, güleryüzlü, dürüst ve namuslu esnaflar iflas edeceğine sinsi, insanlara tepeden bakan, selam bile almayan, bir tebessümü bir hoşgeldiniz lafını bile ağzından çıkarmayan, 2 liraya getirip 8 liraya satan ve bunu ticaret yapmak olarak algılayan sözde esnaflar iflas etseydi

0 14 Cevap Yaz
Çağ 19 Ağustos 2020 16:23

Artık herkesin elinin altında internet var, en ucuz nerde bulursa oradan alıyor. Yıllarca esnaf 3 liraya getirdi 10 liraya sattı, köşeyi döndü, bir çoğu tok satıcılığın getirdiği rahatlıkla yeri geldi müşterinin selamını bile almadı. Herşeyin para olduğunu zannetti ama devir değişti. Düşmez kalkmaz bir allah, yıllarca hor gördükleri müşterileri aha işte böyle kandille, mumla arıyorlar. Geçti artık müşteri bulupta, işine gelirse bende fiyat bu diyerek hor görmek ve tok satıcılık yapma devri

0 13 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi