Eskişehir'de altın fiyatlarında son durum - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar oldu? 02.03.2020

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de altın fiyatlarında son durum - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar oldu? 02.03.2020
A
a

Eskişehir'de altın fiyatları bugün nasıl bir seyir izliyor? Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada çeyrek altın kaç lira oldu? Gram altın kaç TL? Dolar ve Euro kuru ne kadar? Eskişehir altın fiyatları yorumları bugün verileri ile haberimizde sizlerle

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları yorumları bugün verilerine göre, altın fiyatlarında dalgalanmalar devam ediyor. Haftanın ilk günü ve yeni ayın ikinci günü olmasından dolayı altın fiyatlarında yükseliş veya düşüş bekleyenler, altın fiyatları ne durumda sorusuna yanıt arıyor.

Çin'de yaşanan ve dünyaya yayılan Corona virüs salgını sebebiyle son günlerde yukarı doğru bir hareketlilik yaşayan altın, haftanın kapanış gününde sert bir düşüş yaşamıştı. Ekonomide yaşanan gelişmelerle birlikte altın fiyatlarındaki dalgalanmalar sürüyor.

Çin'deki corona virüs salgını ve Suriye'nin İdlib bölgesinde yaşanan olaylar Türkiye ekonomisini derinden etkiliyor. Geçtiğimiz hafta borsada yaşanan sert kayıplara karşılık görece biraz daha sakin kalan dolar/TL kuru 6.25'e yakın açıldı. Kur, daha sonra 6.22 seviyelerine çekildi. Euro/TL ise şu anda 6,88 bandında seyrediyor.

Bu olaylarda yaşanacak gelişmelerin olumlu ya da olumsuz yanları, altın fiyatlarında muhtemel değişimlerin yaşanacağının habercisi olacaktır.

Peki tüm bu gelişmeler doğrultsunda, 2 Mart 2020 (bugün) saat 10:56 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar? Eskişehir'de döviz hangi seviyede?

Eskişehir ve Kapalıçarşı altın fiyatları ile Dolar ve Euro kaç lira oldu? Hepsini sizin için haberimizde derledik...
 

Eskişehir altın fiyatları

                                  ALIŞ               SATIŞ
Küçük Altın (Eski) 513.00 TL 530.00 TL
Küçük Altın (Yeni) 514.00 TL 531.00 TL
Yarım Altın (Eski) 1026.00 TL 1060.00 TL
Yarım Altın (Yeni) 1028.00 TL 1062.00 TL
Tek Altın (Eski) 2052.00 TL 2120.00 TL
Tek Altın (Yeni) 2056.00 TL 2124.00 TL
2,5'luk Altın (Eski) 5130.00 TL 5300.00 TL
2,5'luk Altın (Yeni) 5140.00 TL 5310.00 TL
Cumhuriyet Lira 2115.00 TL 2165.00 TL
22 Ayar Bilezik 306.00 TL  
Has Fiyatı 323.10 TL
 

Eskişehir döviz kurları

Amerikan doları : 6,2162  TL    6,2190  TL
Euro                   : 6,8787  TL   6,8819  TL
Sterlin                : 7,9850  TL    7,9909  TL
 

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

İmalat PMI Şubat’ta 52,4’e yükseldi

 İSO Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) şubatta 52,4’e yükselerek üst üste ikinci ay eşik değerin üzerinde gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI Şubat 2020 raporu açıklandı. İSO Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Şubat ayında 52,4’e yükselerek üst üste ikinci ay eşik değerin üzerinde gerçekleşti.
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Şubat 2020 dönemi sonuçları açıklandı.
Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, ocakta 51,3 olarak ölçülen İSO Türkiye İmalat PMI Şubat’ta 52,4’e yükselerek üst üste ikinci ay eşik değerin üzerinde gerçekleşti.
PMI, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında Şubat 2018’den beri en hızlı iyileşmeye işaret etti. Faaliyet koşullarındaki iyileşme, yeni siparişlerdeki belirgin artıştan kaynaklanırken firmalar müşterilerden gelen talebin güçlendiğini belirtti. Yeni alınan siparişlerde de son iki yılın en güçlü artışı kaydedildi.

Talep koşullarındaki iyileşmeye bağlı olarak imalatçılar üretimi şubatta artırdı. Söz konusu artış, iki yıla yakın bir dönemin en yüksek hızında gerçekleşti. Bu gelişmeyle birlikte üretimdeki mevcut genişleme trendi dördüncü aya ulaştı. Son anket döneminde istihdam Şubat 2018’den beri en güçlü oranda arttı. Anket katılımcıları, çalışan sayısındaki büyümenin başlıca kaynağının üretim gereksinimlerindeki artış olduğunu belirtti.

TL’deki değer kaybıyla maliyette artış oldu

Maliyet tarafında ise, Türk imalatçılarının girdi fiyatları artış eğilimini sürdürdü. Girdi fiyatları enflasyonu son sekiz ayın en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Anket katılımcılarının birçoğu, maliyet yüklerindeki artışı Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybıyla açıkladı. Son olarak, firmalar maliyet artışlarının bir kısmını müşterilere yansıtmayı tercih etti ve böylece Şubat ayında ortalama ürün fiyatları yükseldi. Söz konusu artış, geçen Haziran’dan beri en yüksek oranda ve belirgin düzeyde gerçekleşti.
 

Borsada açığa satış ikinci duyuruya kadar yasaklandı

SPK, cuma günü alınan açığa satış yasağı kararının ikinci duyuruya kadar sürmesine karar verdi.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) internet sitesinde bulunan açıklamada, cuma günkü açığa satış yasağı kararı hatırlatılarak, söz konusu yasağa ikinci bir duyuruya kadar devam edilmesine karar verildiği bildirildi.

Açıklamada, “Açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına, gün içinde açığa satış tuşuna basılmadan yapılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonların da söz konusu yasak kapsamında olduğu hususunda yatırımcıların ve yatırım kuruluşlarının bilgilendirilmesine,
Kurulumuz kararına uyumun kontrol ve takibinde sorumluluğun yatırım kuruluşlarında olduğunun hatırlatılmasına karar verilmiştir.

Kurulumuz Karar Organı’nın 2 Mart 2020 tarihli kararı ile söz konusu tedbirlerin 2 Mart 2020 tarihinden itibaren, ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar, Borsa İstanbul A.Ş pay piyasalarında uygulanmaya devam edilmesine karar verilmiştir” denildi.

Narenciyeyi soğuk değil dedikodusu vurdu


 Narenciyenin anavatanı sayılan Adana’nın Kozan ilçesi ile Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde “Narenciyeyi soğuk vurdu” dedikodusu yüzünden portakalın kilosu bahçede 2 liradan 1 liraya düştü. Üreticiler ise "Portakalı soğuk vurmadı ancak fiyatları soğuk dedikodusu vurdu" diyerek sitem etti.

Türkiye’de narenciye üretiminin yüzde 25’inin karşılandığı Kadirli ve Kozan ilçelerinde “portakalı soğuk vurdu” dedikodusu fiyatların düşmesine neden oldu. Bu dedikodunun etkili olmasında havaların bu kış mevsimi Türkiye genelinde soğuk gittiğini belirten üreticiler soğukların Çukurova’da narenciyeyi etkilemediğini belirttiler. Narenciyeyi soğuk vurdu dedikodusundan önce portakalın bahçede kilogramının 2 liradan satıldığını belirten narenciye üreticisi Hayrullah Kaya, şu anda bahçede portakalın kilogramının 1 TL’den satıldığını söyledi.
Soğuk vurmasında ve don olayında portakalın dalından düştüğünü suyunun çekildiğini ve aromasını kaybettiğini belirten üretici Kaya, “Ancak bu durum Çukurova’da yok. Bizi soğuk değil dedikodusu vurdu. Şu anda bu dedikodudan dolayı talep durdu. Fiyatlar da geri çekildi. Bizim bu portakallar gayet sulu aroması da yerinde” şeklinde konuştu.

Sadece Adana genelinde limon, portakal ve mandalinanın aralarında bulunduğu yaklaşık 9 milyon narenciye ağacı bulunuyor. Narenciye ağaçlarından yaklaşık 7 milyon 500 bini meyve veriyor.

Hamsi 35 lira ile rekor kırdı

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde hamsi balığının fiyatı görenleri şaşkına çeviriyor. Hamsinin kilosu 35 lirayı görerek sezonun fiyat rekorunu kırdı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bandırma Su Ürünleri Hali'nde hamsinin fiyatı rekor kırdı. Tezgahlarda kilosu 35 liraya alıcı bekleyen hamsinin fiyatını duyan vatandaşlar şaşkına dönüyor. Türkiye genelinde balık istihsalindeki azalma ve kış mevsiminde havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi hamsi fiyatlarını vurdu. Dar gelirli vatandaşların genelde ucuz olması nedeniyle sık sık tercih ettikleri hamsi bu yıl sevenlerini üzdü. Bandırma Balık Hali'nde rekor fiyatla kilosu 35 liradan alıcı bekleyen hamsinin fiyatında ise bugünlerde düşüş beklenmezken, kötü geçen balık sezonunun tamamlanmasına da 45 gün kaldı.

Bandırma Balık Hali esnafından Cem Tecimen, İhlas Haber Ajansı'na balık fiyatları hakkında bilgiler verdi. Tecimen, "Havaların şiddetli fırtınaya maruz kalması ve poyrazın da etkisiyle hamsi fiyatı tavan yaptı ve rekor kırdı. Hamsinin kilosunu 35 liradan satıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi'nde hakim olan lodos ve ardından poyraz rüzgarlarının etkisi ile balıkçı tekneleri çalışamadı. Bu koşullar tüm Türkiye'de neredeyse aynıydı. Marmara ve Ege'de de fırtına hakimdi. Fakat yarından itibaren meteorolojik verilere göre fırtına etkisini yitiriyor ve en azından Ege sularında kayıklarımız çalışabilecek. İnşallah hamsinin fiyatı da böylece düşecek. Balık yasağının başlamasına da 45 gün süre kaldı. Ama bunun yanında istavrit ve sardalya tezgahlarımızda var. Onları da kilosunu 15 liradan satışa sunuyoruz. İnşallah avlanma sezonunun son zamanları da olsa hamsinin fiyatı düşecek diye umut ediyoruz" şeklinde konuştu.
 

Karadeniz’de balık piyasasında durgunluk

Denizlerdeki av yasağının başlamasına sayılı günler kalırken balıkçılar, satışların geçen yıllara göre düşük olduğunu söyledi.

Denizlerde 1 Eylül tarihinde başlayan avlanma sezonu, 15 Nisan tarihinde sona erecek. Geçtiğimiz yıllarda palamut balığı ile yüzleri gülen balıkçılar, bu sezonun geçtiğimiz yıllara göre hareketsiz geçtiğini belirterek, yükselen fiyatların da satışları etkilediğini aktardı. Olumsuz hava şartları, denizlerdeki düşük avlanma ve artan fiyatlar nedeniyle insanların azar azar balık satın aldığını belirten balıkçılar, gelecek sezondan umutlu olduklarını ifade etti.

Ordulu balıkçı Aydın Ceylan, hava muhalefeti, bilinçsiz avlanma nedeniyle balığın az olduğunu belirterek, çıkan balıklara da talebin geçtiğimiz yıllara göre zayıf olduğunu aktardı. Ceylan, “Zaten Karadeniz bölgesinde vatandaşlarımız belirli türdeki balıkları tüketiyor. Buralarda balık çeşitlerimiz fazla ama insanlarımız daha çok hamsi ve mezgit balığını ağırlıklı olarak tüketiyor. Pahalı balıkları zaten insanlara bazen yarım kilo olarak satıyoruz. Balıklara talep şu anda yine de güzel. Vatandaşlar tüketiyor ama geçen yıllara göre azalma var. İnsanların alım gücü düştü diye düşünüyoruz. Yükselen fiyatlar balık piyasasını da etkiledi. İnsanlar yüksek fiyatlara balık alıp tüketmekten çekiniyor” dedi.

Fiyatlara değinen Ceylan ayrıca, hamsinin 15, mezgitin 25, istavritin 25, kefalin 20, tirsinin 20, çinekopun 100, barbunun 30-40, levreğin 30, somonun 30 çupranın 35, uskumrunun 25 liradan satıldığını da sözlerine ekledi.

Bazı vatandaşlar fiyatları yerinde bulurken, kimisi ise yüksek olduğuna dikkat çekti.
 

İstanbul’da perakende ve toptan fiyatlar arttı

Şubat ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme indeksi bir önceki aya göre yüzde 1,13, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 1,74 oranında arttı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Şubat 2020 fiyat indekslerini açıkladı. Buna göre Şubat ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme indeksi bir önceki aya göre yüzde 1,13, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 1,74 oranında arttı.

2019 Şubat ayına göre 2020 Şubat ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İTO 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 12,95, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 8,76 olarak gerçekleşti.

Şubat 2020’de perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; Ulaştırma ve Haberleşme Harcamalarında yüzde 9,80, Diğer Harcamalar grubunda yüzde 3,71, Sağlık ve Kişisel Bakım harcamalarında yüzde 2,23, Kültür, Eğitim ve Eğlence harcamalarında yüzde 1,95, Ev Eşyası harcamalarında yüzde 1,05, Gıda harcamalarında yüzde 0,84 artış, Giyim Harcamalarında yüzde -0,43, Konut harcamalarında yüzde -0,28 azalış görüldü.

Şubat 2020’de toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; İşlenmemiş Maddeler Grubunda yüzde 3,29, Gıda Maddeleri grubunda yüzde 2,19, İnşaat Malzemeleri Grubunda yüzde 1,31, Kimyevi Maddeler Grubunda yüzde 0,30, Yakacak ve Enerji Maddeleri Grubunda yüzde 0,15, Mensucat Grubunda yüzde 0,09 artış, Madenler Grubunda ise yüzde -0,17 azalış görüldü.
 

İhracatta zirveyi üç sektör paylaştı

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin ihracat yıldızları, üç farklı sektörün temsilcisi firmalar oldu. Taze meyve sebze, meyve suyu ve meyve sebze mamulleri ihraç eden üç firma ödüllerin sahibi oldu.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından düzenlenen “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinden zirveye çıkan firma, taze meyve sebze ihracatçısı Uçak Kardeşler Gıda Seracılık Ulus. Nak. Ltd. Şti. oldu. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinden 2019 yılında 707 firma ihracat gerçekleştirirken, meyve suyu ihracatçısı TREKO Tarım Gıda İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. firması en fazla ihracat yapan firmalar sıralamasında adını ikinci sıraya yazdırdı. Meyve sebze mamulleri ihracatında Türkiye lideri olan Ege Bölgesi'nin bu başarısı “EİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”ne de yansıdı. Meyve sebze mamulleri ihracatçısı Euro Gıda İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Ege Yaş Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliğinden en fazla ihracat yapan firmalar sıralamasının üçüncü basamağında yerini aldı.

Uçak: “1 milyar dolar hedefe koşar adım gidiyoruz”
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin 2019 yılında yüzde 7’lik ihracat artışıyla 890 milyon dolarlık ihracat tutarıyla 53 yıllık tarihinin en yüksek ihracatına imza attığını belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ilk üçte yer alan firmaların bu başarıda yüzde 18’lik katkısı olduğunu dile getirdi. 2020 yılının Ocak ayına da çok parlak bir giriş yaptıklarına işaret eden Uçak, “Taze meyve sebze ihracatımız yüzde 68’lik yükselişle 24 milyon doları aştı. Meyve sebze mamulleri ihracatımız ise yüzde 11’lik artışla 52 milyon dolara çıktı. Totalde yüzde 25’lik artışla Ocak ayı ihracatımız 76 milyon doları geçti. 2020 yılı sonundaki 1 milyar dolar ihracat hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Nisan ayında yapacağımız genel kurul toplantımızda daha fazla ihracatçımıza ödül vereceğiz” diye konuştu.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi