Eskişehir’de altın fiyatları 20.04.2020 - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de altın fiyatları 20.04.2020 - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün nasıl bir seyir izliyor? Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada gram altın kaç lira? Çeyrek altın ne kadar? Dolar ve Euro kaç TL? Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün bütün verileri www.anadolugazetesi.com adresimizde sizlerle.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları yorumları bugün verilerine göre, altında dalgalanmalar durdurulamıyor. Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, son yaşanan koronavirüs salgınına bağlı olarak sert yükselmelerin ardından şimdi yerini bir miktar düşüşe bıraktı. Peki, altın fiyatları ne kadar oldu? Gram altın ne kadar oldu? Çeyrek altın kaç TL?
Koronavirüs salgınında, can kayıpları ve vaka sayıları takip edilirken piyasaların gözü dünya ekonomilerinin açılmasına yönelik yapılan açıklamalarda... Bu beklentiyle haftaya başlayan dünya borsaları yönünü arıyor.
Yurt içinde gözler 22 Nisan Çarşamba günü açıklanacak olan faiz kararında olacak. Foreks anketinde tahmin faizin 50 baz puan indirileceği yönünde. Ankete katılan 20 ekonomistten 4'ü faizde değişiklik beklemezken, 16 ekonomist farklı oranlarda indirim beklentisi dile getirdiler.
Faiz kararı öncesinde dolar/TL kuru haftaya 6,94 seviyelerinde başladı. Euro/TL ise 7,52'nin üzerinde işlem görüyor.
Türkiye'nin küresel piyasalaral swap kanalı açıp açamayacağı da piyasaların takip ettiği en önemli başlıklardan birini oluşturuyor. Swap hattı için IMF ihtimali zayıflarken Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'dan, merkez bankalarıyla mevcut işbirliğimizi güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü. Görüşmede iki lider, NATO müttefikliğinin gerektirdiği dayanışma ruhunun gereği olarak, koronavirüs salgınının kamu sağlığına ve ekonomiye oluşturduğu tehdide karşın işbirliklerini sürdürme noktasında anlaşıldı. 
Analistler, TCMB'nin Swap anlaşması yapması durumunda döviz likiditesinin artacağını ve kurlar üzerindeki baskının hafifleyebileceğini, BDDK'nın hamlelerinin ise finansmana erişim açısından güven verdiğini belirterek, tüm bunların piyasaları destekleyici etki yapabileceğini ifade etti.
Peki tüm bu gelişmeler kapsamında, 20 Nisan 2020 (bugün) saat 09:48 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar? Eskişehir'de döviz hangi seviyede?

Eskişehir ve Kapalıçarşı altın fiyatları ve Dolar ile Euro kaç lira? Hepsini sizin için derledik...

Eskişehir altın fiyatları

  • Çeyrek altın: 616,40 Lira
  • Yarım altın: 1.232,30 Lira
  • Gram altın: 374,33 Lira
  • Cumhuriyet Ata Lira: 2.460,80 Lira

Eskişehir döviz kurları

                         ALIŞ      SATIŞ
  • Dolar   : 6,9407 TL  6,9435 TL
  • Euro    : 7,5267 TL  7,5314 TL
  • Sterlin : 8,6397 TL  8,6459 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Bakan Selçuk: '2 milyon 300 bin haneye yapıalcak 1.000'er TL nakdi destek ödemesi başladı'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında, ilk desteğin düzenli sosyal yardım alan 2 milyon 111 bin haneye 1-5 Nisan 2020 tarihleri arasında yapıldığını anımsatan Bakan Selçuk, “Korona virüsle mücadele kapsamında vatandaşlarımızı desteklemek için oluşturduğumuz Sosyal Destek Programımız 3 fazdan oluşuyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızla sahada ihtiyaç sahibi olarak belirlediğimiz 2.3 milyon haneye Faz 2 kapsamında bin TL nakdi yardım yapıyoruz” diye konuştu.

İlk destekte olduğu gibi, bu hanelerin halihazırda Sosyal Yardımlar sisteminde kayıtlı olduğundan herhangi bir başvuruda bulunmasına gerek olmadığını vurgulayan Selçuk, “Bin TL nakdi destek ödemesi bugün, bu hanelerimizin PTT hesaplarına yatırılmaya başlandı. Bu yardımlar da yine bir önceki yardımda olduğu gibi, bulaş riskini azaltmak için evlere götürülerek, elden teslim ediliyor” dedi.

3'üncü faz ödemeleri için başvuru alınacak

3'üncü faz biner TL ödemeleri için başvuruların e-devlet üzerinden alınmaya başlanacağını da belirten Bakan Selçuk, “Faz 3 kapsamındaki ödemeler kişi bazlı değil; hane bazlı yapılacak. Aynı haneden birden çok başvuru yapılırsa, bunu tek başvuru olarak değerlendireceğiz” ifadesine yer verdi.

Bakan Selçuk, 3'üncü faz kapsamındaki ödemelere ilişkin tarihleri ayrıca açıklayacaklarını da sözlerine ekledi.

Koronavirüs sonrası bu sektörler öne çıkabilir

Koronavirüs ile mücadele sürecinde hızlı bir şekilde gelişmiş ülke ya da gelişmekte olan ülke ayrımı olmadan dijital bir hayata dönüş olduğunu vurgulayan Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, koronovirüs sonrası öne çıkacak sektörleri sıraladı.

eskisehir-altin-fiyatlari-20-04-2020.jpg

“Teknoloji sektörleri öne çıkabilir”

Koronavirüsle mücadele esnasında dijital hayata dönüş olduğunun altını çizen Tavukçuoğlu, virüs salgını sonrası yapay zeka, yazılım, dijital oyun, saas girişimler, veri depolama ve yorumlama, haberleşme ve internet, 5G, nesnelerin interneti, siber güvenlik, akıllı şehirler, akıllı araçlar, robotlar gibi teknolojiyi barındıran sektörlerin öne çıkabileceğini vurguladı.

Tarım gıda ve buna bağlı olarak ambalaj sektörü

Tavukçuoğlu, tüm dünyanın salgından sonra tarım ve gıdaya önem vereceğini ve gıda stoklarını her zaman hazır halde tutmak zorunda kalacağını belirterek, “Özellikle ambalajlı ürünlere kayış olabilir. Bu türden salgınlara önlem niteliğinde yeni akıllı ambalajlar kullanılarak birçok gıda ürünü bu kapsama alınacak” dedi.

E- ticaret ve dijital ödeme sistemleri
İnternet kanalıyla alışveriş koronovirüs sonrasındaki süreçte daha fazla öne çıkacağını söyleyen Tavukçuoğlu, “Bu konunun özeti temassız alışveriş ve temassız ödemedir” şeklinde konuştu.

Biyoteknoloji ve genetik teknolojileri
Koronavirüs ile mücadelede biyoteknolojinin ne kadar önemli olduğunu tüm dünyanın gördüğünü kaydeden Tavukçuoğlu, “Olası yeni salgınlara hazır olmak için insan izolasyonunun önemi ortaya çıkmış olduğundan sermaye grupları bu yönde yatırımlar yapıp hızla büyümek isteyecek. Ayrıca genetik bilim kullanılarak bazı hastalıklar durdurulmaya çalışılacak. Hastalıkların gelişimi, kodlamalar değiştirilerek önlenmeye ya da yapay organlar yapılmaya çalışılacak” ifadelerini kullandı.

Lojistik ve kargo
Tavukçuoğlu, koronovirüs öncesinde de tüm dünyada yeni planlamaların yapıldığını, daha teknolojik çözümler, demiryolları, block chain tabanlı yapılanmalar ve daha birebir tedarikler üzerinde çalışıldığını söyleyerek bundan sonraki süreçte lojistik ve kargo sektörünün hızlı bir büyüme trendine gireceğini belirtti.

Özellikle e-ticaret özelinde mecburu değişiklikler görüleceğini vurgulayan Tavukçuoğlu, “Daha yaygın depoculuk faaliyetleri ve demiryollarının adeta internet ağı gibi tüm dünyaya yayılmasını hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

Bakan Ersoy'un açıklamaları ünlü tatil merkezindeki turizmcileri umutlandırdı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Akif Ersoy, bir televizyon programında, "Gerekli önlemleri alan tesislere sertifika verilecek, faaliyete geçebilecek. Mayıs sonuna doğru normalleşme başlayabilir" şeklindeki açıklamaları Çeşmeli turizmcileri sevindirdi.

"Umut ediyorum ki, Çeşme, Mayıs ayı ortalarında sevenleriyle buluşacak"
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, "Dünyanın düzenini alt üst eden, hayatımızın akışını geceyle gündüz kadar değiştiren; sağlığımızı, alışkanlıklarımızı, kültürümüzü, en önemlisi ekonomimizi yok eden bu virüsten her şekilde kurtulmamız lazım. Artık 'Evde kal' sloganının kullanım süresi dolmuştur. Tedbirlerimizi alalım, işimizde kalalım, üretimde kalalım. Konuyla ilgili, Kültür ve Turizm Bakanımız, gece gündüz, 'nasıl olur da turizmi bu yıl ayakta tutabilirim' çalışması yapmaktadır. Zira, turizm ayakta kalabilirse 50 kadar sektör de krizden en az etkilenerek, yoluna devam edecektir. Ümit ediyorum ki, plajlarıyla, butik otelleriyle, Alaçatı sokaklarıyla, festivalleriyle ülkemize değer katan Çeşme'miz, mayıs ayı ortalarında sevenleriyle buluşacaktır" diye konuştu.

eskisehir-doviz-fiyatlari-20-04-2020.jpg

"İyi bir sezona adım atacağımıza inanıyorum"
Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu da Ersoy'un açıklamalarını değerlendirdi. Bayraktaroğlu, "Sayın bakanımız, nispeten iyi kabul edilebilecek bir açıklamada bulundu. İyi dememin sebebi, demek ki aldığı bilgilerle mayıs sonunda, kontrol edilebilir bir süre ve hijyen koşullarının sağlanması kaydıyla, sertifikasyon sistemiyle otellerin açılabileceğinden bahsetti. Bu, olumlu bir yaklaşım. Hayatın devam ettiğini kabul etmek zorundayız. Elbette en önemli şey insan sağlığı. Bu hiç unutulmamalı. Yapılacak ve hızlı atılacak adımların da bu yolu uzatabileceği endişesi, açıkçası bende var. Dolayısıyla bilim adamlarının doğru bilgilerle, iyi mücadele yöntemleriyle ve altyapının geliştirilmesiyle beraber, kontrollü bir şekilde, kısıtlamaların adım adım açılarak iyi bir sezona adım atmak şansının olduğuna inanıyorum. Bunun içinde yapılması gereken en önemli şey; hakikaten toplum olarak konuya hep beraber sahip çıkmak, gereken fedakarlıkları beraber yapmak, her şeyi devletten beklememek. Bize düşenleri yaparken de sağ duyulu hareket etmek. 'Evde kal' hala geçerlidir. Bir an önce açılması bence çok tehlikelidir. Yapılması gereken şey, bilim adamlarının ölçümleri arttırarak bize yol göstermeleridir" şeklinde konuştu.

Bakan Albayrak açıkladı, esnafa toplam 10 milyar 836 milyonluk destek yapıldı'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, esnafa ve sanayiciye verilen desteklere ilişkin bir açıklamada bulundu. Albayrak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Kamu bankalarımız ile esnafımıza ve sanayicimize sağladığımız desteklerde hız kesmiyoruz. Esnafımıza tahsis ettiğimiz finansman Paraf Ticari ile birlikte toplam 10 milyar 836 milyona, sanayicimize sağladığımız destek ise 59 milyar 62 milyon TL'ye ulaştı" dedi.

Otomotivde salgın nedeniyle daralma beklentisi

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle dünya otomotiv sektöründe çarklar yavaşladı. Konuyla ilgili değerlendirmeler yapan Autofocus Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Uğur Sakarya, “Bu dönemde, düşük showroom ve servis trafiği yaşayan, personelini salgından korumak adına dönüşümlü olarak çalıştıran otomotiv bayileri finansal açıdan oldukça zorlanacak. Koronavirüs sebebiyle düşen iş hacimleri, otomotiv bayilerinde, 3 aylık dönem için bayi büyüklüğüne göre 1 ila 3 milyon TL arasında zarara yol açacak. Satış ve satış sonrası gelirleri yılın ikinci çeyreğinde en az yüzde 60 düşecek olan otomotiv bayileri, maalesef giderlerini bu seviyede düşüremiyorlar. Yüksek plaza giderlerinin yanında, stok yükü sebebiyle finansman giderleri de artacak otomotiv bayileri, bu dönemde ayakta kalmak için distribütörlerin desteğine ihtiyaç duyuyorlar” dedi.

“Gelirler giderleri karşılamıyor”
Pazarın Mayıs ve hatta Haziran aylarında da toparlanamayacağını öngördüklerini belirten Uğur Sakarya, “Yılın ikinci çeyreğinde 185 bin adet olması beklenen yeni araç satışları, Koronavirüs sebebiyle en fazla 80 bin adette kalacak. Bayilerin ikinci el satışlarında nispeten daha az daralma olsa da, yine en az yüzde 50 daralma yaşanacaktır. Satış sonrasında ise iş hacimleri yüzde 60 azalmış durumda. Beklentimiz, satış sonrasında Mayıs ayında da benzer seviyelerde daralma yaşanacağı, Haziran ayından itibaren kademeli toparlanacağı yönünde. Bu noktada, bayilerin varlıklarını sürdürebilmek için birtakım desteklere ihtiyaçlar var. Bazı markaların bayilerine destek olmak için ödemelerde vade uzatımı, dönem sonu primlerinin erken ödenmesi, bazı hizmet faturalarının kesilmemesi, hedef primlerinin tam ödenmesi gibi desteklerde bulunduğunu biliyoruz. Bu zor dönemi atlatmak için otomotiv bayilerinin almış oldukları tüm önlemlere ilaveten, devletin ve distribütörlerin desteğine ihtiyaçları olduğu aşikâr” diye konuştu.

FAO Temsilci Yardımcısı Dr. Selışık: 'Dünya gıda sanayini zorlu bir dönem bekliyor'

Birleşmiş Milletler Türkiye Ofisi Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, TGDF Akademi'nin davetlisi olarak katıldığı video konferansta Covid-19'un dünyada ve Türkiye'de tarımsal faaliyetlere olan etkisini değerlendirdi. TGDF Akademi'nin video konferans yöntemiyle düzenlediği programı çok sayıda katılımcı takip etti. Selışık, COVID-19 ve bundan sonra çıkabilecek salgınların tarımı ciddi etkileme potansiyeli bulunduğunu söyleyerek konuşmasına başladı.

Geçmişte yaşanan Ebola ve SARS salgınlarının Türkiye'yi etkilemediğini, ancak yayıldığı bölgelerdeki tarımsal üretimi ciddi şekilde düşürdüğünü ifade eden Selışık, çok daha büyük bir salgın olan COVID-19'un da benzer bir etki gösterebileceğini endişesini aktardı.

“Gıda sistemindeki en ufak aksama tüm sistemi etkiliyor”
Gıda sistemlerinde lojistik, muhafaza, perakende, çiftçi, işleme gibi paydaşlar olduğunu, herhangi bir unsurdaki sorunun tüm sistemi aksatabildiğini söyleyen Selışık, FAO'nun Sürdürülebilir Gıda Sistemi için uzmanlık desteği sağladığını aktardı.

Gıda israfı konusuna da değinen Selışık, “Gıda kaybı ve israfı önlenebilir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki israf sorunu farklı. Gelişmekte olan ülkelerde kayıpların yüzde 40'ı hasat ve işleme düzeylerinde gerçekleşiyor. Gelişmiş ülkelerde ise kaybın yüzde 40'ı perakende ve tüketici düzeyinde gerçekleşiyor.
Türkiye'de en çok kayıp ve israf sebze ve meyvelerde. Burada kayıp oranı yüzde 53. Hane halkı düzeyindeki israf ise en çok yüzde 5 sebze - meyve, yüzde 5 tahıllar ve yüzde 4 yağlı tohum ile baklagillerde” dedi.

COVID-19 dünyada tarımı nasıl etkileyecek?
Özellikle kırılgan ülkelerin salgın nedeniyle zor duruma düştüğünü söyleyen Selışık, 53 ülkede 113 milyon insanın akut açlıkla boğuştuğunu, böyle devam ederse kamu sağlık sistemlerinin salgını kaldıramayabileceğini ve insanlığın dramatik sonuçlarla karşılaşabileceğini söyledi.

Selışık FAO'nun COVID-19 krizindeki hedeflerini ise şu şekilde sıraladı: “Salgının gıda ve tarım üzerindeki etkisini anlamayı ve azaltmayı, zor durumda olan kişilerin gıda güvenliğini ve geçim kaynaklarını korumayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda kurum olarak virüsün kökenini ve yayılmasını anlamaya çalışıyoruz.”
Koronavirüsün gıdadan bulaşmadığı konusunda çok net bilgilerin olduğunu söyleyen Selışık, FAO olarak doğru bilgileri halka vermekle yükümlü olduklarının altını çizdi.

Selışık dünya genelinde 185 ülkede COVID-19 bulunduğunu, bunlardan 44 ülkenin dışarıdan gıda desteğine ihtiyaç duyduğunu aktardı ve küresel gıda ticaretinin sekteye uğraması halinde bu ülkelerin çok zor durumda kalacağını vurguladı. Twitter üzerindeki COVID-19 salgınıyla ilgili paylaşımlarının toplam paylaşımların yüzde 50'sine kadar çıktığını, diğer konuların konuşulma oranının ise yarıya düştüğünü söyleyen Selışık; gıdanın da bu salgınla ilgili konunun merkezinde yer aldığını ve çokça konuşulduğunu belirtti.

COVID-19 gıda sistemlerini nasıl etkiledi?
Ayşegül Selışık gıda sistemlerinde gözlenen ilk etkilere ilişkin, “Piyasalar hem temel hem de uzun raf ömrü olan gıda alımlarında artış ve e-ticarete kayma gördü. Taze ürünlere olan talebin azalması fiyatları düşmesine ve satışların yavaşlamasına yol açtı. Kümes hayvanları ve yumurta üretim zincirleri de güçlü bir aşağı yönlü fiyat baskısıyla karşı karşıya kaldı” dedi.

Gıda arzında bazı şoklar yaşanabileceğini söyleyen Selışık, “Tarımsal üretim ve gıda tedarik zinciri ciddi sınamalarla karşılaşacak. Sebze, meyve ve et arzı sorunları burada ilk sırada geliyor. Evde yemek gıda arzı ve talebinde ve gıda türlerinde radikal değişimlere neden olacak. Lojistik ve gıdanın nakliyesinde, özellikle hayvansal ürünlerde arz şoku yaşanmaya başlıyor. Salgın ve buna yönelik tedbirlerin ne kadar süreceği bu değişimler için belirleyici olacak” diye konuştu.

“Dünya gıda sanayini zorlu bir dönem bekliyor”
COVID-19 krizi nedeniyle gıda sanayinin zorlu bir döneme girdiğini söyleyen Selışık sektörün karşılaşacağı güçlükleri ise şu şekilde sıraladı:

“Gıda sanayi daha az üretim, düşük kapasite kullanımı, gıda tedarik zincirlerinde bozulma, işgücünde azalma, nakliye kısıtlamalarına bağlı olarak hasat sonrası kayıplarında artış, gıda üretimi ve işlenmesinde sorunlar yaşayabilir.

Bitkisel üretim üzerinde şu anda gözle görülür bir etki yok. 2020 küresel tahıl üretimi beklentileri genel anlamda olumlu seyrediyor. Hayvansal üretim üzerinde bir etki söz konusu olabilir, ancak durum henüz netleşmiş değil.”

Karşılaşılacak zorlukların aşılması için bazı öneriler sunan Selışık, “Gıda zincirinde sevkiyat ve teslimat için erişim noktaları planlanmalı. İletişimi kolaylaştırmak için dijital uygulamalar geliştirilmeli. Gıda bankacılığı seçeneği değerlendirilmeli. Vergi ve prim borcu ödemeleri ertelenmeli, geçici KDV ve vergi indirimleri düşünülmeli. Mevcut uygulamalar istikrarlı bir şekilde sürdürülmeli. Krizin uzamasına karşın yeni planlamalar şimdiden yapılmalı” dedi.

Gıda talebi nasıl etkilenecek?
Gıda talebinin genelde esnek olmadığını, ancak bu salgın nedeniyle beslenme alışkanlıklarının değişebileceğini söyleyen Selışık, “Başlangıçta talepte artış görülebilir. Ancak yoksul ülkelerde tüketim daralabilir. İthalata bağımlı ülkelerde büyük sorunlar yaşanabilir” diye konuştu.

Türkiye ne durumda?
Türkiye'nin dünyanın en büyük 7. tarım üreticisi olduğunu söyleyen Selışık, “Küresel dalgalanmalardan etkilenmemiz güçlü bir ihtimal. Türkiye Avrupa, Ortadoğu, Avrasya ve Orta Asya'nın en büyük gıda tedarikçilerinden biri. Nakliye yolları tıkanırsa üretici de olumsuz etkilenecek” dedi.

FAO'nun gıda ticaretinde ihracat kısıtlamalarının olmaması gerektiğine dair bir tespit yaptığını söyleyen Selışık, kısıtlamaların fiyat artışına sebep olacağını, gıda güvencesinde sorunlar yaşanacağını, kırsalda yaşayan çiftçilerin ve gıdaya erişemeyenlerin düşünülmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin attığı isabetli adımlar
COVID-19 salgınında Türkiye'nin yerinde müdahalelerinden söz eden Selışık, “Kısa süreli çalışma yardımı, 4,3 milyon haneye sosyal yardım ödemesi, vergi borcu ve sosyal güvenlik primi ödemelerinin ertelenmesi, çeşitli sektörlerde vergi indirimleri, ulusal dayanışma kampanyası, tarım işçilerine yönelik tedbirler olumsuz etkileri azaltmak için iyi örnekler” dedi.

FAO Hızlı Değerlendirme Anketi
Yaşanan krizle ilgili FAO'nun Avrupa ve Orta Asya bölgesi Gıda Arz Zinciri Hızlı Değerlendirme Anketi yaptığını söyleyen Selışık, “Ürün grupları bazında tarımsal girdide çok yüksek bir fiyat değişimi henüz görülmüyor. Ancak fiyatlarda bir artış var. Bunun etkisini de ölçmeye çalıştık.

İşgücünde de bir sıkıntı yaşanacak. Türkiye'de döviz artışı nedeniyle girdi maliyetleri arttı. Her sektörün gıda güvenliği ve hijyen kurallarını gözden geçirmesi gerekiyor. Bu da ilave bir maliyet anlamına geliyor” diye konuştu.

BDDK'dan kredi düzenlemesi

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK), krediye yeni bir kredi düzenlesi geldi. Yapılan kurul açıklamasında yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yaşanılan sürecin ekonomiye, piyasaya, üretime ve istihdama olumsuz etkisinin mümkün olan en az seviyeye indirmek ve bankaların ellerinde bulundurduğu kaynakların en etkin şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla bazı düzenlemelere gidildiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:”5411 sayılı Bankacılık Kanununun (Kanun) 93'üncü ile 43'üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca bankaların, 1 Mayıs 2020'den başlamak üzere haftalık bazda Aktif Rasyosu (AR) hesaplamalarında kullanılan Aktif Rasyosu (AR) = Krediler + (Menkul Kıymetler 0,75 ) + ( TCMB Swap 0,5 ) / TL Mevduat + ( YP Mevduat 1,25 ) formülünde; AR'ın pay kısmında yer verilen 'Krediler' kaleminin, takipteki krediler hariç bankaların bireysel ve ticari müşterilere kullandırdıkları krediler tutarının toplamını, 'Menkul Kıymetler' kaleminin, bankalarca satın alınan yurt dışı yerleşiklerce ihraç edilmiş menkul kıymetler ve hisse senetleri hariç özel sektör tahvil ve bonoları ile Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin ihraç ettiği her türlü borçlanma araçları, kira sertifikaları ve Eurobondların toplam değerini, 'TCMB Swap' kaleminin, bankaların Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) Swap yoluyla verdikleri yabancı paranın TCMB alış kurundan hesap edilen Türk lirası(TL) cinsinden toplam değerini ifade etmesine, AR'ın payda kısmında yer verilen 'TL Mevduat' kaleminin, bankalar mevduatı hariç tüm TL cinsi mevduat/katılım fonu tutarı toplamını, 'YP Mevduat' kaleminin, altın ve kıymetli maden hesapları da dahil olmak üzere, bankalarda tutulan yabancı para(YP) cinsinden mevduat/katılım fonu tutarı toplamını ifade etmesine karar verilmiştir."

Açıklamada, AR'ın her ay sonu itibarıyla, o aya ilişkin aylık ortalamasının mevduat bankaları için yüzde 100'ün, katılım bankaları için yüzde 80'in altına düşmemesine, Kanunun 148'inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca baz alınacak aykırılık oluşturan aşım tutarının, ilgili ay sonu itibarıyla AR değeri yüzde 100'ün altında olan bankalar ve yüzde 80'in altında olan katılım bankaları için, rasyoyu sırasıyla yüzde 100 ve yüzde 80 düzeyine getirecek paydaki değişim tutarı olarak hesaplanmasına karar verildiği bildirildi.

Bakan Pakdemirli'den çiftçiye müjde: 'Ödemeler 24 Nisan'da başlıyor'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2019 yılı 1. Dönem Buzağı Destek Ödemeleri'nin 24 Nisan Cuma günü çiftçilere ödenmeye başlanacağını duyurdu.

Çifçilere yeni bir müjdesinin olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli, " 2019 Yılı Birinci dönem Buzağı Desek Ödemelerine de haftaya başlıyoruz. 701 bin 111 yetiştiricimize 3 milyon 369 bin 845 baş buzağı için 1 milyar 434 milyon lira 24 Nisan Cuma günü saat 18:00'da T:C kimlik numaralarına göre ödemeye başlıyoruz" dedi.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi