Eskişehir'de 2023 yılı için büyük tehlike

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de 2023 yılı için büyük tehlike
A
a

Eskişehir'de kuraklığın tehlikeli bir boyuta doğru gittiğini söyleyen Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “2023’ün en büyük tehlikesi kuraklık. Eğer 2023’te bu şekilde devam ederse istediğimiz verimi alamayacağız demektir” dedi

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, çiftçinin kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Geçen yıl kuraklık nedeniyle yüzde 40-50 oranında zaiyat olduğunu, bu şekilde devam ederse bu oranın 2023’te artacağına dikkat çeken Buluşan, hem üreticinin hem vatandaşların buna hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.

KURAKLIK ÇOK BÜYÜK AŞAMADA
“Kuraklık çok büyük aşamada” diyen Buluşan, “2023 tohumları ekildi. Ama maalesef yağışlarımız yok. Kaldı ki şöyle bir 20 sene geriye dönüp baktığımız zaman böyle bir aralık ayı yaşamamışızdır. Çünkü bırakın kar yağışını yağmur yağışlarımız yok. Kaldı ki şu anda yer altı sularımız bile 10 metreden 20 metre gibi bölgesel olarak çekilmiş bir durumu var. O nedenle kuraklık çok büyük aşamada. Her geçen gün daha da artıyor. Şu anda tarlalarda 2022’den kalan mahsuller, özellikle sebzeler adeta büyüyor havaların iyi gitmesinden. Seralardaki mallar çok hızlı büyüyor. Buradaki en büyük sıkıntı hububatta, arpa, buğdaydaki çimlenme ve yağışların yetersiz olması nedeniyle sadece sulu alanlarda çimlenme var. Bu, bu şekilde giderse hele hele kar yağışı olmazsa çok büyük sıkıntı var” diye konuştu.

MALİYETLERDE YÜZDE 300 ARTIŞ
Maliyetlerde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 300 artış olduğunu Buluşan, “Pahalılık tamamen arz talep meselesi. Bizim ürünlerimizdeki pahalılığı bazı ürünlerin yüze 80’inini biz körüklüyoruz. Bunun da sebebi plansız üretim. En güzel örneği de soğan. Biz tarlada 5 liraya sattık bitirdik. 2023’ün yaz dönemine kadar soğan üretimi yapılamayacak. Yani sahaya 5 liraya sürülmüş bu soğan. 15 lira da oluyor, 20 lira da oluyor soğan bizim ülkemizde. Bu artık gıdada dengesizlik veya ticaretteki dengesizlik. Maliyetlerimiz çok arttığı için en büyük sıkıntılardan biri de bu. Geçtiğimiz yıla göre maliyetlerde yüzde 300’e yakın artış var” şeklinde konuştu.

2023’TE ZAİYATIMIZ ARTAR
Buluşan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “2023’ün en büyük tehlikesi kuraklık. Eğer kuraklık 2023’te bu şekilde devam ederse istediğimiz verimi alamayacağız demektir. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 40-50 zaiyatlarımız varken Allah korusun bu 2023’te kar yağışı, yağmur yağışını alamazsak daha tehlikeli olur. Sadece üretici değil tüm halkımız buna hazırlıklı olmalı.”
 
Kaynak : Meltem Karakaş
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi