Eskişehir’de “zam gelmesin” duası!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de “zam gelmesin” duası!
A
a

ESKİ’ye 2021 yılında 43 milyon lira elektrik faturası geldiğini söyleyen ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, “2022 yılında şu anda mevcut tarife ile gittiğimiz zaman 31 Aralık itibariyle 108 milyon lirayı geçecektir. Dua ediyoruz elektrik zammı görmeyelim de bütçemizin yarısı gitmesin diye” dedi.

Sütiş Eskişehir
ESKİ mayıs ayı genel kurul toplantısı Aydın Ünlüce başkanlığında toplandı. Toplantıda ESKİ Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılı Bütçe Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı ile 2021 yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

SAYDAM VE HESAP VERİLEBİLİR RAPORLAR
Her iki rapor hakkında konuşan ve olumlu oy kullanacaklarını söyleyen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Her 2 rapora da baktığımız zaman 2 rapor ile birlikte saydam ve hesap verilebilirlik ilkelerine uygun bir biçimde hazırlanmış. Yasanın emrettiği, yönetmeliklerin de uygulanması gerekir dediği kurallara uyulmuş görülüyor. Bu nedenle teşekkürlerimi sunuyorum. CHP olarak 2 rapora da olumlu bakacağız ve olumlu oy kullanacağız” diye konuştu.

NEDEN SU ARITMA TESİSİ YOK?
Raporlara ret oyu verme gerekçeleri hakkında konuşan AK Parti Meclis Üyesi Mustafa Birsen, “371 milyon geliri olan, bu sene yine karı olan bir kuruluş ESKİ. Dünyamızda hızla gelişen bir iklim değişikliği dönemi yaşanmakta. Bu olumsuz gelişmeleri bizi doğaya karşı daha duyarlı olmaya zorluyor. Ama elimize verdikleri faaliyet raporlarında içme suyu arıtma tesisleri sıralanmış. 10 adet. Sivrihisar’ın merkezinde arıtma tesisimiz niye yok? Han, Mihalıççık, İnönü, Mihalgazi, Sarıcakaya, Mahmudiye merkezlerinde neden su arıtma tesisimiz yok?” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’E PARA AKTARMAMALI
ESKİ’nin Büyükşehir Belediyesi’ne para aktarmasını eleştiren AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş, “Kesin Hesap Raporunu incelediğimizde gider bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 85,8 olduğunu görüyoruz. ESKİ’nin kaynak problemi olmamasına rağmen iptal edilen 40 milyon liralık ödeneğin iptalinin de doğru olmadığını düşünüyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da olduğu gibi sermaye giderlerinin toplam giderler içindeki gerçekleşme oranının düşük kaldığını görüyoruz. Sermaye giderleri oranının yüzde 14,7 olması yeterli değildir. Gelir bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 94 civarında olduğu görülmektedir. Bu taktir sebebidir. ESKİ 2021 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne 75 milyon lira borç para aktarmıştır. ESKİ’nin Büyükşehir Belediyesi’nden toplamda 97 milyon lira alacağı vardır. Bu kadar yapılması gereken yatırım ve hizmet ihtiyacı varken bu paranın belediyeye aktarılmasını doğru bulmuyoruz. Bu borçların ödenmediğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

MALİYETLER ÜÇ, DÖRT KAT ARTTI
AK Partili meclis üyelerine yanıt veren CHP Meclis Üyesi Mustafa Önder, “Ne oldu da arıtma ve benzeri hizmetlerin bu nedenli maliyetleri üç, dört kat arttı? ESKİ’nin neden para aktardığını da sormalı. Neden para aktarılıyor? Ki bu gayet yasaldır. Şu da iyi bilinmeli ki, yurttaşların borca girdiği gibi kurumlar da borca sürüklenmektedir. Bunların yanıtları ekonomiyle ilgili son dönemde alınan kararlarda” dedi.

365 GÜN TEMİZ SU HİZMETİ
CHP Meclis Üyesi İbrahim Arslan, “Faaliyet raporunda arayıp da bulamadığınız ne var merak ediyorum. Kimden neyi gizleyebiliriz? Bu çalışmalar, hesaplar her biri meclisin dışında zaten Sayıştay denetimine açık konular. 2560 sayılı kanun asıl sorun. 1981 yılında çıkmıştır. 1985 yılında ek maddeyle düzenlenerek tüm su ve kanalizasyon idareleri de bu kanun kapsamına alınmıştır. Bu kanunu değiştirelim. Sorunun birincisi bu. Su kaynaklarının yetersizliğine, iklim değişikliğine bağlı temel sıkıntılara rağmen Eskişehirli hemşerilerimiz susuz kalmamıştır. Suyu kesintisiz olarak ve insani şartlarda, o kalitede hizmet almışlardır. Bize 365 gün bu hizmeti verdikleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ESKİ, TÜM NORMLARA UYUYOR
Faaliyet raporlarının Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara göre hazırlandığını söyleyen Oğuzhan Özen, “Faaliyet raporumuz çok fazla incelenmemiş. Şöyle ki faaliyet raporları Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Dairesi Başkanlığı tarafından standartları belirlenen normlarda düzenlenir. Buradaki kriterler göz önünde bulundurularak faaliyet raporu yapılır ve orada istenen bilgiler ışığında tabloları oluşturursunuz. Kurumumuz da Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından belirlenen normlara uymak zorundadır. Kurumumuz her 3 ayda bir bu başkanlığa raporlar sunmaktadır. Bazı bilgi ve verileri Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan da edinebilirsiniz. Onlara da bilgi belge sunmaktayız” diye konuştu.

SU TEMİZSE ARITMA TESİSİ YAPILMAZ
Suyun temiz olduğu bölgelere su arıtma tesisi yapılmadığını belirten Özen, “Temiz su arıtma tesislerimizin sayısı ile ilgili bir şey söylendi. Temiz su arıtma sistemi adı üstünde eğer su temiz değilse arıtılır. Yani kalite standartları yönetmeliklerle belirlenir. Eğer bu standartların içindeyse suyunuz arıtmaya ihtiyaç duymazsınız. Sadece dezenfekte ederek suyu insanlara ya da tarıma verirsiniz. Mahmudiye, İnönü, Sivrihisar gibi yerler örnek verildi. Buradaki su kalitemiz arıtmayı gerektirecek nitelikte değil. Kaliteli su var burada. Biz kalitesiz buyun olduğu yere arıtma tesisi kuruyoruz” şeklinde konuştu.

13 MİLYON LİRA BORÇ VERİLDİ
Büyükşehir Belediyesi’ne 13 milyon lira borç verildiğine dikkat çeken Özen, “2021 yılında Büyükşehir Belediyesi’ne 75 milyon lira transfer edildiği söylendi. 2021 yılı değil. Beş yıllık faaliyet programı içerisindeki toplam meblağdır bu. 2021 yılında şeffaf olarak size söyleyeyim. 10 milyon lira yasanın verdiği olumlu fark aktarılmıştır. Bu farkı aktarmakla yükümlüyüz asal olarak. Bunun haricinde 13 milyon lira da borç verilmiştir. Bu da Avrupa Yatırım Bankası’nın kredisinin geri ödemesiyle ilgili döviz kuru artışından kaynaklıdır” dedi.

ZAM GELMESİN DİYE DUA EDİYORUZ
ESKİ’ye gelen elektrik faturalarının bütçenin büyük bir kısmını kapladığını vurgulayan Özen, “Özellikle elektrik giderleri. Çünkü burada en büyük problem ayrı bir tarifenin olmamasıdır. Sanayi grubu tüketim ve ticaret grubu tüketime tabi yerlerdir su kanalizasyon idareleri. Özellikle 2021’in sonlarından itibaren döviz kurundaki dalgalanma elektrik ihalelerinin de birer birer iptal edilmesine neden olmuştur. Bizim de en son yaptığımız ihale iptal oldu. İstekli bulunamadı. Biz şu anki yılı abone değişiklikleri yaparak ve bir de elektriğe bir daha zam olmaması için dua ederek geçiriyoruz. 2021 yılındaki toplam Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin elektrik harcaması 43 milyon 530 bin liradır. 2022 yılında şu anda mevcut tarife ile gittiğimiz zaman 31 Aralık itibariyle 108 milyon lirayı geçecektir. Yani bütçemizin dörtte biri. Dua ediyoruz elektrik zammı görmeyelim de bütçemizin yarısı gitmesin diye” ifadelerini kullandı.
Kaynak : Meltem Karakaş
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi