Eskişehir'de "tırtıl" uyarısı! Görür görmez...

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de "tırtıl" uyarısı! Görür görmez...
A
a

Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, Alpu ve Odunpazarı bölgelerinde bulunan ayçiçeği ve mısır tarlalarında tırtıl tehlikesinin olduğunu söyleyerek, üreticileri uyardı. Erdemli, tırtıl görüldüğü taktirde bir an önce kendilerine başvuru yapılması gerektiğini belirtti

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası başkanı Naci Erdemli, Trakya’da ortaya çıkan tırtıl tehlikesinin Eskişehir’de de olduğunu söyledi. Tırtılın şimdiye kadar Bahçecik, Karahöyük, Beyazaltın, Yakakayı, Karakamış, Osmaniye, Harmandalı ve Karacahöyük’te görüldüğüne dikkat çeken Erdemli, tırtılın ayçiçeği ve mısırda verim düşüklüğüne neden olduğunu ifade etti. Üreticileri dikkatli olma konusunda uyaran Erdemli, dronla ilaçma için kendilerine başvuru yapılması gerektiğini de kaydetti.

VERİMİ DÜŞÜRÜYOR
Tırtılın çokça verim düşüklüğüne neden olduğunu söyleyen Erdemli, “Trakya, Adapazarı, Düzce o bölgelerde çayır tırtılı diye bir hayvan kökünden başlayarak özellikle ayçiçeği yapraklarını ve tanesini yemeye başladı. Bu çokça verim düşüklüğüne neden oluyor. Özelikle Trakya bölgesinde yüzde 60-70’e varan bir verim kaybı olacağını söylüyorlar. Onun için bölgemizde de Alpu, Odunpazarı, Tepebaşı ve Çifteler bölgesinde görülmeye başladı” diye konuştu.

VATANDAŞLARI UYARDI
Vatandaşları uyaran Erdemli, “ Özelikle ayçiçeği başta olmak üzere mısır ve diğer yeşil yaprakları bitkilerin kontrollerini kendileri yapması lazım. O kontrollerden sonra bizzat ziraat odalarına ve tarım ilçe müdürlüklerine müracaat ederek bizleri de uyarılarak oralara gidip bunun gerçekten olduğunu düşünürsek onların ilaçlamasına izin verilecek. O şekilde de ilaçlama yapılması vatandaşlarımızın kaybını önleyecektir diye düşünüyorum” dedi.

ALPU VE ODUNPAZARI’NDA YOĞUN
Erdemli konuşmasını şekilde sürdürdü: “Diğer bölgelerde Tarım Bakanlığı tarafından dronla ilaçlama için izin verildi. Biz de bu izinleri almak için vatandaşların bir an önce bize müracaat etmesini bekliyoruz. O izinleri alalım. Çünkü buradaki bitkiler özellikle mısır ve ayçiçeği bitkileri yüksek olduğu için bunları traktörle veya yerden müdahale etmek zarara neden olacak. O yüzden bunun dronla yapılması lazım. Yeteri kadar dron bölgemizde yok ama müracaat edersek bir an önce dron sorununu da çözeriz. Traktörle ilaçlarım derse üretici yüzde 10-15 civarında zarar edilir. Bunun önüne geçilmesi lazım bir an önce. Vatandaşlarımız uyanık olsunlar. Tırtılın Bahçecik, Karahöyük, Beyazaltın, Yakakayı, Karakamış, Osmaniye Alpu bölgemizde, Harmandalı, Karacahöyük Odunpazarı’nda daha çok olduğunu biliyoruz.” 
 
Kaynak : Meltem Karakaş
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi