Eskişehir’de “suyumuzu geri verin” isyanı!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir’de “suyumuzu geri verin” isyanı!
A
a

Mahmudiye ilçesi Yeşilyurt Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, bölgelerinde bulunan Seydi Suyu yatağına su verilmemesine tepki gösterdi. Seydi Suyunun kuruması nedeniyle tarımsal faaliyetlerini yürütemeyen mahalleliler, yetkililere su verilmesi için çağrıda bulundu.

Sütiş Eskişehir
Mahmudiye’ye bağlı Yeşilyurt Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar Seydi Suyu yatağına su verilmemesine tepki gösterdi. Sulama Birliği’nin suyu kesmesi nedeniyle Seydi Suyunun kuruduğunu öne süren bölge halkı, tarımsal faaliyetleri yürütemediklerini belirtti. Yer altı suları ile tarım yaptıklarını ancak yağışların az olmasından dolayı yer altı sularında da büyük sıkıntı yaşandığını aktaran köylüler, daha önce Sulama Birliği’ne müracaatta bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulunarak “Suyumuzu verin” dedi.

2 METREDEN ÇIKAN SU ARTIK 40 METREDEN ÇIKIYOR
Yeşilyurt Mahallesi sakinlerinden Özgür Kılınç, yıllardır böyle bir kuraklık görmediklerini ifade etti. Kılınç, “Son yıllarda orada da kayyum var, ilgilenilmediği için suyun düzgün tutulmadığı için, zamanında verilmediği için, sulama günleri haricinde de su boşa aktığı için Seyidi Suyu kesildi. Bizim burada 2-3 metrede su çıkıyordu, şu anda 30-40 metreye düştü. Bizim isteğimiz dereye su verilmesi. Eğer su bulamazsak biz de 50 metreye kadar derin kuyu yapacağız. Böylece daha kötüye gidecek bu iş” şeklinde konuştu.

MAHSUL ALAMIYORUZ
Suların kurumasından dolayı büyük mağduriyet yaşadıklarını kaydeden Haydar Onası, “Sularımız kurudu. Perişanız. Kuraklık nedeniyle mahsul alamadık doğru dürüst. Pancar ekiyordum bu sene ekmedim. Geçen sene 100 ton açık verdik. 13 bin lira para kestiler kota cezası. Bilmiyorum ne olacak. Hükümet köylüyü düşünmüyor” ifadelerini kullandı.

BÜTÜN DÜZENİMİZ BOZULDU
Bölge halkından İhsan Yüce, “İki tane ana kanal var 16-19. Bu Sulama Birliği mevkiine derin kuyu vurulmuyordu. CHP’den AKP’ye geçti, şimdi bütün buralara izin verdiler. Parası olan zenginler 50, 100, 150 metre vurdular derin kuyuyu. Bizim kuyularımız, deremiz, sularımız hepsi kurudu. Bir de en alttayız, iş işten geçtikten sonra bize geliyor. Üst taraflar suluyor, su kalırsa geliyor. Dere bittiği için bütün düzenimiz bozuldu. Mağduruz. En zor senemiz bu sene” dedi.

SU DİYE BİR ŞEY KALMADI
Köylülerden Hüseyin Kılınç da, “Ben 70 yaşındayım, bu Seyidi Suyu hep akıyordu. Bu kanallar yapıldıktan sonra, yukarıya baraj yapıldıktan sonra su gelmez oldu. Bütün su başka köylere gidiyor, Seyidi Suyu yatağındaki köylere su verilmiyor. Projenin değişmesi, Seyidi Suyu yatağında olmayan köylere yer altı suyuyla su verilmesi, bize Seyidi Suyu yatağından suyun gelmesini istiyoruz. Biz ineklerimizi, koyunlarımızı, bahçemizi sulayamıyoruz. Suyumuz yok. Seyidi Suyu yatağına su verilirse yer altı suyumuz çoğalır ve sulayabiliriz. Ağaçlarımız kurudu. Daha önceden Seyidi Suyu yatağında bizim hanımlarımız çamaşır yıkardı, şimdi su diye bir şey kalmadı” ifadelerini kullandı.
Kaynak : Hilal Köver
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Vatandaş 9 Nisan 2022 13:36

Bilinçsizce sulama bu hale getirdi yazık eğitim şart

1 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi