Eskişehir'de "borular sökülsün" eylemi!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de "borular sökülsün" eylemi!
A
a

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı doğal güzellikleri ile bilinen Gürleyik mahallesi halkı, yaklaşık 5 yıl önce kurulan kapalı borulu sulama sisteminden vazgeçilip doğal sulama sistemine geri dönülmesini istiyorlar

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı doğal güzellikleri ile bilinen Gürleyik mahallesi halkı, yaklaşık 5 yıl önce kurulan kapalı borulu sulama sisteminden vazgeçilip doğal sulama sistemine geri dönülmesini istiyorlar.
2015 yılında Devlet Su İşleri'nin (DSİ) tarafından köylere kurulmaya başlanan hidroelektrik santraline karşı çıkan mahalle sakinleri bir kez daha bir araya geldi. Köyde kapalı boru sisteminin kurumunun ilk günden beri tepki gösteren Mihalıççık ilçesine bağlı Gürleyik mahallesi sakinleri, bu durumun çevrenin doğal akımını bozduğunu anlattı. Kapalı boru sisteminin yanında toplanan tepkili vatandaşlar, köyün doğal hayatını geri isteyerek kapalı borularının sökülmesini istedi. Birleşen topluluk, burada bir basın açıklaması yaparak ilgili kurumlara seslendi.

“Boruların sökülmesini istiyoruz”
Gürleyikli Çevreciler adına okunan basın açıklamasında, “Bildiğiniz gibi doğamızdan sucul ve karasal canlılarımız ve endemik bitkilerimiz bizim için olmazsa olmazıdır. Köyümüzde açık kanal varken geyikler, kurtlar, kuşlar, tilkiler ve yaban domuzları suyunu içip tekrar Ak Tarla ve Kaklık tepesine çıkıyordu. Ancak artık kapalı boru sistem olunca yaban domuzları ve geyikler içecek su bulamayınca tarla ve bahçelere zarar veriyorlar. Yağmur yağmadığı için su görevlisi (şırvan) suyu kesiyordu. Yağan yağmur doğal arkın içime girip tarlara ve mahallelere zarar vermiyordu. Ancak mahalleliler yağan yağmurdan da zarar görmeye başladı. Bunun için doğal arkımızı geri istiyoruz. Kapalı borulu sulama sistemini istemiyoruz. Boruların sökülmesini istiyoruz” denildi.

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
pompeo 29 Temmuz 2021 17:23

yakinda zarar verip bozarlar bir sekilde ...

0 2 Cevap Yaz
Eses 29 Temmuz 2021 00:04

Kapalı sistem sulamada açık kanala göre buharlaşma ve sızma kayıpları düşüktür. Ayrıca sayaç sistemi olduğu için kimin ne kadar su kullandığı kolayca tespit edilir. Az su kullanan az, çok su kullanan çok öder. Kayıp-kaçak miktarı çok çok azdır. Yani daha adil bir sistemdir. Su sıkıntısının had safhaya ulaştığı günümüzde kapalı sulama sistemleri çevreye zarar vermeyi bırakın tam tersine faydalıdır. Köylünün esas derdi eski açık sisteme devam edilsin. Herkes kafasına göre su (ç)alsın. Sayaç takılmadığı için kimin ne harcadığı belli olmasın. Hatta su bedelleri de tahsil edil(e)mesin.

0 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi