Eskişehir’de ‘belediyecilik’ yapmaya kalkarsan...

Gelişmiş ülkelerdeki kazalar ile bizdeki ‘kazalar’ arasında ne fark var?

14 Aralık 2018 08:16
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Ankara-Konya seferini yapan hızlı tren, kılavuz lokomotifle çarpıştı. Hızlı trenin üç vagonu raydan çıktı, üst geçidin bir kısmı çöktü. İstasyonun çöken parçaları da vagonların üzerine devrildi.
Yazımı yazdığım saatlerde dokuz ölü, 85 civarı yaralımız vardı. Ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.
Temmuz ayında Çorlu’da meydana ‘getirilen’ ve 25 insanımızın ölümüyle sonuçlanan kazanın etkisinden kurtulamamışken Ankara’daki ‘kaza’ haberi geldi. Çorlu kazasında 300’ü aşkın yolcu da yaralanmıştı.
Böylesi kazalar gelişmiş ülkelerde de oluyor. Bizimki kadar çok sık olmasa da Almanya’da, Hollanda’da, Japonya’da da böylesi büyük çaplı kazalar yaşanıyor. Türkiye’de bu tür ‘kazalar’ fazla oluyor.
Gelişmiş ülkelerdeki kazalar ile bizdeki ‘kazalar’ arasında ne fark var? Onlarda böylesi bir kaza yaşandığı zaman ciddi bir soruşturma yürütülüyor. Kazaya, ölümlere kimin, neyin neden olduğu hiçbir ‘kayırma’ olmadan tespit ediliyor.
Böyle olunca hem kaza sayısı azalıyor hem de kazada ölenlerin yakınlarının ve yaralılar adaletin tecelli etmesi nedeniyle yüreği bir nebze olsun ferahlıyor! O kaza da herkese ‘ders’ olmuş oluyor...
İsmail Saymaz’ın Kimsesizler Cumhuriyeti isimli kitabını okuyanlar bizdeki ‘kazaların’ neden olduğunu daha iyi anlayacaktır.
Kazaların bir nedeni de işi ehline vermemekten kaynaklanıyor.
Liyakat...
Hem birey hem de kurum bazında bir liyakatten bahsediyorum. Kurumların kendi alanlarının dışına çıkması, bireylerin sorumluluk alanı bırakıp başka işlerle meşgul olması da kazalara davetiyedir.
Çok uzağa gitmeyelim Eskişehir’e bakalım...
Hatboyu’na gideceğiz...
Hükümet, demiryolunu yer altına alınca ortaya güzel bir alan çıktı. Normal şartlar altında bu alanın belediyeye devredilmesi gerekirdi. Belediyenin de tecrübesiyle, elindeki imkânlarla alanı düzenleyip halkın hizmetine sunması lazımdı.
Eskişehir’de nasıl oldu?
Belediyeler CHP’li olduğu için görev TCDD’ye verildi. Evet, bildiğimiz trenlerle ilgilenmesi gereken TCDD’ye... TCDD ne yaptı? Yapılmaması gereken ne varsa hepsini yaptı!
Belki kurumun da ‘suçu’ yoktur ama birileri böyle uygun gördü. Kim onlar? Niçin böyle bir ‘garabete’ imza attılar? Neden TCDD’yi rayından çıkardılar!
O TCDD ki; alanı bir yapıyor, bir bozuyor... Alandaki büfeleri bile işletemedi! Alana küçük bir tren getirdi, sonra götürdü. Cam döşedi, kırıldı kimse ilgilenmedi. Havuz yaptı, sonra vazgeçip içine beton döküp kurtuldu!
Çarçur edilen para milletin... Çileyi de millet çekiyor... Kentin en güzel yerinde oturup iki dakika soluklanamayan da millet...
Saat bozuk, çöpler başa bela oldu... Bi ara hırsızlar dadandı...
Niçin böyle yaptılar bilmiyoruz ama nedenini biliyoruz. İşi ehline vermediler. Trenleri sevk idare etmesi gereken TCDD, Eskişehir’de bulvarla uğraşıyor! Ama ne uğraşma... Çok şükür şimdiye kadar can kaybı yok! Ama epey paramız gitti! Herkesin tasarruf dediği şu günlerde böylesi haberler hiç çekilmiyor.
Ankara’daki, Çorlu’daki kazalarla ‘ne alakası var’ demeyin! Çok alakası var çünkü... Herkes işini yapacak, bildiği işi yapacak. Eskişehir’de ‘belediyecilik’ yapmaya kalkarsan Ankara’da trenleri çarpıştırırsın!
‘Kazada’ ölenlere bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Kusuru, ihmali olan ya da olanlar varsa mutlaka bulunmalı ve gerekli cezayı almalı. Eskişehir’deki ‘meseleyi’ seçmene havale ediyorum.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
gülce 15 Aralık 2018 18:12

cihan bey belediyeye verdiler diyelim...nasıl bir proje yapacaklar..açıklarmısınız...tcdd bir kamu kurumu demekki elinden bu kadar geliyormuş....o kadar kötü bir proje değil sadece bakımsız..oda bir kamu kurumu olan belediyemiz de küsmesin bana vermediler diye 4 vatandaş koysun ..bakımıda yapılır..4 kişiye ekmek kapsısı açılır..adam yok derseniz park bahcelerde..eski de dolu....görüyoruz yollarda kepçe kazıyor 20 kişi kürek almış başında bekliyor :)saygılarımla

0 3 Cevap Yaz
Ahmet 15 Aralık 2018 14:06

Tcdd bu projeyi yaparken Büyükşehir belediyesinin zorlukları ile uğraşmak zorunda kaldı. Yeri geldi projenin bazı kısımları belediye tarafından mahkemelik edilerek durduruldu. Yeri geldi algı operasyonu düzenlenerek bütün suçlunun TCDD olduğuna inandırıldı. Projeyi yakından takip etme şansına sahip olduğum için de emin konuşabiliyorum. O alan belediyeye verilmiş olsaydı belki çöp gibi sıkıntılar olmayabilirdi fakat ihale ile teslim edilen kafeteryalara temizlik ve bakımı bırakıldığından ötürü malum Büyükerşen Silahlı tehdit olayıyla bu işlere bakacak olan kesim saf dışı edilerek yine bir algı operasyonu başlatıldı. Umarım halkımızın bir gün gözü açılır.

1 4 Cevap Yaz
kenar mahalleli vatandaş 15 Aralık 2018 00:33

beş yıla yakın zamandır köylerimizin ilçelerimizin yolları mahallemizin yolları kaldırımları harabe durumdaydı beş yıllık hizmet eksikliği kışa yakın iki üç ay içinde giderilmeye çalışılıyor devlet demir yollarının eskişehirdeki hizmetlerinden vatandaş olarak memnunuz

2 6 Cevap Yaz
ali 14 Aralık 2018 21:56

saldılar bizi çayıra, mevlam kayıra. biz bunları hakettik.oy verdik, oy diye anlamışlar.çayırda olsaydık bari böyle kazalar başımıza gelmezdi.çayırdan da beter bir yere salmışlar bizi.allah beterinden korusun diyeceğim ama onu daçoğunluğu oluşturanlar düşünmedikçe bu işler düzelmez.

4 1 Cevap Yaz
ESKİŞEHİRLİ 14 Aralık 2018 15:54

DAHA İYİ PLANLANIP MUTTALIP CADDESİ İLE İNÖNÜ CADDESİ 2 YÖNLÜ YOL OLABİLİRDİ.VEDE TRAFİK MÜTHİŞ RAHATLARDI.

2 6 Cevap Yaz
Eskişehirli 14 Aralık 2018 13:49

Cesur yürekli kardeşim doğruları yazmaya devam

5 7 Cevap Yaz
B.l.n.tt..... 14 Aralık 2018 10:57

Duyarlı Yazılarınızdan dolayı sizi bir kez daha tebrik eder .Kutlarım.Kaleminiz hiç tükenmesin......

6 12 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi