Eskişehir çiftçisinin feryadı Meclis gündeminde

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir çiftçisinin feryadı Meclis gündeminde
A
a

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yurt dışından tarım ve hayvansal gıda ürünlerinin ithalatını kolaylaştıracak ticaret anlaşmalarının görüşmelerinde Anadolu çiftçisinin feryadını gündeme getirdi

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Yurt dışından tarım ve hayvansal gıda ürünlerinin ithalatını kolaylaştıracak ticaret anlaşmalarının görüşmelerinde Anadolu çiftçisinin feryadını gündeme getiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “İthalatın önünü açacağınıza Anadolu çiftçisine, Eskişehir çiftçisine destek verin” dedi. Artan maliyetler, kota cezaları karşısında çiftçinin toprağa küstürüldüğünü, üretimden koparıldığını dile getiren Çakırözer, “Onbinlerce çiftçimiz, bir yandan işgaliye kira artışlarında yüzde 800’leri bulan fahiş zamlar, bir yandan kendilerine ‘üretmeyin’ derecesine kesilen kota cezaları, bir yandan da dibinden geçen nehirden ‘Su kullanamazsın!’ tehditleri karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda. Artık çiftçinin, besicinin feryadına kulak tıkamayalım! Başka ülkelere imtiyazlar sağlayacağımıza gelin kendi çiftçimizi, kendi besicimizi destekleyelim, kalkındıralım. Hem ülkemiz kazansın, hem 84 milyon kazansın” dedi.

ÇİFTÇİ TOPRAĞA KÜSÜYOR, ÜRETİMDEN VAZGEÇİYOR
Geçtiğimiz hafta Meclis’ten geçen uluslararası ticaret anlaşması ile Pakistan’dan gelecek mısır, pirinç, hurma, bağırsaklar ve gıda müstahzarlarını kapsayan 261 ürün listesinde gümrük vergileri sıfırlandı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, görüşmeler sırasında artan maliyetlerden kota cezalarına çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları gündeme getirerek, “Biz buradan Türkiye'ye, tarım ürünlerinin, hayvansal ürünlerin ithalatının önünü açan anlaşmalar geçirdikçe, kendi çiftçimiz yerine başka ülkelerin çiftçilerine imtiyazlar sağladıkça çiftçimiz, besicimiz öksüz kalıyor, yetim kalıyor, sahipsiz kalıyor. İthalatın önünü açacağınıza, Anadolu’da artan maliyetler, kota cezaları karşısında toprağa küstürülen, üretimden vazgeçen çiftçimizi destekleyelim” dedi.  
Ulusalararası ticaret anlaşmalarıyla başka ülkelerle ticaretin, sanayinin gelişmesine karşı olmadıkları vurgulayan Çakırözer, “ Biz elbette Pakistan ile, diğer ülkelerle ticaretimiz gelişsin, sanayimiz gelişsin isteriz, istiyoruz. Ama bakın, diğerlerinde olduğu gibi bu anlaşmayla mısır, pirinç, hurma, bağırsaklar ve gıda müstahzarlarını kapsayan 261 ürün listesinde gümrük vergilerinin sıfırlanması söz konusu. Rusya'dan, Brezilya'dan buğday, şeker gelsin; Pakistan'dan mısır gelsin, pirinç gelsin;  Hırvatistan'dan arpa gelsin; Amerika'dan mısır, Çin'den fasulye, Kanada'dan mercimek gelsin diye siz taviz verirken, ithalat anlaşmaları imzalarken Anadolu'muzda tarım yok oluyor, çiftçilerimiz feryat ediyor, kan ağlıyor. Artık kesecek hayvan, içecek süt bulamıyorsak, bir yıl önce kilosu 5 liraya satılan yoğurt şimdi 25 liraya çıkmışsa, 20-30 liraya satılan peynirin kilosu 150 lira ise, 50-60 liralık tereyağı 200 liraya dayandıysa biz bu tarım ürünleri ithalatına göz yumamayız” dedi.  

PANCAR ÇİFTÇİSİNE YÜZBİNLERCE LİRALIK KOTA CEZASI
Çakırözer, Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ile Çifteler’de dinlediği çiftçilerin kota cezalarından, vakıf arazilerinin kira bedellerine uygulanan yüzde 800’ü bulan fahiş zamları gündeme getirerek, “ Çifteler’de çiftçilerimizi, pancar üreticilerimzi dinledik. Çayımızdaki şekerin, tatlımızdaki şekerin ham maddesi pancar. Eskişehir'imizde Anadolu'nun dört bir yanında binlerce pancar üreticisi var. Her türlü zorluğa, ağır maliyetlere rağmen ekip biçmek istiyor. Hem kendi kazansın, hem ülke kazansın, hem vatandaş şekersiz kalmasın istiyor. Ama bu beceriksiz iktidarın çiftçimize tohum, gübre, mazot, ilaç, enerji maliyetlerinde yaşattığı olağanüstü zamlar yetmezmiş gibi, bu üreten, çalışkan pancar çiftçimize yüz milyonlarca liralık kota cezaları yazılmış. Çiftçinin alacağı üç kuruşa ipotek koyuyor, gasbediyorlar. Sırf bu yüzden Sivrihisar'ımızda 2021 yılında 1.287 olan pancar üreticisi sayısı, 2022 yılında yarı yarıya azalarak 677'ye düşmüş” dedi.

“PANCAR, MISIR EKMEYİN TEHDİDİ”
Çakırözer, çiftçilerin yaşadığı su sıkıntısına da Meclis’ten çare isteyerek, şöyle konuştu:
“Yine Çifteler’de, Abbashalimpaşa, Saithalimpaşa, Yıldızören, Zaferhamit, Körhasan, Gelenli, Eminekin ve diğer köylerden yüzlerce çiftçimize ‘Sen bundan sonra sulu tarım yapamazsın; pancar, mısır, ayçiçeği ekemezsin’ diye mektup göndermiş Devlet Su İşleri. ‘Ekersen sana su vermeyiz!’ diye tehdit ediyorlar. Tarlaların dibinden su akıyor ama o suyu kullanmasına izin vermiyorlar çiftçinin.”

“KİRA BEDELLERİ YÜZDE 800 ARTMIŞ”
“Dahası da var: Çifteler'de çiftçilerimizin on yıllardır ekip biçtiği vakıf arazilerinde meralardan aldığı kirayı yüzde 800 artırmış bu devlet. 1.800 lira ödeyen çiftçiden şimdi 17 bin lira kira bedeli isteniyor. Bunun adı insafsızlık, bunun adı vicdansızlık değildir de nedir? Çifteler'de onlarca köyde 2 binden fazla çiftçimiz, bir yandan işgaliye kira artışlarındaki fahiş zamlar karşısında, bir yandan kendilerine ‘üretmeyin’ dercesine kesilen kota cezaları karşısında, bir yandan dibinden geçen nehirden ‘Su kullanamazsın!’ tehditleri karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda.”

“ÇİFTÇİ YETİM, SAHİPSİZ KALIYOR”
“Anadolu'nun her tarafı aynı, Konyası, Afyon’u, Edirnesi, Erzurum’u hep aynı. Çiftçiler üretmek, her şeye rağmen üretmek istiyor. Her şeye rağmen ekmek istiyor ama iktidarın umurunda değil” değil diyen Çakırözer, “Anadolu'nun dört bir yanında besicilerimiz maliyetlerdeki artış nedeniyle süt ineklerini kesime gönderiyor. Durum buyken biz buradan Türkiye'ye, tarım ürünlerinin, hayvansal ürünlerin ithalatının önünü açan anlaşmalar geçirdikçe, kendi çiftçimiz yerine başka ülkelerin çiftçilerine imtiyazlar sağladıkça çiftçimiz, besicimiz öksüz kalıyor, yetim kalıyor, sahipsiz kalıyor” dedi.

“İTHALATA DEĞİL, ANADOLU ÇİFTÇİSİNE DESTEK VERELİM”
Türkiye'de resmî verilere göre kayıtlı çiftçi sayısı son beş yılda yaklaşık yüzde 29, son on yılda ise yüzde 55 civarında azaldığına da dikkat çeken Çakırözer, “ Tarım alanları on yılda yüzde 5, on dokuz yılda yüzde 12 gerilemiş. Böyle giderse etten, sütten, peynirden, yoğurttan sonra artık marketlerden arpa, buğday, pirinç, domates, mısır da alamayacağız. Artık çiftçinin, besicinin feryadına kulak tıkamayalım, göz yummayalım, başka ülkelere imtiyazlar sağlayacağımıza gelin kendi çiftçimizi, kendi besicimizi destekleyelim, kalkındıralım. Hem ülkemiz kazansın, hem 84 milyon kazansın. Buradan bir kez daha sesleniyorum: Meclis olarak hepimizin sorumluluğu var, iktidara her seferinde, bu anlaşmaları yapanlara her seferinde hatırlatma sorumluluğumuz var, bu ticaret anlaşmalarında Anadolu çiftçimizi, besicimizi üzen, onları canı gibi sevdiği toprağına küstüren, üretemez hâle getiren bu ithalat kararlarından vazgeçelim” diye konuştu.

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Tatar 23 Ocak 2023 18:01

Polatlı çiftçisi sulama yapacak diye eskişehır susuz bırakılıyor

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi