Eskişehir CHP'de demokrasi şöleni!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir CHP'de demokrasi şöleni!
A
a

Eskişehir CHP’nin 37. Olağan İl Kongresi’nde adeta demokrasi şöleni yaşandı. Çarşaf listeyle gidilen seçimde Abdülkadir Adar, Recep Taşel, Metin Tomsuk ve Ali Ünal’ın listeleri yarıştı

Sütiş Eskişehir
Eskişehir haberleri...

CHP 37. Olağan Eskişehir İl Kongresi partililerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Mavi Ada Düğün Salonu’nda gerçekleşen kongreye Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan ve Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı’nın yanısıra il ve ilçelerden gelen çok sayıda partili ve delegeler katıldı. Kongrede Abdülkadir Adar, Recep Taşel, Metin Tomsuk, Ali Ünal ve Nevin Kavak il başkanlığına aday oldu. Delegelerden yeterli imzayı toplayamayan Nevin Kavak, adaylıktan çekildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık divan başkanlığına seçilirken, divan üyeliklerine ise ikinci başkan olarak Yücel Yenilmez, Nuray Efe, Butay Erdoğan, Haydar Saylan, Özgür Karaman, Ulaş Işık olarak belirlendi. Yapılan oylama sonucunda CHP’liler kongreye çarşaf liste ile gitmeye karar verdi. Kongre, İstiklal Marşı’nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Kongrede ilk olarak delegelerden Muharrem Şenel, Muzaffer Marangoz ve Eyüp Çoğal söz alarak, kongre ve parti il yönetiminin faaliyetlerine ilişkin görüşlerini ifade etti.

DELEGE SİSTEMİ KALDIRILMALI

Parti içi demokrasinin gelişmesi adına tüzük değişikliğine gidilmesi gerektiğine dikkat çeken CHP Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer, “Delege sistemi kaldırılmalıdır. Parti içi demokrasinin bir başka ölçüsü ön seçim sisteminin getirilmelidir. Milletvekili adaylarını, belediye başkan adaylarını, belediye meclis üyelerini ön seçim ile belirlemeliyiz. Eğer ön seçimden vazgeçersek şikâyet etmeye hakkımız yoktur. Parti içinde şikâyetlerimizi bu kürsülerden açıkça, saklamadan dillendiremezsek oradan demokrasi çıkmaz. Ve parti içi demokrasi olmaz ise bizim demokrasi getireceğiz sözlerimize inanmazlar. İşte demokrasi budur Eskişehir’de demokratik düzlemin ne kadar güçlü olduğu gösterilmiştir. Bir demokrasi şöleni daha Eskişehir çok adaylı bir il kongresine gidiyor” diye konuştu.

BAYRAM HAVASINDA

Demokrasi şöleni vurgusu yapan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, “Bu kongre gerçek anlamda bir demokrasi şöleni. Burada olanlar kadar dışarıda adaylık kulisi yapanlar da var. Bayram havasında geçiyor kongremiz. Ben öncelikle kıymetli il başkanımıza ve onun yönetiminde emek vermiş arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

UMUDU GÖREBİLİYORUZ

Halkın CHP’den umudu olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, “Ülkemizin içinde bulunduğu koşullar göz önünde bulundurulduğunda hepimiz son derece endişeliyiz. Ama ülkemizdeki kara bulutları dağıtacak olan yine bizleriz. Gittiğimiz her mahallede, çaldığımız her kapıda herkesin gözlerinden partimizdeki beklentiyi, umudu görebiliyoruz” şeklinde konuştu.

MAĞDURUN UMUDU CHP

Partililere seslenen Lale Karabıyık, “Birbirimizi ötelemek, kötülemek, dışlamak kutuplaştırmak bunlar öncelikle bize olan güveni yok eder. Ama bunun böyle olmadığına birlik, beraberlik içerisinde olduğumuza da zaten inanıyorum. Biz umuduz. Sokaktaki yaşlı, emekli amcanın da umudu biziz. Evine ekmek götüremeyen işsizin umudu CHP, yoksulun, mağdurun, adalet arayanın, hakkı yenen mağdurun da bütün umudu CHP” dedi.

ORTAK AKIL VURGUSU

Protokol üyelerinin konuşmalarının ardından il başkan adayları da sırayla kürsüye çıkarak konuşma yaptı. İlk konuşmacı olan ve ortak akılla partiyi yöneteceklerini belirten Recep Taşel, “Her sokakta her mahallede örgütümüzün izi olacak. Parti içi iletişim kanallarını açık tutacağız. Parti içi barış konusunda üzerimize düşeni yapacağız. Parti örgütümüzü yeniden ayağa kaldırmak için çalışacağız. Üye sayımızı 50 binlere çıkaracak yeni bir iktidar umudu olacağız. Kurumsal iletişimi öne çıkaracağız. Sosyal medyadan basının yoğun olarak baskı altında olduğu dönemde yararlanacağız. Ortak akılla birlikte yöneteceğiz. Genç ve kadın üye sayısını artıracağız. İktidar için geliyoruz. Lütfen her partili üstüne düşeni yapsın. Bizler çok konuşan değil, çok dinleyen ve çözüm üreten bir anlayışla partimizi yöneteceğiz” ifadelerini kullandı

İKİ DÖNEM KURALI

Projelerinden bahseden Ali Ünal, “Biz gençler, kadınlar olarak aday olduk. Ülkemiz çok zor günlerden geçiyor. Parti içi çekişmelerin, parti içi kavgaların olmaması gerektiğini düşünüp, partiyi toparlamamız gerektiğine inanıyoruz. Sorumluluk almak istiyoruz. Bizlerin projeleri var. İstihdam ofisleri açacağız, parti içi eğitimler vereceğiz. İl başkanlığında iki dönem kuralı koyacağız. Ön seçim gelecek. Hedefimiz en az beş vekil. Eğer bunları yapamazsak partinin anahtarını genel merkeze vereceğiz” dedi.

TECRÜBE ÇOK ÖNEMLİ

Önce insan ve tecrübe vurgusu yapan Abdülkadir Adar ise, “Ülkemizde hukuk düzeni askıya alındı. Demokrasi kültürü aşındırıldı, insanlar kutuplaştırıldı. Ekonomik sıkıntılar artıyor. Artık doğan her çocuk rızkıyla değil borçla doğuyor Geleceği birlikte kuracağız. Bizler sandık örgütlenmesinin değil sokak örgütlenmesinin faydasını gördük. Yerel seçimlerde sorunları biliyorduk. Çözümümüz var dedik. Oy oranlarımız artırdık. Çalmadığımız kapı kalmadı. Bölgesini tanıyan, deneyimli adaylarla iktidar yakın. Önce deneyim. Koltuklar için değil, CHP için birlikte olmaya ihtiyacımız var. Önce insan diyerek çıktığımız yolda kimseyi ötekileştirmeden çalışacağız” diye konuştu.

HER ÜYEMLE ÇALIŞIRIM

Bağımsız bir aday olduğuna dikkat çeken Metin Tomsuk, “Bağımsız bir aday olarak karşınızdayım. Olağanüstü bir dönem yaşanıyor. Hukuk ve demokrasi ayaklar altında. CHP birikmiş enerjisiyle iktidarı yıkmaya geliyor. Biriz, beraberiz. Genel merkezimizin politikalarını halka doğru anlatıp doğru örgütlenmeler yapmalıyız. Değişime hazır olun. Bu tüzük bizim anayasamız olacak. İktidara yürüyen bir partiye şu anki mevcut bina yetmiyor. Yeni bir parti binasına ihtiyaç var. Ayrıca kadın üye sayısını artıracağız. Ben anahtar liste çıkartmayacağım. Her parti üyemle çalışabilirim” şeklinde konuştu.

KONGREDEN NOTLAR
  • Bir önceki kongreye göre katılım çok daha yoğundu.
  •  
  • Partililer daha enerji dolu ve heyecanlıydı.
  •  
  • Kongrenin çarşaf liste ile yapılacağı kararı verildiğinde salonda alkış sesleri yükseldi.
  •  
  • Salon içerisinde parti üyeleri ile delegeleri ayıran demir barikatların kurulmasına birçok partili tepki gösterdi. Bazı partililer ise bunun güvenlik önlemi olduğunu ifade etti
  •  
  • Kongreye çarşaf liste ile gidildiği için yönetim kuruluna aday olan bazı isimler kapıda isimlerini yazdıkları kâğıtları tutarak, delegelerden oy istedi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Yiğit 25 Şubat 2020 00:56

Aday olmak için 50 imza gerekiyor. Ve görüyoruz ki her aday 50 imza topluyor. İşin rengi sonradan değişiyor. 3 aday 50 oy ancak alıyor. Madem ki bu kişilere oy vermeyeceksin kurultayda; neden adaylığı için imza veriyorsunuz? Sayın adaylarda umutlanıyor. İşte demokrasi bu! Adaylık başvurusu için imza ver sonra da git istenilen kişiyi seç! Bu kurultayda sadece 2 aday vardı bu bence. Sonuçlardan gördüğüm bu.

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi