Eskişehir bu konuda bir şeyler yapmalı

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir bu konuda bir şeyler yapmalı
A
a

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak Eskişehir’de mevcut turizm potansiyelinin arttırılması gerektiğini belirterek, “Eskişehir’in hamamları meşhurdur. Ama biz hamamdan öteye gidememişiz. Termal turizme bunu çevirememişiz. Dolayısıyla bu konuda bir şeyler yapmak gerekiyor” dedi

Sütiş Eskişehir
Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ESGROUP’a ziyarette bulundu. Çakacak ziyarette ESGROUP Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Fetih Demirdaş ile bir araya geldi.  Vali Özdemir Çakacak, ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş, Anadolu Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kaan Özcan, Anadolu Gazetesi Yazarı Arif Anbar, Anadolu Gazetesi Muhabiri Hilal Köver, Sonhaber Gazetesi Köşe Yazarı Ayhan Aydıner, ES TV Haber Müdürü Şener Çetin ve ES TV Spikeri Burcu Bilgiç ile bir araya gelerek kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Vali Özdemir Çakacak Eskişehir çok önemli bir termal turizm potansiyeli olduğunu belirterek, turizmin gelişmesi için çalışmalar gerçekleştirdiğini anlattı. Çakacak Kızılinler Termal Turizm Bölgesi konusunda da açıklamalarda bulundu.

ÖNEMLİ POTANSİYELE SAHİP
Vali Çakacak, “Eskişehir termal turizm açısından önemli bir potansiyele sahip. Eskişehir’in hamamları meşhurdur. Ama biz hamamdan öteye gidememişiz. Termal turizme bunu çevirememişiz. Dolayısıyla bu konuda bir şeyler yapmak gerekiyor. Turizm Bakanlığı tarafından Kızılinler Termal Turizm Bölgemiz var. Termal turizm bölgelerinde Uşak’ta görev yaparken turizm termal bölgemiz vardı. İhaleye çıkıldı, o yıllarda talep olmamıştı. Devletin turizm tesisleri yapması mümkün değil. Genelde turizm bölgelerinde sadece termal olarak değil. Mersin’de de deniz kenarı turizm bölgemiz vardı. Orada genelde alt yapıları turizm birlikleri oluşturuyor. Tabi ki devletin de katkısı oluyor ama asıl orada turizm birlikleri vardır. O işleri turizm birlikleri yapar, devlet destek verir. Öncelikle tahsislerin alınması gerekir. Tahsisleri de tabi ki yatırımcıların alması gerek. Tahsiste her hangi bir gelişme yok. Yoksa Eskişehir ulaşım bakımından Türkiye’nin en avantajlı illerinden biri. Afyonkarahisar termalde aldı yürüdü. Eskişehir’in YHT ile ve her türlü ulaşımı var. Eskişehir’in yükselme ihtimali çok fazla. Termalde kül merkezleri sağlık merkezleri var ancak baktığımızda termal sağlık turizmininden faydalanıyorlar ama hafta sonunu gezmeye giden insanların çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Gelir düzeyiyle ilgili” dedi.

KORELİLER ÇOK BEĞENDİ
Termal Sağlık Turizmi zirvesine ev sahipliği yapmak istediklerini anlatan Çakacak 5. Termal Sağlık Turizm Zirvesi’nin Eskişehir’de yapılacağını söyledi. Çakacak “Bizim yaptığımız Termal Sağlık Turizmi Zirvesi toplantısının bundan sonrakine biz talibiz diye yazı yazdık. Farkındalık oluşsun. Bizim bir potansiyelimiz var. Termal ve sağlıkta da çok iyiyiz. Şehir Hastanesi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi… Bölge de zaten sağlık üssü durumunda. Bu konuyla birlikte değerlendirdiğimizde ilerleyen yıllar açısından, potansiyeldir. Bir şey başlatalım yatırımcı açısından da farkındalık olsun. Hem bizim yatırımcılarımız, hem de dışardan gelen yatırımcılar da bunları görsün. Eskişehir artık hafta sonu turizmini aştı. Gerçekten hafta sonu otellerde yer yok. Okulların bir hafta tatil olduğu dönemde otelcilerle görüştüm o bir haftada otellerde hiç yer yoktu. Biz bunu hem yurtdışı turizmine çevirmeye uğraşıyoruz, hem hafta içi turizmine. Yurtdışı turizmiyle ilgili olarak bizim İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nden sorumlu Vali Yardımcısı başkanlığında bir heyet oluşturduk. Sektör temsilcileriyle birlikte Kore’ye gönderdik. Orada sektörle görüştüler. Onların gitmesinden sonra biz Kore’den turizm bloggerlerini Eskişehir’e davet ettik ve gezdirdik. Turizm yerlerini çok beğendiler. Uzakdoğu’dan gelen turistler kültür turizmini seviyorlar ve Eskişehir’i çok beğendiler. Koreliler geldikten sonra Eskişehir’i tura aldılar. Her hafta otobüs geliyordu. Sonra yazın haftada 2 otobüse çıkardılar. Kış dolayısıyla yine haftada bir otobüs geliyor. Bir gece kalıyorlar” dedi.

PROJE HAZIRLANIYOR
Turizm konusunda belirlenen hedefler hakkında açıklamalarda bulunan Çakacak, “ Bizim amacımızdan biri de çevre ilçeleri de gezdirebilirsek, geceleri olması, konaklama olursa artı değeri daha fazla. Valilik olarak Kalkınma Ajansımızdan maddi bir destek aldık. Anadolu Üniversitesi’ne proje hazırlattırıyoruz. Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin yönetiminde onlar hazırlıyorlar. Eskişehir’in turizm temaları, kaynakları… Bir kere tüm turizmde elimizde kullanabileceğimiz obje neler var? Yani en uzaktaki mağaraya kadar… Hepsi haritada yerleri belirlensin, yollar varsa nereye kadar yol, ondan sonra nasıl gidilebilir? Ve sahip olduğumuz bu potansiyel hangi turizme hitap ediyor. Bunların hedef grupları hangi ülkeler: ülke belirleyeceğiz ve o ülke üzerine turizm pazarlaması çalışması yapacağız. Kültür turizmi, deniz turizminden daha fazla gelir getiriyor” diye konuştu.

ESKİŞEHİR EN ÜSTLERDE
Sanayiyi gezdiğini ve fabrikalarla görüştüğünü belirten Çakacak, “Eskişehir sanayisinin işi iyi. İhracat iyi gidiyor. OSB’ye yeni bir Çinli firma geliyor. Genişleme alanında hazine arazisi vardı. OSB’ye devrettik onu. Çinli firmaya verildi. En kısa zamanda hayata geçirecekler.  Beyaz eşya üzerine büyük bir fabrika. Binlerce insan çalışacak ve orada faaliyete geçtikten sonra, Eskişehir’in sahip olduğu bu alt yapı, sanayi potansiyeli dolayısıyla bütün firmalar gelebilir diye düşünüyorum. Bunlar geldiği yerde elaman alacaklar. Her kademe de eleman alınacak. Beraberinde daha farklı yatırımlar getirebilir. Biz ileri teknolojide üretim yapmak zorundayız. Katma değeri fazla olacak. Eskişehir Türkiye’deki iller arasında en üstlerde olan bir il. Havacılık sektörleri gibi sektörler aynı zamanda yan sanayiyi de geliştiriyor. Sanayide iyi durumdayız. Daha da iyi olunabilir” ifadelerini kullandı.

YÖNETİM İLE GÖRÜŞECEĞİZ
Şehrimizde uçak seferlerinin faaliyete geçmesiyle ilgili konuşan Çakacak, “Uçak seferleri için gideceğiz Türk Hava Yolları yönetimi ile görüşeceğiz. Biraz bu konulara objektif bakmak lazım. Biz buradan Eskişehir’den İstanbul’a istiyoruz dersek çok gerçekçi olmaz. Neden, araca bindi mi yeni açılan Osmangazi köprümüzden kısa sürede ulaşılabiliyor” dedi.

OCAK SONUNDA TAMAMLANACAK
İl Halk Kütüphanesi’ne büyük önem verdiklerini vurgulayan Çakacak, “Kütüphaneyle ilgili olarak daha önce ihaleye verildi. İdari anlamda bir sıkıntı yaşamadık. Bundan önceki yüklenici mali sıkıntıya girdi. Sonra feshettik. Biz bir an önce bitmesini istiyoruz. Tekrar ihaleye çıktık. İhaleyi alan 112 binası da aynı şekildeydi. İkisini de aldı. Geçmişine baktığımızda yarım kalan işi yok ve Eskişehirli bir firma. Ocak ayı sonunda biter diye düşünüyoruz. Biz oraya çok önem veriyoruz” şeklinde konuştu. Çakacak, “Millet Bahçesi’ne geçenlerde gittim, ziyaret ettim. O da herhalde baharda bitecek. Hızlı gidiyor” dedi.

4 BİN SURİYELİ VAR
Eskişehir’in Eğitim Başkenti olması ile ilgili konuşan Çakacak, “Eğitim Başkenti bir süreç olarak başladı. Türk Dünyası’nda ayrı bir sistemdi. Orada bir kanun var. Genel sekreterlik kuruldu. Bütçe ayrıldı. O şekilde işledi.  Burada bütçe ayrılması falan olmaz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Eskişehir’de 4 bin civarında Suriyeli olduğunu söyleyen Çakacak, “Toplam yabancılar da 28 bin civarında. Suriyeliler geçici koruma altında olanlar. Suç oranlarına baktığımızda yabancıların suç oranları çok yüksek değil. Hepsinin bizde istatistikleri var” dedi.
 
 
 
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Doğa Sever 13 Aralık 2019 18:14

Oluşturulacak Eskişehir İş Konseyinin , bekleyen bu projelerin çözümünde katkısı olacak mı acaba?

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi