Eskişehir altın fiyatlarında son durum bugün 25.03.2020 - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatlarında son durum bugün 25.03.2020 - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün nasıl? Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada çeyrek altın kaç lira? Gram altın kaç lira oldu? Dolar ve Euro ne kadar? Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün bütün verileri haberimizde.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları yorumları bugün verilerine göre, altında yükseliş devam ediyor. Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, son yaşanan koronavirüs salgınına bağlı olarak dün sert yükseldi. Peki, altın fiyatları bugün ne kadar oldu? Gram altın ne kadar?

Koronavirüs salgını küresel ekonomiyi etkilemeye devam ediyor. Fed'in hamleleri ve Beyaz Saray'ın teşvik paketi konusunda Demokratlarla anlaşması dünya piyasalarında iyimser havayı artırmış gözüküyor.  Dünkü kapanışlarda ABD borsaları 1933 senesinden beri en güçlü yükselişini kaydederken bu sabah saatlerinde ABD'de Beyaz Saray ile Demokratların teşvik paketi üzerinde anlaştı. Dünkü sert yükselişlere tepki olarak bu sabah saatlerinde satıcılı olan ABD vadeliler, Beyaz Saray'dan anlaşma haberlerinin gelmesiyle kayıplarını geri verdi.
Dünkü yüzde 6'lık artışın ardından Borsa İstanbul'da küresel yükselişe paralel olarak yukarı yönlü hareket ise sürüyor. BİST 100 endeksi, yüzde 1,38 artışlar 90.518 puanla güne başladı. 

Dün akşam 6,44'e kadar gerileyen Dolar/TL, bu sabah itibariyle 6,45'in biraz üzerinde işlem görüyor. Euro/TL ise 6,93 olarak görünüyor.

Emtia fiyatlarında son günlerde yaşanan artış bu sabah da etkisini göstermeyi sürdürüyor. Spot altının onsu bu sabah itibarı ile 1670 dolar civarında izliyor. Brent petrol ise 28 dolar sınırında.

Uzmanlara göre, FED’in dün açıkladığı imkan, piyasadaki para miktarını artırıcı, Usd’nin değerini biraz azaltıcı, nakit sıkışıklığını azaltıcı, risk iştahını artırıcı etki yapıyor. Bu sebeple Altın olumlu seyir izliyor. Nakit sıkışıklığı azaldıkça altın rahatlama gösteriyor. Salgına ilişkin olumlu/olumsuz gelişmeler hareket yaratıyor. Riskler (ekonomi-sağlık) masada olmayı sürdürüyor. Bu noktada Altına olan talebin varlığını koruması bekleniyor.

Peki tüm bu gelişmeler kapsamında, 25 Mart 2020 (bugün) saat 10:35 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar? Eskişehir'de döviz hangi seviyede?

Eskişehir Kapalıçarşı altın fiyatları ve Dolar ile Euro kaç lira? Hepsini sizin için derledik...

Eskişehir altın fiyatları

  • Çeyrek altın: 521,42 Lira
  • Yarım altın: 1.041,44 Lira
  • Gram altın: 334,53 Lira
  • Cumhuriyet Ata Lira: 2.142,00 Lira

Eskişehir döviz kurları

  • Dolar     : 6.4169 TL  6,4244 TL
  • Euro      : 6,9379 TL  6,9504 TL
  • Sterlin   : 7,5852 TL  7,5980 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Emekli aylıklarını bin 500 TL’ye çıkaran kanun teklifi kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Kanun teklifinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından, afet ve acil durumlarda arama, kurtarma ve müdahale faaliyetleri kapsamında, 112 Acil Çağrı merkezlerinde yapılan çağrılarda telefon abone ve konum bilgileri karşılanabilecek.
Afetler nedeniyle afet yaşanılan yerlerde elektrik ve/veya doğal gaz tüketim beldelerinin bir yıla kadar ertelenmesine Cumhurbaşkanınca karar verilebilecek.
Türk Standartları Enstitüsü belirli süreli, geçici ve özel bilgi ve uzmanlık gerektiren işlerde yurt içi ve yurt dışında iş akdiyle enstitü dışından personel çalıştırabilecek.
5 bin iş günü ve 20 yıl sigortalılık süresini dolduran vazife ve harp malulü gazilere ikinci maaş bağlanması imkanı getiriliyor.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlara Bireysel Emeklilik imkanı getiriliyor.
Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi adı İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi olarak değiştirilecek.
İşsizlik Fonu’na destek veriliyor.
Kredi Garanti Fonu’na 50 milyar TL aktarılması öngörülüyor.
Derneklere üye olma ve üyelikten çıkma konusunda bildirimin 45 güne çıkarılması ve dernek merkezinin bulunduğu dernekler birimine yapılması öngörülüyor.
Yivli silah reklamlarına ceza geliyor.
İşçinin kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son üç yıl içinde 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödenmiş olması şeklinde uygulanacak.
20 günlük çalışma süresi 8 güne indirilmekte ve daha önce eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödemek zorunda olanlardan ay içerisinde 9 günden 20 güne kadar çalışanların bu yükümlülüğü ortadan kaldırılıyor.
Konaklama vergisi 01/04/2020 tarihinden 1/11/2020 tarihine çekiliyor.
İşçilerinin sigorta primlerinin işveren hissesi ödemesinde kullanılabilecek işveren sendikası dayanışma ve yardımlaşma fonu desteğinin azami sınırı yüzde otuza çıkarılmaktadır.
Çek Kanunu’nda değişilikler yapılıyor.
Emekli aylıkları bin 500 TL’ye çıkarılıyor.
Yargılamalara ilişkin süreler 30 Nisan'a kadar durduruluyor.

eskisehir altin fiyatlari 25 03 2020

Bakan Selçuk'dan 'Kısa Çalışma Ödeneği' açıklaması

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa değişikliği ile ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ şartlarının kolaylaştırıldığını duyurdu.

Kısa Çalışma Ödeneği başvurularının elektronik ortamda gerçekleştirildiğini belirten Bakan Selçuk, "Kısa çalışma ödeneğinden, kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olup, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olanlar yararlanabiliyordu. Yeni Korona virüs tedbirleri kapsamında yapılan düzenlemeyle uygulama şartlarını kolaylaştırdık. Bu kapsamda, kısa çalışma uygulamamızdan yararlanmak isteyenler için; 600 gün şartını 450 güne, 120 gün şartını da 60 güne düşürdük. İşverenlerimiz için mevcut istihdamı koruma şartı da getirdik” ifadelerini kullandı.

Yaşanan sıkıntılı süreçte işletmelerin ve çalışanların karşı karşıya kalabilecekleri belirsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçladıklarını aktaran Bakan Selçuk, “Yeni Korona virüs'ün ekonomimiz ve istihdam piyasaları üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek için etkin bir şekilde kullanılacağına inandığımız bu imkânı hemen uygulamaya koyarak, işletmelerin ve çalışanların bu süreçte karşı karşıya kalabilecekleri belirsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz” açıklamasında bulundu.

“7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği vereceğiz”
Sosyal medya hesabından asgari ücret desteğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Selçuk, “TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeyle, 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği vereceğiz. İşçilerimize, işverenlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kulandı.
Bakan Selçuk, “Asgari ücret görüşmelerinde, asgari ücret desteğimizi 75 lira olarak açıklamıştık. Asgari ücret desteği, hem işçimiz hem de işverenimiz için önemli bir destek" aktarımında bulundu.

Telafi çalışması süresi 2 aydan 4 aya uzatıldı
Telafi çalışma süresinin 2 aydan 4 aya çıkarılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, “Bu zaman zarfında işçimiz dış etkenler sebebiyle çalışmasını devam ettirememiş ise daha sonraki 4 ay boyunca bunu telafi edebilecek. Böylelikle ne ücret kaybı yaşanacak ne de iş gücü kaybı olacak” ifadelerini kaydetti.

Ayrıca, yeni yapılan düzenleme kapsamında, Cumhurbaşkanı telafi çalışması süresini iki katına çıkarabilecek.

En düşük emekli aylığının bin 500 liraya yükseldiğini bildiren Bakan Selçuk, bu yıl Mayıs ayında Ramazan Bayramı öncesi emeklilere verilecek olan ikramiyenin Nisan ayında ödeneceğini söyleyerek, yeni düzenlemeler hakkında şunları aktardı:
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamındaki tedbirlerimizi adım adım hayata geçiriyoruz. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Yeni düzenlemelerin çalışanlarımıza, işverenlerimize ve emeklilerimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyoruz.”

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa, güne yüzde 1,38'lik yükselişle başladı.
Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi güne güne 1,38'lik yükselişle başladı. Endeks, 1.232,69 puanlık artışla 90 bin 518 puan oldu. Açılışta bankacılık endeksi yüzde 1,68 ve holding endeksi yüzde 1,55 değer kazandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip korona virüse karşı KOBİ’lere kalkan olacak 3’lü koruma paketini açıkladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip korona virüse karşı KOBİ’lere kalkan olacak 3’lü koruma paketini açıkladı. KOSGEB aracılığıyla dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske, eldiven gibi ürünlerin yerli üretimine işletme başına 6 milyon TL’ye kadar destek vereceklerini ifade eden Bakan Varank, “KOSGEB alacaklarını 3 ay erteliyoruz. KOSGEB projelerine de 4 ay ek süre vereceğiz” dedi.

Korona izni için işçinin rızası gerekiyor

Koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında birçok işletme faaliyetlerini durdurarak çalışanlarına ücretli izin veriyor. Bazı işletmeler ise çalışanların onayını almadan ücretsiz izin uyguluyor. Uzmanlar çalışanın onayı alınmadan ücretsiz izin uygulanamayacağını ve bunun bir hak ihlali olduğunu belirtiyor.

Koronavirüsün ekonomik sonuçları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kendini göstermeye başladı. Sosyal izolasyon ve ‘evde kal’ çağrılarının ardından işletmeler kepenk indirirken çalışanlar izinli sayılıyor. İzin konusunda ücretli izinlerde herhangi bir sorun yaşanmazken, ücretsiz izinlerde çalışanın rızasının alınmaması hukuki olarak sorun teşkil ediyor. İş Kanunu’nda konuyla ilgili yeterli düzenleme olmamasının yanıltıcı olabileceğini söyleyen Mıhcı Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Mustafa Mıhcı, ücretsiz iznin yalnızca işçi ve işveren arasındaki yazılı mutabakatla mümkün olabileceğini belirtti.

“İşveren tek taraflı izin hakkına sahip değil”
İzin süreçleriyle ilgili 4857 sayılı İş Kanunu’nun yanı sıra Yargıtay uygulamalarının esas alındığını ifade eden Mustafa Mıhcı, “İş Kanunu’nda esas olan izin türü ücretli izindir. Yani işçilerin izin yaparken de ücret almaları gerekiyor. Ücretsiz izin ise istisna niteliğinde ve sadece kanunda öngörülen hallerde mümkün olabiliyor. Bu konuda İş Kanunu yeterli düzenlemeleri içermediği için Yargıtay kararlarına göre hareket ediliyor. Yargıtay’ın bu konuda getirdiği çözüm ise; ücretsiz izin, ancak işçi ile işverenin “ortak mutabakatı” ile söz konusu olabilir. Yani işveren tek taraflı olarak işçiyi ücretsiz izne çıkarma hakkına sahip değil” şeklinde konuştu.

“Ücretsiz izin verilen işçi, işsizlik maaşından yararlanamaz”
Ücretsiz iznin yalnızca ortak mutabakata bağlı olmadığını ve başkaca şartları da olduğunu söyleyen Mustafa Mıhcı, “Öncelikle işveren işçiye ücretsiz izin teklifini yazılı olarak yapmak zorunda. Sonrasında ise işçi bu teklifi 6 iş günü içerisinde yazılı olarak kabul etmeli. Diğer türlü ücretsiz izin söz konusu olamıyor. Benzer şekilde işçi de ücretsiz izin teklifinde bulunma hakkına sahip. Eğer ortak mutabakatla ücretsiz izne karar verilirse iş sözleşmesi ücretsiz izin süresince askıda kalır ve işçinin sigorta primleri yatmaz. Bu süre içerisinde işsizlik maaşı alma hakkı da söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

“Zorla izne çıkarılan işçi hakkını alabilir”
Zorla ücretsiz izne çıkarılan işçilerin sözleşmelerini haklı nedenle feshedebileceğini, tazminat ve diğer haklarını alabileceğini belirten Mustafa Mıhcı, “Ek olarak işçi, ücretli izne çıkarıldığı halde ücreti ödenmemiş gibi alacak davası ve şartlar uygunsa kıdem tazminatı davası da açabilir. Korona gibi salgın hallerinde karantina ilan edilirse zorlayıcı nedenle çalışma durmuş olur. Bu zorlayıcı nedenle işyerinin mecburen çalışmayı durdurduğu ilk hafta işçiye yarım ücret ödenmek zorundadır. Sonrasında ise fesih hakkı kullanılabilir. Yahu işveren işçiye İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca 3 aylık kısa çalışma yaptırarak ücretin işsizlik sigortası fonundan ödenmesini sağlayabilir.” dedi.

Eğer işçi bu şekilde “işsizlik sigortası şartlarını sağlayan biri değilse” iş sözleşmesinin Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan hizmet sözleşmesi hükümleri çerçevesinde ele alınarak işçinin ücretsiz izne çıkarılması mümkün olduğunu söyleyen Mustafa Mıhcı, “Mücbir nedenlerin varlığı halinde bu tür işçilerin ücretsiz izne çıkarılması söz konusu olabilir. Sonuç olarak işçilerin, emrivaki niteliğinde ücretsiz izin uygulamasına boyun eğmeleri gerekmediğini bilmesi gerek. Bu konuda yapılacak en sağlıklı şey, tecrübeli avukatlar ile çalışarak meselenin değerlendirilmesi ve hak arama sürecinin başlatılması.” dedi.

Etil alkolün gümrük vergisi sıfırlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla bazı ürün ve cihazlara ilişkin vergi oranlarında değişiklik yapılırken etil alkolün gümrük vergisi yüzde 0 oldu.
2284 numaralı Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karara göre ithalat rejimi kararına ek karar uyarınca, dökme etil alkol ithalatı, ‘nihai kullanım mevzuatı kapsamında indirimli gümrük vergisi uygulanacak tarım ürünleri listesi’ne eklendi. Kolonya ve dezenfektan üretiminde kullanılan etil alkol ithalatına uygulanan gümrük vergisi sıfırlandı.

Aynı gazetede yer alan ithalat rejimi kararına ek kararda değişiklik yapılmasına dair Cumhurbaşkanı kararı uyarınca, ilgili gümrük tarife istatistik pozisyonunda ‘mekanoterapi cihazları; masaj cihazları; psikotekni cihazları; ozonoterapi, oksijenoterapi, aeroterapi, suni teneffüs veya diğer terapik teneffüs cihazları’ başlığı altında yer alan ‘cihazlar’ söz konusu tablo kapsamında çıkarıldı.

Bakan Pekcan: “Tek kullanımlık tıbbi maskelerde yüzde 20 olarak uygulanan ilave gümrük vergisini kaldırdık”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, tek kullanımlık tıbbi maskelerde yüzde 20 olarak uygulanan ilave gümrük vergisini kaldırdıklarını açıkladı.

Ticaret Bakanı Pekcan, Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara ilişkin resmi Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. Pekcan, “Korona virüse yönelik aldığımız tedbirler kapsamında ortaya çıkması muhtemel ihtiyacın karşılanması ve arz güvenliğinin devamını sağlayabilmek amacıyla tek kullanımlık tıbbi maskelerde yüzde 20 olarak uygulanan ilave gümrük vergisini kaldırdık” dedi.

Solunum cihazları için yüzde 13 oranında uygulanan ilave gümrük vergisinin de kaldırıldığını açıklayan Pekcan, “Ventilator, oksijen konsantratörü gibi solunum cihazları için yüzde 13 oranında uygulanan ilave gümrük vergisini de kaldırdık” ifadelerini kullandı.

Etil alkol ithalatı yapan kolonya ve dezenfektan üreten sanayiciler için yüzde 10 olarak uygulanan gümrük vergisinin ise sıfırlandığını belirten Pekcan, “Bunun yanı sıra kolonya ve dezenfektan üretiminde hammadde olarak kullanılan dökme etil alkol ithalatında halihazırda yüzde 10 olarak uygulanan gümrük vergisini kolonya ve dezenfektan üreten sanayiciler için sıfırladık. Korona virüs tedbirleri kapsamında yapılan ve bugün yayımlanarak yürürlüğe giren ithalat rejimi kararlarında söz konusu değişiklikleri içeren Cumhurbaşkanı kararları hayırlı olsun” dedi.


Taksilerde 'tek-çift' plaka dönemi başlayabilir

Koronavirüs tehlikesi nedeniyle İstanbul’da taksilerin tek-çift plaka sistemine geçebileceği, taksilerin 65 yaş ve üstü vatandaşların evlerine ihtiyaçlarını ücretsiz taşıyabilecekleri ve sağlık sektörü çalışanlarının da ücretsiz taşıyabilecekleri duyuruldu.
Radyo Trafik canlı yayınında Cezayir Doğan’ın konuğu olan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, İstanbul taksilerinin bu süreçte tek-çift plaka sistemine geçebileceğini ayrıca taksici esnafı olarak, 65 yaş ve üstü vatandaşların evlerine ihtiyaçlarını ücretsiz taşıyabileceklerini ve sağlık sektörü çalışanlarını da ücretsiz taşıyabileceklerini duyurdu. Açıklamada konuyla ilgili Valiliğe başvuru yapıldığı uygulamanın hayata geçmesi halinde hem 'Evde Kal' çağrısına uyulmuş olunacağı hem de taksici esnafının yarısının iş yapacağı duyuruldu. İstanbul'da koronavirüs tedavisi yapıldığı bilinen 4 hastanenin önünde taksilerin sürekli bekleyeceği ve sağlık çalışanlarını ücretsiz olarak evlerine götürüp getireceği de vurgulandı.


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi