Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir altın fiyatlarında son durum 20.03.2020 - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatlarında son durum 20.03.2020 - Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün nasıl bir seyir izliyor? Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada çeyrek altın kaç lira oldu? Gram altın fiyatı düşüyor mu? Dolar ve Euro ne kadar oldu? Dolar yükseldi mi? Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün bütün verileri haberimizde

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları yorumları bugün verilerine göre, altın düşüş eğilimi göstermesinin yanı sıra oldukça harekletli gözüküyor. Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, son yaşanan virüs salgınına bağlı olarak öncelikle çok sert yükseldi geçtiğimiz Pazartesi günü ise çok sert düştü. Peki bugün altın fiyatları ne kadar oldu? Gram altın ne kadar?

Küresel piyasalar, koronavirüs salgını kaynaklı yoğun haber akışı, merkez bankaları ve ekonomi yönetimlerinin açıkladığı paketlerin art arda geldiği haftayı daha sakin kapatmaya hazırlanıyor. Son günlerin en düşük oynaklığının görüldüğü işlem gününde ABD borsaları yüzde 1 civarı artıda kapandı. Son günlerde defalarca uygulanan devre kesiciler, dünkü işlemlerde uygulanmadı. Petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş ise yerini yüzde 20'yi aşan yükselişe bıraktı.

Dolar, rezerv para konumu ve artan dolar likiditesi ihtiyacı nedeniyle global bazda değer kazanmaya devam ediyor. Dolar endeksi, 2017 senesinden sonra ilk defa 100 seviyesinin üzerinde görüldü. Gece 103 seviyesini gören dolar endeksi bu sabah ilk işlemlerde 102.8 civarında hareket ediyor.

6.50 TL'yi aşarak son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaşan dolar/TL kuru, bu sabah 6,51 seviyelerinde bulunuyor. Euro/TL ise 7 liranın hemen üzerinde seyrediyor.

Peki tüm bu gelişmeler kapsamında, 20 Mart 2020 (bugün) saat 10:36 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar? Eskişehir'de döviz hangi seviyede?

Eskişehir ve Kapalıçarşı altın fiyatları ve Dolar ile Euro kaç lira? Hepsini sizin için derledik... 

Eskişehir altın fiyatları

  • Çeyrek altın: 509 Lira
  • Yarım altın: bin 19 Lira
  • Gram altın: 311 Lira
  • Cumhuriyet Ata Lira: 2 bin 104 Lira

Eskişehir döviz kurları

  • Dolar   : 6,4627 TL   6,4683 TL 
  • Euro    : 6,9606 TL   6,9758 TL
  • Sterlin  : 7,5884 TL  7,6043 TL
 

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Korona virüsü kutu oyunlarındaki satışları artırdı

Korona virüsünden korunmak maksadıyla evden çıkmayan vatandaşlar, çocuklarıyla eğlenceli vakit geçirmek için kutu oyunlarına rağbet gösterdi.
Çin’de ortaya çıktıktan sonra bütün dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye’ye de sıçrayan korona virüsü salgından korunmak isteyen aileler evlerine kapandı. Çocuklarını parka, oyun alanlarına ve dışarıya çıkarmayan aileler, kutu oyunlarına yöneldi. Birçok kişinin keyifle oynadığı ve eğlenceli vakit geçirdiği kutu oyunları mağazalarda en çok satılan ürün haline geldi. Aileler, erkek ve kız çocuklarının en çok tercih ettiği bebek ve arabaları almak yerine birlikte zaman geçirebilecekleri denge oyunu, kızma birader, dedektif, akıllı çarklar, monopoly ve amiral battı oyunlarını oynuyor.
Bu oyunların en çok tercih edilen oyunlar olduğunu belirten Toys Toys mağazası sorumlusu Hilal Aktaşcı, “Korona virüsü sebebiyle evlerinden çıkmak istemeyen vatandaşlar, evlerinde aileleriyle birlikte vakit geçirebilecek oyunlara yöneldi. Çocukların da eğitimlerine katkıda bulunmak isteyen aileler, katıldıkları oyunlarla onlarla olan iletişimlerini geliştirme fırsatı buluyor. Kutu oyunlarının fazla olması, çocukların ve ailelerin tercih yapmalarını kolaylaştırıyor” dedi.
Kahvehane ve kafelerde oynanan okey, tavla gibi oyunların artık evlerde daha sık oynanmaya başladığını belirten Aktaşcı, bir çok oyunun 3 ila 99 yaş aralığında olduğunu belirtti.

TAMPF: “AVM’lerin kapatılma kararını ivedilikle bekliyoruz”

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu, koronavirüs sürecinde her türlü desteğe hazır olduklarını bildirdi. Açıklamada, AVM’lerin kapatılma kararının ivedilikle beklendiği belirtildi.
Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu’ndan (TAMPF) yapılan açıklamada Türkiye’de koronavirüs tedbirleri çerçevesinde AVM’lerin kapatılma kararının ivedilikle alınmasının beklendiği kaydedildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu olarak kritik dönemlerden geçtiğimiz şu günlerde vatandaşlarımızın sağlığının tüm unsurlardan önde olduğu bilinci ile, Hükümetimizin zorunlu haller dışında vatandaşlarımızın evlerinde kalmaları gerektiği kararını tamamen destekliyoruz.
COVİD19 virüsünün hızlı bir biçimde yok olması adına diğer ülke örneklerindeki gibi can kayıplarına yol açmadan ivedi ve kalıcı çözüm için ülke genelinde açık kalması zorunlu olan sağlık, lojistik hizmetleri ile gıda ve temel ihtiyaç ürünleri satış noktaları dışındaki tüm ticari alanların, alışveriş merkezleri, yeme içme işletmelerinin kapatılması kararının ivedilikle alınmasını destekliyor ve bekliyoruz.
Federasyonumuz bünyesinde olan Alışveriş Ve Yaşam Merkezlerimiz perakendecilerimizin kapalı kaldığı dönem boyunca kapanan işletmelere kira faturası düzenlenmemesi ve kira alınmaması yoluyla destek olacaklarını belirtmişler, perakende işletmelerimiz ise önceliğimizin çalışanlarımızın iş kaybına uğramaması olduğu hususununda mutabık kalarak bu dönemi güçbirliği ile atlatmak için bütün gayretlerini göstereceklerini ifade etmişlerdir.
Hükümetimizin açıkladığı ekonomik istikrar kalkanı paketinin bu dönemin atlatılmasında son derece önemli bir işlevi olacağının altını çizerken, gıda ve temel ihtiyaç ürünlerine erişimin kesintisiz sürmesi için bu konuda üzerimize düşen her türlü göreve hazır olduğumuzu kamuoyu ile önemle paylaşmak isteriz.”

İşsizlik rakamları açıklandı

İşsizlik oranı 2019 yılında yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılı işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılında bir önceki yıla göre 932 bin kişi artarak 4 milyon 469 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 2,7 puanlık artış ile yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 3,1 puanlık artış ile yüzde 16,0 oldu.

İstihdam oranı yüzde 45,7 oldu
İstihdam edilenlerin sayısı 2019 yılında bir önceki yıla göre 658 bin kişi azalarak 28 milyon 80 bin kişi, istihdam oranı ise 1,7 puanlık azalış ile yüzde 45,7 oldu.

İşgücüne katılma oranı yüzde 53,0 olarak gerçekleşti
İşgücü 2019 yılında bir önceki yıla göre 275 bin kişi artarak 32 milyon 549 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,2 puanlık azalış ile yüzde 53,0 olarak gerçekleşti.

15-64 yaş grubunda işsizlik oranı yüzde 14,0, istihdam oranı yüzde 50,3 oldu
15-64 yaş grubunda işsizlik oranı bir önceki yıla göre 2,8 puan artışla yüzde 14,0, tarım dışı işsizlik oranı ise 3,1 puanlık artışla yüzde 16,1 oldu. Bu yaş grubunda istihdam oranı 1,7 puanlık azalışla yüzde 50,3, işgücüne katılma oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 58,5 oldu.

Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 25,4, istihdam oranı yüzde 33,1 olarak gerçekleşti
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yıla göre 5,1 puan artarak yüzde 25,4, istihdam oranı ise 1,9 puan azalarak yüzde 33,1 oldu. Aynı dönemde işgücüne katılma oranı 0,4 puanlık artışla yüzde 44,4 seviyesinde gerçekleşti. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı ise bir önceki yıla göre 1,5 puanlık artışla yüzde 26,0 seviyesinde gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin yüzde 56,5'i ise hizmet sektöründe yer aldı
2019 yılında, istihdam edilenlerin yüzde 18,2'si tarım, yüzde 19,8'i sanayi, yüzde 5,5'i inşaat, yüzde 56,5'i ise hizmet sektöründe yer aldı. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,6 puan, sanayi sektörünün payı 0,1 puan artarken, tarım sektörünün payı 0,2 puan, inşaat sektörünün payı 1,4 puan azaldı. 2019 yılında 5 milyon 97 bin kişi tarım sektöründe, 5 milyon 561 bin kişi sanayi sektöründe, 1 milyon 550 bin kişi inşaat sektöründe,15 milyon 872 bin kişi hizmet sektöründe istihdam edildi. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 200 bin, sanayi sektöründe 113 bin, inşaat sektöründe 442 bin kişi azalırken, hizmet sektöründe ise 98 bin kişi arttı.

İşsizlik oranı en yüksek bölge TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) oldu
İşsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 30,9 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) iken, işsizlik oranı en düşük bölge yüzde 7,6 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) oldu.

En yüksek istihdam oranı TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Bölgesi'ne ait oldu
En yüksek istihdam oranı yüzde 53,0 ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Bölgesi'nde gerçekleşti. En düşük istihdam oranı ise yüzde 30,0 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesi'nde oldu.

İşgücüne katılma oranı en yüksek bölge TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) oldu
En yüksek işgücüne katılma oranı yüzde 59,6 ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Bölgesi'nde gerçekleşti. En düşük işgücüne katılma oranı ise yüzde 43,5 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesi'nde oldu.

Altına 'korona virüs' darbesi

Tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan yeni tip Korona virüs tedbirleri kapsamında düğün salonlarının kapatılması vatandaşın altın almamasına neden oldu. Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, “Düğün ve nişanların ertelenip iptal edilmesi sektörümüzün beklentilerini boşa çıkarttı. Altın fiyatlarının yüksek olması nedeniyle set ve metrelik zincirler vitrinlerdeki yerini koruyor” dedi.
Ramazan ayı öncesi düğün veya nişan yapmak isteyen binlerce çift Korona virüs nedeniyle mutluluklarını ertelemek zorunda kaldı. Bu da en çok kuyum sektörünü olumsuz etkiledi. Korona virüs nedeniyle geçen yıla göre yüksek seyreden fiyat ve ertelenen düğün ile nişanlar kuyumcuları iş yapamaz hale getirdi.

“Pozitif gelişmelere rastlayacağız”
Korona virüs etkisinin geçip piyasaların tekrar düzeldiğinde pozitif yönde gelişmelerin yaşanacağına inandığını vurgulayan Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bizim şu sıralarda esnaf arkadaşlarımız ciddi beklenti içerisindeler ancak piyasanın düzelmesinden sonra pozitif gelişmelere rastlayacağımız düşüncesi hakim.”
Başman, korona virüsün sektördeki beklentilerini de boşa çıkardığını belirterek, “Bizlerin beklentileri Ramazan Bayramı’ndan önce düğünlerin sıklaşacağı ve buna bağlı olarak da gerek hediyeleşmede gerekse takı almada ticari anlamda faaliyetimizin olacağı düşüncesindeydi. Ancak öngörülemeyen bu virüsün ülkemizdeki ciddi anlamda olumsuz etkileri ticari ve sosyal hayatta bir gerilemeye yol açtı. Gerek düğünler, gerekse nişanların bir şekilde ertelenip iptal edilmesi sektörümüzün beklentilerini boşa çıkarttı” diye konuştu.
2020 yılında düğün yapmak isteyen vatandaşların da geçmiş yıllara göre metrelik zincir ve altın düğün seti almadığını aktaran Başman, “Düğün yapacak insanlarımız düğünleri iptal oldu ama bazıları aile arasında nikah veya nişan yaparak bunu geçiştirecek. En azından takı konusunda eskiden bir set, 2 metre zincir, küpe, çift bilezik ve yüzük alınırken bunlar mümkün olduğu kadar minimum seviyelere indi. Adeta sembolik bir görselliğe dönüştü. Set ve 2 metrelik zincirler vitrinlerdeki yerini korumaya devam ediyor. Sadece çift bilezik ve küpeyle insanlar düğün ritüelini gerçekleştiriyorlar” şeklinde konuştu.

Yeni tertip 50 TL banknotlar 23 Mart’ta tedavülde

Merkez Bankası, E9 Emisyon Grubu IV. tertip 50 TL banknotları 23 Mart 2020 tarihinden itibaren tedavüle verecek.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), E9 Emisyon Grubu IV. Tertip 50 Türk Lirası banknotların tedavüle çıkarılmasına ilişkin açıklama yayınladı. Buna göre , E9 Emisyon Grubu IV. tertip 50 TL banknotlar 23 Mart 2020 tarihinden itibaren tedavüle verileceği bildirildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “1211 sayılı Kanun’un Bankamıza verdiği yetkiye dayanarak, E9 Emisyon Grubu IV. tertip 50 TL banknotlar 23 Mart 2020 tarihinden itibaren tedavüle verilecektir.
Halen tedavülde bulunan E9 Emisyon Grubu I., II. ve III. tertip 50 TL banknotlardan farklı olarak, IV. tertip 50 TL banknotlardaki imzalar Başkan Murat Uysal ile birlikte Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya’ya ait olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
Söz konusu banknotlar, üzerindeki imzalar dışında boyutları, ön ve arka yüz kompozisyonları ile genel nitelik ve görünümleri bakımından I., II. ve III. tertipleriyle tamamen aynıdır.
I., II., III. ve IV. tertip banknotlar birlikte tedavül edecek olup; IV. tertip 100 ve 10 TL banknotlara ilişkin duyuru daha sonra yapılacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

eskisehir altin fiyatlari 20 03 2020

Yurt dışı ÜFE şubatta arttı

 Yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) 2020 şubat dönemi yıllık yüzde 12,38, aylık yüzde 0,77 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 şubat dönemi Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre; YD-ÜFE (2010=100) 2020 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,77, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,38 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,19 artış gösterdi.

Sanayinin iki ana sektöründen imalat yıllık yüzde 12,26 arttı
Sanayinin iki sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 17,90, imalatta yüzde 12,26 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında yüzde 10,78, dayanıklı tüketim malında yüzde 19,53, dayanıksız tüketim malında yüzde 11,97, enerjide yüzde 3,90, sermaye malında yüzde 13,74 artış olarak gerçekleşti.

Sanayinin iki ana sektöründen imalat aylık yüzde 0,74 arttı
Sanayinin iki sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 2,30, imalatta yüzde 0,74 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında yüzde 1,16, dayanıklı tüketim malında yüzde 2,14, dayanıksız tüketim malında yüzde 0,77 artış, enerjide yüzde 6,17 azalış, sermaye malında yüzde 0,44 artış olarak gerçekleşti.

Yıllık en düşük artış yüzde 3,90 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti
YD-ÜFE sektörlerinde yıllık en düşük artış kok ve rafine petrol ürünlerinde yüzde 3,90, basım ve kayıt hizmetlerinde yüzde 5,27, ana metallerde yüzde 8,32 olarak gerçekleşti. Buna karşılık diğer mamul eşyalar yüzde 25,49, tütün ürünleri yüzde 21,49, metal cevherleri yüzde 20,24 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Aylık azalış sadece yüzde 6,17 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleşti
YD-ÜFE sektörlerinden kok ve rafine petrol ürünlerinde yüzde 6,17 azalış gerçekleşti. Buna karşılık diğer mamul eşyalar yüzde 5,29, metal cevherleri yüzde 3,62, bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler yüzde 3,32 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Hayvansal ürünlerden yumurta fiyatı 2019'da azaldı

 Canlı hayvanlardan sığır (kültür) fiyatı 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,25 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılı canlı hayvan ve hayvansal ürün fiyatları ve üretim değeri verilerini açıkladı. Buna göre; 2019 yılında bir önceki yıla göre sığır (yerli) fiyatı yüzde 2,74 azalış gösterdi. Bir önceki yıla göre en az artış gösteren canlı hayvanlar yüzde 0,61 ile sığır (kültür melezi) ve yüzde 4,77 ile tiftik keçisi oğlağı fiyatında oldu. 2019 yılında bir önceki yıla göre en fazla artış yüzde 17,71 ile kıl keçisi ve yüzde 19,87 ile kıl keçisi oğlağı fiyatlarında gerçekleşti.

Hayvansal ürünlerden yumurta fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 3,54 azaldı
Hayvansal ürünlerden 2019 yılında bir önceki yıla göre en az artış gösteren yüzde 1,48 ile yapağı oldu. 2019 yılında bir önceki yıla göre bal yüzde 15,94, inek sütü yüzde 20,87 ve koyun sütü yüzde 21,12 artış gösterdi.

Canlı hayvan değerinde yıllık yüzde 13,09 artış gerçekleşti
2019 yılında bir önceki yıla göre büyükbaş hayvanların değeri yüzde 8,46 artarak 112,86 milyar TL, küçükbaş hayvanların değeri yüzde 25,36 artarak 46,48 milyar TL oldu. 2019 yılında bir önceki yıla göre kümes hayvanlarının değeri ise yüzde 20,86 artarak 5,91 milyar TL oldu.

Hayvansal ürün üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 18,66 arttı
2019 yılında bir önceki yıla göre toplam süt üretim değeri yüzde 24,64 artarak 43,65 milyar TL ve toplam kırmızı et üretim değeri yüzde 17,41 artarak 38,14 milyar TL ve bal üretim değeri yüzde 16,44 artarak 4,27 milyar TL oldu. 2019 yılında yumurta üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 2,27 azalarak 7,35 milyar TL oldu.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi